Viimeiset kahdeksan vuotta olemme sparrannut ja valmentaneet asiakkaita löytämään parhaan version itsestään ja rohkaisseet ajattelemaan uudella tavalla. Itseluottamus on meidän oma asenne ja mielentila, jota kaikki voimme kehittää koko elämän matka. Kun haluaa kasvaa ihmiseksi, joka onnistuu sekä menestyy elämässä, kannattaa investoida aikaa oman itseluottamuksen kehittämiseen.

 

Usein pysäytän asiakkaitani pohtimaan millaiset tilanteet ja ihmiset ohjaavat heidän itseluottamusta? Näin he löytävät ympäristön, joka nostaa heidän itseluottamusta sekä ympäristön palautteen joka boostaa heitä. On oivalluttavaa huomata, että itseluottamuksemme vaihtelee eri tilanteissa ja tekemisissä sekä erilaisten ihmisten kanssa. Näin on helpompi lähteä kehittämään itseluottamusta elämän eri osa-alueissa.

 

Viime viikonloppuna tarkkailin eri kulttuurista tulleita ihmisiä ja sitä, miten he johtivat omaa energiaa ja itseluottamustaan. Satuin viettämään pari tuntia autovuokraamo Budgetissa Rooman lentokentällä ja viihdytin itseäni tarkkailemalla eri kulttuurista tulleiden ihmisten toimintamalleja. Luonnollisesti tämän tarkkailun tulos on erittäin kärjistetty, mutta kyllä käyttäytyminen paljasti eroja kulttuurien välisestä itseluottamuksesta aika hauskalla tavalla. Italialaiset varsin rehvakkaalla itseluottamuksella ottivat paikkansa ja pyrkivät etuilemaan jonossa, jenkit pitivät huolta omasta jonopaikasta vahvalla positiivisuudella ja itseluottamuksella ja muutamat suomalaiset siirtyivät seinän viereen purnaamaan kuumuutta ja kaaosta ja jopa käänsivät katseen alas, niin että yhdeltä meinasi vuoro mennä ohi suun.

 

Itseluottamus on ehkä se asia, jossa meillä suomalaisilla on vielä paljonkin tekemistä. Kun mennään työyhteisöihin tai urheilujoukkueen onnistumiskulttuuriin, niin on hyvä muistaa, että jos ryhmän itseluottamus on alhainen, niin nekin yksilöt joiden ammatillinen itseluottamus on korkea niin usein miten alisuoriutuvat. Alkuvuonna oli onneksi meidän suomalaisten ilo seurata Nuorten Leijonien esiintuloa aivan uudenlaisella itseluottamuksella ja ylpeydellä, jota meidän kulttuuri tarvitsee ehdottomasti lisää.

 

Miten sitten omaa itseluottamusta lähtee kehittämään elämän eri osa-alueissa ja miten itseluottamuksen sekä keskittymisen saa sille tasolle, ettei pään sisäinen apina estä saamasta itsestä parasta potentiaalia irti elämän tärkeinä päivänä. Asenne ja mindset ratkaisee paljon. Tärkeä keino oman itseluottamuksen nostamiseen onkin oman pään sisäisen kriitikon kääntäminen boostaavaksi. Meillä on pään sisäisäistä keskustelua taukoamatta ja aamusta iltaan. Jo pienellä tietoisella ja toistuvalla harjoituksella voimme vaikuttaa oman sisäisen puheen kautta niin omaan vireystilaan ja tunteisiin kuin siihen puhuttuun itseluottamukseen.

 

Suosittelen kokeilemaan muutaman viikon seuraavaa harjoitusta:

  • Ole tietoinen ja huomaa kun negatiivinen kriitikko tulee käymään mielessä
  • Pysähdy tarkkailemaan, miten sinä puhut itsellesi silloin, kun kriitikko on vauhdissa
  • Rentoudu, hengitä muutaman kerran ja pysäytä ja pysäytä/ päästä irti kriittisestä puheesta..
  • Kyseenalaista, hae uusi näkökulma ja focus sinun sisäiseen puheeseen, jolla nostat niin sen hetkistä vireystilaa kuin itseluottamusta.
  • Jos uuden näkökulman hakeminen on sillä hetkelle haastavaa, niin siirrä ajatusten focus aivan toisaalle ja tee vaikka mielikuvaharjoittelu.

 

Muita hyviä itseluottamusta nostavia harjoituksia on onnistumisiin keskittyminen sekä pysähtyminen omien tunteiden äärelle. Urheilijoiden kanssa käytän paljon itse esitettyjä kysymyksiä, joilla me kaikki voimme edistää varmuuden ja luottamuksen tuntemuksia.

  • Minkälainen kehonkielesi on, kun tunnet itsesi varmaksi? ( kehon asento, katse, hengitys ja liikkeet)
  • Miten käyttäydyt ja puhut?
  • Mihin kiinnitätä huomiota?
  • Miten puhut itsellesi ( kts. yllä kriitikko vai boostaaja)

 

Usein menestyvillä ihmisillä ja urheilijoilla on jatkuva kehittymisen asenne. Itseluottamuksen rakentaminenkin on elämässä jatkuvaa, joten sitä kohden!

 

Sain soiton viime viikolla eräästä aikakausilehdestä, ja minulta pyydettiin haastattelua aiheeseen –Onko meillä suomalaisilla lupa voittaa? Siitä lähtien kysymys on pyörinyt mielessäni. Olen itse innostaja ja innostuja sekä menestyksen väsymätön puolesta puhuja – hyvästä paremmaksi on ideologiaani. Toki olen vuosien saatossa törmännyt paljon siihen, että uusia ideoitani ei ole kuunneltu ja onnistumisistani olen saanut puukkoa selkääni. Minulle se ”puukko selkäänkin” on ollut polttoainetta, mutta meitä ihmisiä on paljon, jotka lamaantuvat siitä ”puukosta”.

 

Itse uskon, että meidän yhteiskunta on muuttunut. Meillä on lupa voittaa ja osaamme iloita muiden onnistumisesta. Energian tappajia eli ankeuttajia filosofian tutkijan Frank Martelan sanoin on kuitenkin vielä joka puolella yhteiskuntaa. Olen koulutuksissa pohtinutkin ryhmien kanssa paljon sitä: Onko tämä kansallinen ongelma, ettei lupa iloita menestyksestä ole vielä meille suomalaisille normaali asenne?

 

Kuka sinä olet: Oletko innostaja vai mielensä pahoittaja? Omia ajattelu-, tunne- ja toimintamalleja on hyvä pysähtyä pohtimaan aika ajoin. Mistä sinä innostut ja minkälaiset asiat ovat sinulle merkityksellisiä? Vai oletko mielensä pahoittaja ja viljelet työyhteisöön välillä lamaannuttavaa energiaa, joka tarttuu muihinkin? Hyvä kysymys itselle onkin: Minkälaisen fiiliksen sinä haluat viedä ympäristöösi päivittäin? Itse pysähdyn päivittäin tämän kysymyksen ääreen.

 

Voittajaksi voi opetella ja omaa asennetta voi tarkastaa. Se on valintakysymys. Luodaan yhdessä menestystä ja voittajia: Ilolla, tahdonvoimalla, luottamuksella ja rohkeudella tässä hetkessä!

 

Myönteinen, avoin ja mahdollistava ilmapiiri rakentaa voittamisen kulttuurin tarvittavia tekijöitä niin työelämässä kuin urheilussa.  Supercellin Ilkka Paananen kiteyttää mahdollistavan ja avoimen ilmpiirin hyvin: ” Minun tehtäväni on hankkia parhaat tyypit, luoda heille parhaat mahdolliset olosuhteet ja luottaa siihen, että he hoitavat työnsä hyvin”. Ankeuttajan kyräily, puhumattomuus tai negatiivinen energia tappaa innostuksen.  Suomalainen yhteiskunta tarvitsee enemmän eteenpäin vievää energiaa – voittajan ja luottamuksen energiaa. Lue lisää Voittajan Portaista.