Me kaikki olemme syntyneet lahjakkaiksi ja kaikilla meillä on potentiaalia huippusuoritukseen. Joku meistä tavoittelee optimaalista suorituskykyä urheilusuorituksessa, joku toinen huippuonnistumista esiintyessään ison yleisön edessä ja ehkä joku kolmas huippumenestymistä yrittäjänä tai esimiehenä.

 

Suomessa niin busineksessä kuin huippu-urheilussa on ollut pitkään vallalla ajattelumalli: Kun tekee enemmän, kovempaa ja paremmin, niin saavutetaan huippusuoritus.  Tänä päivänä suurin osa meistä jo allekirjoittaa, että näin ei taida aina ollakaan. Vaan enemmän voi tuoda väsymistä, kovempaa jossain kohtaan alentaa suorituskykyä ja paremmin voi tuoda riittämättömyyden tunteen. Varsinkin työelämässä, jos vaaditaan jatkuvasta enemmän ja tehokkaampaa suoritusta, niin tehdään usein hallaa niin kognitiiviselle kuin luovalle työskentelylle. Myös urheilussa, jos kehon kuuntelu on jätetty kovan harjoittelun varjoon, niin tulokset usein antavat odottaa itseään.

 

Mikä sitten on tie huippusuoritukseen? Tähän on varmasti yhtä monta vastausta kuin on vastaajaakin. Viime aikoina on noussut vahvasti esiin mentaalivalmennuksen tuomat lisähyödyt. Itse olen vajaat 10 vuotta toiminut mentaalivalmentajana. Hakenut vastauksia ja tietoa mm. NLP:stä, psykologiasta, aivoista, ratkaisukeskeisestä valmennuksesta, mindfulnessista, syvärentoudesta, EFT: stä, TRE:stä, jotta voisin mentoroida ja valmentaa paremmin asiakkaitani. Ihminen on psyko-fyysinen-sosiaalinen kokonaisuus, joten kaikki vaikuttaa aina kaikkeen.  Olemmekin saavuttaneet hyviä tuloksia asiakkaiden kanssa lukemattomilla mentaalityökaluilla mm. miten saavuttaa tavoitteet paremmin niin tavallisessa arjessa kuin huippusuorituksessa ja miten pystyy parempaa kuin uskookaan.

 

Kuitenkin myös mentaalitekniikoista voi tulla huippusuorituksen este, jos niihin jää liiaksi kiinni. Me emme voi kukaan huippusuoritusta pakottaa vaan voimme kasvattaa harjoittelemalla sen todennäköisyyttä. Tämä näkökulma pysäytti minut pohtimaan tänä kesänä vielä vahvemmin coren, eli ydinminän merkitystä huippusuoritukseen. Kuinka hyvin tunnemme itsemme?

 

Garret Kramer sanoista: ”You create your perception and experience of life from the inside-out, not the outside-in” innostuin kirjoittamaan blogisarjan  ”Oma potentiaali”. Me emme voi ulkoisilla tekniikoilla rakentaa huippusuoritusta, jos emme kuuntele herkällä korvalla myös omaa corea. Uskon vahvasti, että huippusuoritus joka elämän alueella löytyy, kun yhdistää mentaaliharjoittelun oman sisäisen viisauteen ja intuitioon. Haastankin sinut hakemaan uusia näkökulmia. On hyvä kyseenalaistaa omaa ajattelua, löytää rohkeutta ajatella uudella tavalla. Kyse on huippusuorituksessa Sinun elämässä, ja se elämäkin on rajallinen.

 

Tulevat blogini ”Oma potentiaali”-sarjaan ovat:

    • Miten irti päästää suorittamisesta: Focus omaan energiaan
    • Itsetuntemus ja minäkuva
    • Itseluottamus ja itsenään toteuttava ennustus
    • Uskotko sinä- uskomusten voima
    • Jos mieli ohjaa kehoa niin kehokin ohjaa mieltä
    • Tietoisuus omasta potentiaalista
    • Kaasutatko vai jarrutatko – aivojen viisaus

 

Blogit tulevat ilmestyessään sivuilleni: www.oivaltamaan.fi , twitteriin sekä facebookiin.

 

Tervetuloa mukaan pohtimaan ajatuksia Huippusuoritukseen !