Onnistuminen työelämän muutoksessa – julkaistu ensimmäinen kerran 3.9 Unelmien työpäivä sivulla.

 

Miksi toiset onnistuvat muutosten keskellä, kun toiset pyrkivät selviytymään? Muutosvauhdista on tullut elämässä valtava ja monien voimavarat kuluvat arjen rutiineihin. Valmentajana näen viikoittain selviytyjiä, jotka takertuvat kontrolloimaan asioita, vaikka muutoksessa on vaikeaa kontrolloida juuri mitään ympärillä olevaa. Tällöin osa meistä voi kokea riittämättömyyden tunnetta, jollain usko omaan osaamiseen tai jaksamiseen alkaa horjua. Miten oikein kannattaisi suhtautua epäselviltäkin tuntuviin muutoksiin, jotta oma hyvinvointi säilyisi?

 

Oma valmentajan urani sekä kiinnostus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä itsensä johtamiseen käynnistyi omien kriisimuutosten myötä. Tarinaani mahtui konkurssi, avioero, seinään törmääminen sekä läheisen kuolema muutaman vuoden sisällä 2000 luvun puolessa välillä. Yksikin näistä horjuttaa ihmisen hyvinvoinnin. Lähdin tutkimaan, millä ilveellä itse selvisin hengissä ja miten me ihmiset oikein löydämme keinoja onnistua tai pärjätä omien muutosten keskellä.

 

Me kaikki voimme johtaa omaa ajattelua, tunteita ja energiaa muutosten keskellä? Me voimme auttaa itseämme toimimaan sekä onnistumaan työelämän muutoksissa.  Onnistuminen on asenne, avoimuutta uusille ideoilla, halukkuutta kuunnella ja innokkuutta oppia. Aina ei ole todellakaan helppoa löytää omaa halua kasvaa ja uudistua, uudet asiat voivat herättää epäluuloja ja uudet tavat tuntuvat vaikeilta. Muutoksen keskellä on usein tärkeää keskittyä siihen mikä on mahdollista ja missä voi onnistua.

 

Evoluution jäänteenä meihin on sisään rakentunut turvallisuuden tai tutun kaipuu, ja toisinaan kavahdamme uutta ja erilaista. Muutostilanteissa nousee esiin vääjäämättä erilaisia voimakkaitakin tunteita: pelkoa, epävarmuutta ja toisinaan muutosvastarintaa. Tunteita ei kuitenkaan kannata säikähtää eikä piilottaa: tunteet tulevat ja menevät. On tärkeä tutustua omiin tunteisiisi ja omaan tapaan reagoida muutoksiin? Muutoksessa onnistumisessa usein on kyse stressinsietokyvystä, tilannetajusta ja uskosta omaan osaamiseen sekä kykyihin.

 

Muutoksessa eläminen on mielestäni tämän päivän metataito. Onnistumiseen auttavat pysähtyminen, kysyminen ja kuunteleminen, avoimuus kokeilla uusia ideoita. Toisinaan tarvitaan luopumista toimimattomista rutiineista, priorisoinnin harjoittelua ja EI:n sanomista. Hyvinvoinnin lähtökohta on omasta jaksamisesta ja stressinhallinnasta huolehtiminen sekä keskeneräisyyden sietäminen.

 

Muutoksessa elämisen ja onnistumisen hyvä oivallus on mielestäni Anthony de Mellon sanoitus:

”Ei asioita tarvitse muuttaa, asiat tulee ymmärtää. Kun ymmärtää asioita, ne muuttuvat.”

 

Me haluamme kaikki kokea onnistumisen tunteita työssä, joten muutoksessa elämisessä onkin tärkeää keskittyä asioihin, joissa voi onnistua. Jakaa pienetkin onnistumisen kokemukset työyhteisöön – harjoitella onnistumista. Olen lukemattomia kertoja nähnyt työyhteisöissä huikeita muutoksia, kun ihmiset ovat pohtineet omaa suhtautumista muutoksiin, löytäneet sisäisen voittajansa ja lähteneet viemään onnistumisen energiaa koko työympäristöön. Ilmapiiri ja tunnelma on muuttunut, kun selviytymisestä on kehkeytynyt pieni onnistumisia. Me kaikki voimme vaikuttaa millä energialla elämme muutosta.

    • Miten sinä ilmaiset tunteita muutoksissa?
    • Millaista ilmapiiriä haluat luoda?
    • Haluatko luoda ja rakentaa tietoisesti onnistumisen tunteita?

 

Muutoksissa viestimisen ja kohtaamisen merkitys kasvaa.  Tarvitaan pysähtymistä, kuuntelemista ja nähdyksi tulemista. Vaikka kohtaaminen ja vuorovaikutus koostuu pienistä teoista ja sanoista: huomenta, hymy, kiittäminen, työtilanteen kysyminen ja toisen arvostaminen, nämä usein unohtuvat vauhdin kasvaessa.

    • Kiinnitätkö sinä riittävästä huomiota itsesi ja työkaverisen onnistumisiin ja  fiiliksiin? 
    • Entä kuinka usein teillä kysytään tai kysyt itseltäsi: Missä olet parhaimmillasi?

 

Elämiseen muutoksessa auttaa tietoisuus omista toimintamalleista ja metataitojen harjoittelua. On hyvä muistaa, että omat odotukset vaikuttavat koko ajan siihen mitä me näemme ympärillämme. Mieli täyttyy epäuskostakin usein huomaamatta. Ajattelumallimme ja tunteemme vaikuttavat siihen näemmekö onnistumisia ja mahdollisuuksia vai pelkoa ja uhkia. Oman mielentilan ja asenteenkin voi virittyy jokainen aamu. Minkä energian sinä viet päivääsi?

 

Muutama ajatus, miten rakentaa onnistumista, elämän muutoksissa

    • Harjoittele tietoisuutta: Pysähdy tarkkailemaan ajatuksia eli sisäistä puhettasi ja kuuntele tunteitasi. Tutustu miten sinä reakoit eri tilanteisiin?
    • Päätä millä energialla käynnistät päiväsi. Aloita aamu fokuksen kirkastamiselle ja tee mielikuvaharjoitus: Missä asiassa onnistut tänään?
    • Katkaise energiaa vievä negatiivinen sisäinen puhe päivän aikana: Huuda mielen sisällä, vaikka seis ja pysäytä ajatus. Korvaa sisäinen puhe sinun vahvuusajattelulla.
    • Hae näkökulmia ja kokeile voitko tutustua muutoksen mielenkiinnolla – jopa hämmästyen.
    • Löydä sinulle sopivat stressinhallinta keinot ja palaudu vauhdin aikana. Hyvä palautuminen tukee joustavaa ajattelu ja tilannetajua.
    • Viljele pieniä onnistumisia sekä kiitoksia ympäristöön ja nauti niiden vaikutuksesta.

 

Meissä kaikissa on paljon onnistujaa. Jos joku on pysyvää elämässämme, mielestäni se on muutos. Omalla polullani meni joitakin vuosia sisäisen onnistujan löytämiseen ja avainsanani oli hyväksyminen. Mikä on sinun avainsana, jolla löydät omaa onnistujaasi muutoksessa elämiseen.

 

Tule mukaan Unelmientyöpäivä webinaariin tai tapaamaan Ouluun livenä. Ohjelman löydä täältä.

Olen viime viikkoina päässyt työskentelemään tulevaisuudenkin näkökulmasta mielenkiintoisen aiheen äärellä eli mallittamisen. Olin tieteiden talolla avaamassa NLP- mallittamista ja olen organisaatioissa tiimien kanssa pohtinut miten hiljaista tietoa mallitetaan tai miten tiimin sisällä olevaa huippuosaamista tuodaan mallittamisen avulla näkyväksi.

 

Mallittaminen on eräänlaista taitavuuden tutkimista eli siinä mallitetaan ihmisten niitä ajattelu- ja toimintatapoja, joita käyttäen he pääsevät elämän eri alueilla huippu tuloksiin. Usein monet opit, taidot ja kyvyt ovat niin syvälle ja pitkälle automatisoituneita, että ne ovat jo lähes tai kokonaan tiedostamattomia. Kukin meistä on esimerkiksi jollakin elämän alueella oman elämänsä mestari ja taitaja. Kun huippuosaaminen puretaan auki ja automatisoitunut tieto tuodaan näkyväksi voidaan taito tai toimintatapa opettaa myös muille.

 

 

NLP eli neuro- liqvistinen -prosessointi on lähtenyt mallittamisen ajatuksesta jo 45 vuota sitten. NLP: n taustahahmot Grinder ja Brandler huomasivat, että yhteistä monille huippuosaajille olivat tiedostamattomat taidot ja mielen strategiat, joita voidaan mallittaa ja opettaa myös muille ihmisille. Harva huippuosaaja: johtaja, esimies, taiteilija, kädentaitaja jne. osasi kertoa miksi hän on niin taitava omalla osaamisalueella. Näin syntyi erilaisia mallittamisen metodeja, joilla päästää metataitoon ja metatietoon eli näkyvän osaamisen sekä tekemisen taakse.

 

”We know more than we can tell” -Michel Polanyi

 

Nykyisessä muutosvirrassa mallintamisen hyödyt olisi tärkeää hyödyntää paremmin. Mitä asioita on tärkeää siirtää organisaation muutostilanteessa ja tiimien vaihtuessa  sekä mistä mielenstrategioista tai hiljaisesta tiedosta olisi syytä päästä irti, jotta asiat kehittyvät organisaation ja tiimin sisällä parhaalla tavalla eteenpäin.

 

Mallittaminen voi kohdistua esimerkiksi vuorovaikutustaitoihin, ajattelutapoihin, tavoitteiden asettamiseen, palautteisiin reagoimiseen, ajattelu- ja toimintamallien löytymiseen, johtamisen ja esimiestyön tapoihin ja tyyleihin, tiimiytymiseen, luottamuksen rakentumiseen tai vaikka avoimeen vuorovaikutuskulttuuriin. Itse sain viikko sitten olla mallittamassa erään ison organisaation arvostavaa kohtaamista ja päivän työpajan jälkeen fiilis oli huikea. Mallittamisen seurauksena arvostava kohtaaminen nousi kollektiiviseen tietoisuuteen ja heijastus luottamuksen lisäämiseen ja avoimen vuorovaikutuskulttuurin kehittymiseen oli heti havaittavissa.

 

On huikeaa olla mukana prosessissa, jossa mallittaminen tekee näkyväksi ja kasvattaa organisaation sekä tiimin tietoisuutta toimintatavoista ja ymmärrystä toimintamalleista,tekee näkyväksi ihmisten eroja ja samankaltaisuutta, tuo esille hiljaista tietoa, taitoja, voimavaroja ja vahvuuksia. Mallittamisen avulla huomataan myös, että:

    • Arvostus omaa työtä kohtaan lisääntyy, sitoutuminen lisääntyy
    • Avoimen – ja luottamuksellisen työyhteisökulttuurin rakentuminen paranee ja arvostus lisääntyy
    • Tehtävien vaihtuessa perehdytyksen onnistuminen paremmin
    • Kun mallitusprojekteissa focus on osaamisessa (ei ongelmissa), niin se koetaan isompana arvostuksena ja se lisää tiimin innostusta työhön!

 

Itse käytän mallittamiseen NLP – teknikoita. NLP:n suosion salaisuus piilee käytännönläheisissä ja konkreettisissa malleissa ja työkaluissa. Työkalujen avulla voi saada nopeasti aikaan positiivisia muutoksia arjen ja työn vuorovaikutustilanteissa sekä oman ja tiimin ajattelun toiminnallisten esteiden purkamisessa.

 

Jos olet kiinnostunut mallittamisesta, ja haluat kehittää omaa osaamista tai tiimiä, tuoda hiljaista tietoa näkyväksi, niin ota yhteyttä. Vuonna 2016 käynnisty myös koulus mallittamisen käytännönläheisiin NLP-työkaluihin.

Tulevaisuuden tutkijoiden mukaan hyvinvoivalla ja menestyvällä yksilöllä sekä tiimillä on metataidot hallussa. Heille on tärkeää tietoisesti harjoittaa ajattelu- ja tunnetaitoja sekä kohtaamis- ja vuorovaikutustaitoja. Tietoisuustaidot sekä intuition käyttö on heille jo jokapäiväistä ja luontaista. Ärsyketulvassa yksi keino pysähtyä metataitojen äärelle on NLP.

 

Sain olla viime perjantaina Innostu IT:stä -seminaarissa puhumassa metataidoista ja NLP:stä Telia Soneran Timo Auerin jälkeen. Timon esityksessä nousi esiin, että erään tutkimuksen mukaan näkökulman ja perspektiivin vaihto lisää 80 % älykkyyttä. Ajatus pysäytti minut. NLP eli suomalaisittain neuro-lingvistinen ohjelmointi on mielestäni 80 %:sti sitä uusien näkökulmien avaamista ja loput NLP:stä on metataitojen harjoittelua, josta kirjoitin viime blogissani.

 

Itse törmäsin ensimmäisen kerran NLP:hen urheiluvuosien aikana. Henkistä vahvuutta harjoiteltiin NLP:n avulla jo 90-luvun alkupuolella. Harmikseni hävitin NLP:n ja metataitojen harjoittamisen uraputkivuosien aikana. Esimieskoulutuksissa ei siihen aikaan paljon puhuttu ajattelu- ja tunnetaidoista – saati tietoisuustaidoista. Monta kertaa olen pohtinut, miten olisin hyötynyt ihmisten erilaisuuden ymmärtämisestä 15 esimies vuoden aikana. Onneksi löysin NLP: n uudelleen, vaikka se minulta vaatikin seinään törmäämisen ja korkealta tipahtamisen. Samalla löysin kutsumuksen loppuelämään eli valmentamiseen ja henkisen hyvinvoinnin kasvattamiseen. NLP on auttanut minua pysähtymään, ajattelemaan rohkeammin, kehittämään tunneherkkyyttä sekä aistejani kohti parempaa ihmisymmärrystä. NLP on aukaissut myös omaa intuitiivisuuttani sekä auttanut minua olemaan armollisempi sekä vähemmän suorittava itseäni kohtaan.

 

NLP:ssä on jotain mitä meillä kaikilla jo on. NLP on mindfulnessin ja coachingin avulla keino vapauttaa omaa potentiaalia sekä energiaa ja pysähtyä tähän hetkeen. Me olemme Minä Oy Ab kokonaisuus ja kaikki meissä vaikuttaa kaikkeen. NLP:n avulla voimme pysähtyä oman ajattelu-, tunne- ja toimintamallien äärelle, muuttaa toimimattomia malleja ja vapauttaa näin omaa energiaa ja potentiaalia. Ikään kuin astua ihmisinä seuraavalle tasolle. Se on perspektiivin vaihtoa mielestäni parhaimmillaan niin yksilön kuin tiimienkin maailmassa.

 

Mitä se NLP sitten on?

NLP on tehokas ja käytännöllinen menetelmä ja asenne, joka auttaa kehittämään omia resurssejasi. NLP on taitoa ja tekniikkaa, jolla voi tutkia ja tehostaa kommunikaatiota sekä muuttaa kaikkea omaa sisäistä toimintaa: ajattelua, tunnetiloja, reaktioita ja läsnäoloa. Itse uskon että meillä on jo kaikki rakennuspalikat, ne pitää vain vapauttaa käyttöön. NLP avaa tien mielen ja kehon mahdollisuuksiin: miten opimme, ajattelemme, tunnemme, viestimme, teemme päätöksiä ja motivoidumme.

 

NLP tulee sanoista Neuro-Linguistic Programming, eli suomalaisittain neuro-lingvistinen ohjelmointi.

    • Sana ”neuro” viittaa tässä yhteydessä ihmisen neurologisiin prosesseihin, eli viiteen aistiimme, hermostoon sekä aivoissamme ja mielessämme tapahtuvaan tiedon käsittelyyn, joka vaikuttaa aina fysiologiaan ja päinvastoin.
    • Lingvistinen puolestaan viittaa puhuttuun kieleemme, sen rakenteisiin ja kehonkieleemme, joiden välityksellä me kommunikoimme sekä tietoisella että tiedostamattomalla tasolla. Jokaisella on oma kokemuksensa todellisuudesta. Kokemukseen vaikuttaa mm. meidän geenit, historia, arvot, uskomukset, persoonallisuus ja aistit.
    • Prosessointi eli puhuttu kieli. Sanat joita käytämme, kytkeytyvät läheisesti meidän subjektiiviseen kokemukseemme todellisuudesta. NLP on käytännöllistä ja toimivaa. Se auttaa meitä kehittämään henkisiä resurssejasi – metataitoja niitä tulevaisuuden hyvinvoinnin taitoja.

 

Muutos on mahdollisuus ja pysyvä ilmiö tässä hetkessä. Tarvitsemme metataitoja, jotta voimme kehittää transformaatiotaitoa eli kykyä viedä muutosta eteenpäin epävarmoissa olosuhteissa – oli kyse sitten oman itsensä, tiimin tai organisaation johtamisesta.

 

Jos kiinnostut ja haluat kehittää itseäsi, NLP-koulutus on sinua varten! Katso myös NLP yrityksille: erilaiset valmennukset, luennot ja tyhy-päivien ohjelmat.