Nuoret leijonat käynnistivät hyvällä sykkeellä ja energialla meidän suomalaisten vuoden. Pojat ottivat sen mitä oli tarjolla, mutta ei helpolla vaan kaikkein kovimman tien kautta. Oli upeaa saada elää ja hengittää sitä kokemusta ja sitä tunnetta mitä nuoret leijonat välittivät.  He olivat sitoutuneet voittamaan suurella sydämellä. He olivat henkisesti vahvoja kuin kataja joka ei katkennut, vaan hetkeksi vain taipui.

 

Miksi me emme aina sitoudu voittamaan? Onko suomalainen katajainen kansa hävinnyt? Voisiko nuorten leijonien esimerkki sytyttää meidän kaikkien palon suomalaisen menestyksen rakentamiseen? Kaikilla meillä ei ole voittajan geenejä eikä sydämenpalo tullut äidinmaidossa, mutta niin ei ole tullut nuorille leijonillekaan.  Heidän sitkeys, usko ja luottamus rakennettiin, jonka kautta he sitoutuivat voittamaan Suomen huikeissa MM-kisoissa.  Sitkeyteen tarvitaan tahdonvoimaa, hyvään sykkeeseen suurta sydäntä eikä menestys tule ilman iloa ja nautintoa. Mitä se tahdonvoima oikein on? Itse uskon, että siitä on puolet asennetta ja puolet puhdasta kykyä kontrolloida itseään eli mentaalista vahvuutta. Molempiin me jokainen voimme vaikuttaa systemaattisella harjoittelulla.

 

Mielemme on kuin elefantti, jolla on hurjan vaikea ratsastaa. Elämme suurimman osan elämäämme autopilottiohjauksella ja olemme niin tapojemme kuin ajattelumalliemme orjia. Mieli hakeutuu usein sinne missä on helpompi olla ja jossa menee vähemmän energiaa – myös taipuu paineen alla. Muutamia vinkkejä miten tahdon voimaa sekä mielen voimaa voi treenata kohti menestystä. Miten voi kasvaa suurempiin saappaisiin niin kuin nuoret leijonat tekivät ja sitoutua voittamaan:

    1. Tahdonvoiman ylläpitoon tarvitaan paljon energiaa. Yksinkertainen perusajatus: Nuku riittävästi, syö tasaisesti ja valmistaudu voittamaan. Väsyneenä menemme helpommin pakene – taistele – lamaannu tilaan, keskittymiskykymme herpaantuu ja tahdonvoimamme on olematon. Voittamaan valmistaudutaan 24h.
    2. Huomaa kun tahdonvoimasi herpaantuu ja rentoudu sinulle sopivalla tavalla. Mieli on lihas, joka menee maitohapoille ilman taukoja. Kun kiire käy päälle ja väsyttää, niin pidä n. 10 minuutin tauko tekemättä mitään. Keskity ja nauti.
    3. Nyt hetken voima. Voittaminen rakennetaan tässä hetkessä. Keskity aina yhteen päämäärään kerralla. Ei ole eilistä eikä huomista vaan tässä hetkessä eläminen nauttien mahdollistaa sydämen palon sekä rakentaa voittajia.
    4. Ihminen on tapojensa orja, koska aivot ovat niin muokkautumiskykyiset. Ne asiat joita teemme ja harjoitamme säännöllisesti vahvistuvat. Keskittyminen lisää keskittymistä. Voisitko opetella sinulle sopivia keskittymisharjoituksia päivittäin, ne lisäävät häiriöiden sietokykyä sekä luottamusta ja itsehallintaa. Luottaminen itseen ja muihin taas lisää tahdon voimaa ja voittajan asennetta.
    5. Tee tai älä tee- älä melkein tee. Katsotaan mitä tästä tulee asenteella, on varmaa, että epäonnistut. Teen parhaani riittää kyllä johonkin asti, mutta kaasutat ja jarrutat yhtä aikaan. Kun sinulla on rohkeus voittaa, uskallat onnistua ja vahvuutesi tukevat sinua.
    6. Siedä vaikeat hetket ja erilaiset ihmiset. Älä taistele tunteita tai ajatuksia vastaan. Maailmassa tapahtuu kaikenlaista. Voittajat ovat taitavia näkemään vaikean tilanteen sekä erilaisen ihmisen kasvun paikkana ja kääntävät sen menestykseksi.
    7. Rakenna voittajanpuhe ruokkimaan tahdonvoimaasi: Mieti erityisesti mitkä asiat auttavat sinua menestymään. Mitkä asiat olivat haastavia matkan varrella ja miten suoriuduit niistä?
    8. Yhteistyössä on voimaa, joten muista aina kiittää ja kehua myös kaveria. Kenen tuesta voit kiittää matkan varrella? Nuoret leijonat eivät olisi voittaneet ilman asennetta: Kaveria ei jätetä!

 

Menestyminen on asenne ja valintakysymys. Kataja ei katkea vaan taipuu. Luodaan yhdessä menestystä ja voittajia nuorten leijonien esimerkillä. Ilolla, sitkeydellä, tahdonvoimalla, luottamuksella ja rohkeudella tässä hetkessä!

 

 

 

On taas se aika vuodesta jolloin monet meistä suunnittelevat elämän muutosta. Miten laihduttaisin itseni teinifarkkuihin? Mitkä ensi vuoden tavoitteet itselleni asettaisin, jotta saavuttaisin elämässä enemmän menestystä, merkitystä sekä onnellisuutta? Naisten lehdet ja iltapäivälehdet ovat vuodenvaihteessa täynnä toinen toistaan parempia tavoitteiden asettamismalleja ja innostumme yhä suuremmista tavoitteista. Toki hyvä näin, sillä unelmointi on tärkeää ja tavoitteiden määrittäminen on tehokasta. Tiedämme, että se lisääntyy elämässä, johon focus kiinnittyy. Saan itsekin mentaalivalmentaja ja kouluttajana palkkaa siitä miten päästään parempiin tuloksiin tai miten hallitaan arkea paremmin joko urheilu- tai yritysmaailmassa.

 

Me emme ole kuitenkaan supermiehiä- ja naisia, jotka venyvät joka paikkaan silloin, kun kuppi on jo täynnä. Mitä enemmän elämme äärirajoilla tiedostamatta omaa arkea, josta voisin käyttää myös nimeä elämänsallinta, niin sitä enemmän kaasutamme ja jarrutamme samanaikaisesti ja hukkaamme arvokasta elämän energiaa. ”Ihmettelemme kun väsyttää, keskittyminen herpaantuu ja välillä on niin vaikea tehdä myös arkisia päätöksiä.”

 

Viimeisen vuoden aikana olenkin monen asiakkaan kanssa löytänyt menestyksen polun irti päästämisen avulla.  Elämänsuunta ja tavoitteet on konkreettisesti kirkastettu, mutta saman aikaisesti on tietoisesti päästetty irti energiaa vievistä asioista ja tilalle valittu energiaa tuovia asioita. On tärkeää luopua, jotta mahtuu uutta parempaa tilalle. Me olemme kaikki täynnä erilaisia ajatus- ja toimintamalleja sekä rutiineja.  Toimimme eri tilanteissa myös erilaisten tiedostamattomien ajattelumallien eli mielenstrategioiden avulla. Voisitko tänä uutena vuonna pysähtyäkin tarkkailemaan omia toimintamalleja ja strategioita sekä päästää irti sinulta energiaa vievistä malleista? Näin tulee unelmille ja tavoitteille enemmän tilaa irti päästämisen kautta.

 

Irti päästämisen askeleita:

    1. Elä tässä ja nyt. Päästä irti supermiehen roolista ja siirry elämänsallintaa, jossa tavoitteet toteutuu ja elämä ilman kuormittaa stressiä on mahdollista
    2. Keskity yhteen asiaan kerralla ja päästää irti multitaskingista. Jo tutkimustenkin mukaan multitasking vie keskittymiskykyä ja tehoa jopa 40 %. Yhteen asiaan keskittyminen on tärkeä metataito.
    3. Kehitä keskittymiskykyä. Päästä irti tulipalojen sammuttamisesta. Keskittymiskyky on kykyä suunnata energiaa tärkeisiin asioihin, niin että ne tulevat tehdyksi. Sinulla on mahdollisuus joka päivä investoida sinun aikaasi hyvin. Mikset aloittaisi päivää miettimällä, mitkä kolme asiaa onnistuvat ja tulevat hyvin tehdyksi? Näin aamusta alkaen on positiivinen eteenpäin vievä energia päivässä.
    4. Allokoi taukoja jokaiseen päivään ja rentoudu. Päästä irti suorittajan roolista. Aivot tarvitsevat taukoja päätöksentekokykyyn, luovuuteen, innovatiivisuuteen sekä keskittymiskykyyn. Hengittele, meditoi, ota happihyppy, unelmoi tai mahdollisuuksien mukaan ota 15 minuutin päikkärit jokainen päivä.
    5. Muokkaa omaa ajattelua. Päästä irti vanhoista ja kuluttavista mielenstrategioista. Me ihmiset ajattelemme koko ajan. Harvoin olemme tietoisia omista ajatuksista, kun puhua pulputamme jatkuvasti. Ajatuksia kannattaa arjessa pysähtyä tarkkailemaan ja ohjaamaan sekä muokkaamaan. Silloin on helpompi ohjata myös tunteitaan. Tunteet oikeastaan määräävät sen mitä me teemme ja missä onnistumme. Tunteet luovat toimintaenergiaa tavoitteillemme. Menestyvät ja hyvinvoivat ihmiset kysyvät tietoisesti itseltä kysymyksiä, joista tulee hyvälle tuulelle ja jotka luovat positiivista toimintaenergiaa.
    6. Visualisoi ja vahvista omia vahvuuksia. Päästä irti turhasta kritiikistä itseäsi kohtaan. Visualisointi eli mielikuvaharjoittelu on tehokas menetelmä, jolla voit saavuttaa tavoitteesi helpommin, parantaa suoritusta tai voimaannuttaa sinua. Meillä kaikilla on rajaton mielikuvitus, joten mikset käyttäisi sen voimaa arjen keskellä. Eräs asiakkaani käyttää visualisointimenetelmään, jonka hän on nimennyt ”herkuttele hetkillä” –harjoitukseksi, usein ennen seuraavaa palaveria. Hän mielikuvittelee onnistuneen palaverin ja elää sen kaikilla aisteilla omassa mielessään vahvasti. Samalla hän boostaa voimaannuttavilla kysymyksillä itseään palaveriin. Näillä kysymyksillä me kaikki voisimme boostata itseämme päivään, ja huomata miten sisäinen kriitikko päästää irti. Mikä minussa on hyvää? Mitkä ovat vahvat puoleni? Mistä ominaisuuksista olen ylpeä?

 

          Menestystä ja uusi näkökulmia vuoteen 2016, vaikka irti päästämällä!