Itse törmäsin ensimmäisen kerran NLP: hen urheiluvuosien aikana. Henkistä vahvuutta harjoiteltiin NLP:n avulla Suomessa jo 90-luvun alkupuolella. Silloin asiat jäivät muhimaan, mutta kokonaan NLP vei minut mukanaan noin 10 vuotta sitten. Olin siihen aikaan kadottanut keho-mieli yhteyden ja elin vauhdikkaassa uraputkessa suorittaen esimies – yrittäjä arkeani täysillä ja lopulta ”seinään törmäten”. NLP olikin minulle aluksi avain löytää takaisin omaan tasapainooni.  Myöhemmin NLP toi minut elämäntehtäväni sekä unelmieni äärelle.

 

NLP on minua auttanut pysähtymään, ajattelemaan rohkeammin, kehittämään tunneherkkyyttä sekä aistejani. Olen oppinut ymmärtämään erilaisuuksia kohti parempaa ihmisymmärrystä ja vuorovaikutusta. NLP on opettanut hämmästymään sekä etsimään ja  olen oppinut kehittämään niin intuitiivisuuttani kuin itsemyötätuntoa. Yrittäjänä minusta on tullut myös armollisempi elämän ikuinen ihmettelijä.

 

Miksi sinä kiinnostuisit NLP:stä? Nykypäivän vauhdikkaassa sekä alati muuttuvassa maailmassa tarvitsemme uudenlaisia taitoja. Tutkijat puhuvat metataidoista, joita myös NLP:n avulla voi kehittää. NLP antaakin välineitä tasapainoon, vuorovaikutukseen ja henkilökohtaiseen kasvuun.

 

NLP on tietoisuutta, taitoa ja tekniikkaa, jolla voi tutkia ja tehostaa kommunikaatiota sekä muuttaa kaikkea omaa sisäistä toimintaa: ajattelua, tunnetiloja, reaktioita, uskomuksia ja läsnäoloa. Itse uskon että meillä on jo kaikki rakennuspalikat tasapainoiseen elämään olemassa, ne pitää vain vapauttaa käyttöön.

 

8 vinkkiä miten voit helposti kehittää metataitojasi arjen keskellä:

1) Tietoisuustaidot

Tee päivittäin pieniä tietoisuus- ja pysähtymisharjoituksia.  Tarkkaile ympäristöäsi aistit avoinna. Pysähtyminen auttaa palautumiseen sekä uudistumiskykyyn.

 

2) Ajattelutaidot

Haasta kesällä mieltäsi ja ajattelua uudistumaan. Etsi uusia ja raikkaita näkökulmia ajatteluusi. Mielemme ajattelee keskimäärin samoja ajatuksia kuin eilen. Joskus on hyvä muistutella itseä, että se kasvaa missä huomiomme keskimäärin on.

 

3) Tunnetaidot

Huomioi omia tunnetiloja ja sanoita niitä, vaikka itsellesi ääneen. Mitä erilaisia tunteita sinulle syntyy hetki hetkeltä? Kun tulet tietoisemmaksi arjen tunteista, tunne-energiaa on myös helpompaa valjastaa käyttöön. Tunteilla kun ei ole sitä off nappulaa.

 

4) Energiajohtaminen

Tee tietoisia päätöksiä mitä energiaa viet ympäristöösi? On hyvä kysyä toisinaan itseltä, minkä tunnetilan viet vuorovaikutukseen tai millä fiiliksellä päättät aloittaa päiväsi?

 

5) Kohtaamistaidot

Kuuntele aidosti pysähtyen ja kohtaa toinen ihminen niin kuin haluaisit sinut kohdattavan.

Jos haluat luoda kohtaamiseen ennakko-odotuksia, niin kokeile luoda vain positiivisia. Tulos voi yllättää.

 

6) Intuition käyttö.

Jokainen meistä on intuitiivinen. Intuitio on taito, jota voimme harjoitella.  Kehittämällä omaa havaintokykyä ja opettelemalla olemaan tyhjällä mielellä voi harjoitella virittäytymistä intuitioon.

 

7) Rentoutumistaidot.

Rennossa kehossa asuu rento mieli. Löydä sinulle luonteinen tapa rentoutua ja harjoittele sitä säännöllisesti. Hyödynnä luontoa, läheisiä, naurua tai vaikka heittäydy mielikuvaharjoittelemaan kesä päivän aikana.

 

8) Kiitollisuus

Kyky tuntea kiitollisuutta sekä itsemyötätuntoa lisää onnellisuutta. Tutkimusten mukaan sillä on yhteyttä myös unenlaatuun, verenpaineeseen ja immuunijärjestelmään. Miten sinä koet kevään herätessä kiitollisuutta?

 

NLP:ssä  on jotain mitä meillä kaikilla jo on. Olemme psyko-fyysinen-sosiaalinen kokonaisuus ja kaikki meissä vaikuttaa kaikkeen.  NLP avulla voimme pysähtyä omien ajattelu- ,tunne- ja toimintamallien äärelle, muuttaa toimimattomia malleja ja vapauttaa näin omaa energiaa ja potentiaalia. Tietoisuus auttaa ikään kuin astumaan ihmisinä seuraavalle tasolle.

 

Mikäli NLP on kiinnostanut sinua, niin lue lisää NLP:stä tai tule tutustumaan maksuttomaan NLP-iltaan. Illassa saat kokemuksen NLP:stä ja pääset tutustumaan minuun NLP kouluttajana.

 

Aika: Keskiviikkona 11.4 klo 17.30-20.00

Paikka: Peilikuja 7, Espoo

 

” Ihminen ei löydä uusia valtameriä, ellei hän uskalla kadottaa rantaa näkyvistä” -Andre Gide

 

Palautteita tämän kevään NLP kurssilaisilta:

 

”Minulle NLP Practitioner oli oman kehittymiseni varmistamista ja vahvistamista. Johdan start up -yritystä ja uusia asioita tulee koko ajan. Oman täyden potentiaalini hyödyntämisen varmistan sillä, että voin hyvin ja johdan tehokkaasti omaa energiaani. Kaikessa tässä auttoi NLP Practitioner, ja toi myös konkreettisia työkaluja arkeen.” Riina Laaksonen, Hyvinvointistudio Lupaus

 

”Oivaltamaan Oy:n NLP Practioner oli todella hyvin rakennettu ja toimiva koulutuskokonaisuus. Se antoi runsaasti eväitä sekä omaan kasvuun että muiden ihmisten kanssa toimimiseen. Jaana on äärimmäisen hyvä kouluttaja, joka hitsasi ryhmän upealla tavalla yhteen. Hänellä on valmentajana mielettömän osaamisen ja kokemuksen lisäksi mahtava läsnäolemisen ja kuuntelun taito.Suosittelen koulutusta erittäin lämpimästi ihan kaikille. Erityisen tärkeä koulutus olisi jokaiselle johtajalle, esimiehelle, kouluttajalle ja coachille.” Anniina Hukari, Muutos- ja kehittämisasiantutija, kouluttaja, Business coach, Taito Training Oy

 

”Jaana on yksi Suomen parhaista valmentajista. Hänen aito läsnäolonsa, asiantuntemuksensa ja antautumisensa valmentajan työhön on hämmästyttävän hienoa. Jaana on saanut minut uskomaan uudestaan unelmiini ja hänen ansiostaan olen haastanut itseäni tilanteisiin, jotka ennen pelottivat. Jaana on jättänyt minuun ikuisesti positiivisen jäljen ja olen siitä todella kiitollinen.” Sara Rouvinen
Esiintymisen ja äänenkäytön valmentaja, Sanabox Oy

1) Merkitysenergia. Mikä sinulle on tärkeää elämässäsi?

2) Ajattelu- ja tunne-energia. Onnistumisten johtaminen

3) Mikrotauot. Lisää päätöksentekoa ja keskittymistä

4) Fyysinen energia. Energian johtamisen perusta

 

Meillä kaikilla on tietty määrä energiaa käytössä, vaikka välillä tuntuu, että olemme niitä supermiehiä ja -naisia jotka venyvät joka paikkaan – enemmän ja kovempaa eikä mikään riitä. Mitä enemmän juoksemme päivien läpi tiedostamatta omaa energiahallintaamme, niin sitä enemmän kaasutamme ja jarrutamme samaan aikaan ja hukkaamme arvokasta elämäämme. Työpäivän aikana ”Keskittyminen herpaantuu, asiat unohtuvat ja välillä on vaikea tehdä myös arkisia päätöksiä.”

 

Energianjohtaminen peruspilarit ovat mielestäni omien arvojen mukainen toiminta eli elämän merkityksellisyyden päivittäminen, ajattelu-ja tunne-energian johtaminen sekä perustarpeiden eli fyysisestä energiasta huolehtiminen, jotka ovat uni, vesi, ravintoa ja liikunta.

 

Erään asiakkaani päivät käynnistyvät vauhdilla. Työlaukkua pakatessa ja aamuun twiittejä kirjoittaessa, hän ehti muutaman kahvikupin kumota kurkkuun. Aamiainen jäi usein väliin, kun oli kiire ensimmäiseen tapaamiseen. Autossa oli aikaa hoitaa muutama puhelu sekä somepäivitys, ja sitten juoksujalkaan palaveriin. Kuppi kahvi vielä mukaan palaveriin, jotta” kone saadaan käyntiin”, ja tsekkaus kalenteriin sekä päivän kulkuun. Lounas oli usein koneen äärellä nopeaa energian tankatessa ja meilejä selatessa jne.

 

Juoksetko sinä arkea läpi kertomani asiakastarinan tavoin? Huomaatko miten arki juoksuttaa sinua vai oletko tietoinen, miten johdat omaa energiaasi. Ehkä tarvitaan vähän rohkeuttakin ajatella uudella tavalla, kun ympäristökin juoksee ja kiire on ”ikävän sallittu hyve”. Voisitko pysähtyä tiedostamaan, miten johdat omaa energiaa?  Kun tulemme tietoiseksi arjen toimintamalleista ja rutiineista, jotka eivät palvele meitä, niin tulemme usein myös vastuulliseksi. Ehkä ripaus armollisuutta on myös tarpeen. Energian johtamisen muutoksessakin on hyvä lähteä ajatuksesta pieni askel kerrallaan ja uskoa toistojen voimaan.

 

Mikä sinulle on tärkeää ja merkityksellistä? Priorisoi, organisoi, delegoi ja DELETOI omien arvojen sekä sinun ydintehtävän kautta: Luovu supermiehen roolista ja luota. Asiakas opetteli aloittamaan jokaisen päivän tehtävien priorisoinnilla ja pyrki keskittymään yhteen asiaan kerrallaan. Vapautui energiaa. Hän sai siitä myös positiivista energiaa koko päivään, kun kiire rauhoittui. Aivot tarvitsevat luokittelua ja arvottamista, jotta keskittyminen säilyy. Rakenna sinulle sopiva to do- lista sekä not to do lista. Käytä sitä päivittäisenä työkaluna.

 

Allakoi taukoja päivään: Ärsykkeiden määrä voi olla sietämätön nykypäivänä. On tärkeää allakoida mikrotaukoja päivään, jottei arki juoksuta. Väsyneet aivot tuottavat laiskaa ja vanhaa ajattelua. Suosittelen laitamaan työaivot narikkaan ja harjoittelemaan tähän hetkeen fokusoitumista.  Hengittele, ota happihyppy, unelmoi, kahvittele, meditoi tai mahdollisuuksien mukaan ota 15 minuutin päikkärit. Aivot kiittävät, jolloin keskittyminen, päätöksenteko ja tekemisen energia kasvavat.

 

Johda ajattelu- ja tunne-energiaasi tietoisesti: Me ihmiset ajattelemme koko ajan. Harvoin olemme tietoisia omista ajatuksista, kun puhua pulputamme jatkuvasti pään sisällä. Ajatuksia on arvokasta arjessa tiedostaa ja pysähtyä ohjaamaan, silloin on helpompi ohjata myös tunne-energiaa.  Hyvinvoivat ihmiset ohjaavat omaa ajattelua ja tunnetiloja kysymyksillä. Kysymykset esim. ”Mitä tarvitaan, että onnistun päivän palaverissa mahdollisimman hyvin?” luovat päivään positiivista toimintaenergiaa.

 

Aloita energianjohtaminen jo aamusta: Keskittymiskyky on kykyä suunnata energiaa tärkeisiin ja oikeisiin asioihin. Keskittymisen perustana on myös fyysinen energia. Miten sinä pidät huolta fyysisestä energiasta? Asiakkaani opetteli menemään nukkumaan ½ tuntia aiemmin ja näin heräsi hieman aiemmin. Rauhoitti aamun energian pysähtymällä aamupalan äärelle. Fokusoi päivän tekemiset rauhassa aamulla sekä vaihtoi osan kahvikupeista vesikuppeihin ja piti tietoisesti kiinni lounasajasta ilman. Me haluamme voida hyvin ja olla tasapainossa. Jo muutama pieni valinta aamusta alkaen oman energian johtamisessa voi muuttaa koko päivän.

 

”Johtajuus ja hyvinvointi on energian johtamista, ensin oman ja sitten toisten”