Me kaikki olemme syntyneet lahjakkaiksi ja kaikilla meillä on potentiaalia huippusuoritukseen. Joku meistä tavoittelee optimaalista suorituskykyä urheilusuorituksessa, joku toinen huippuonnistumista esiintyessään ison yleisön edessä ja ehkä joku kolmas huippumenestymistä yrittäjänä tai esimiehenä.

 

Suomessa niin busineksessä kuin huippu-urheilussa on ollut pitkään vallalla ajattelumalli: Kun tekee enemmän, kovempaa ja paremmin, niin saavutetaan huippusuoritus.  Tänä päivänä suurin osa meistä jo allekirjoittaa, että näin ei taida aina ollakaan. Vaan enemmän voi tuoda väsymistä, kovempaa jossain kohtaan alentaa suorituskykyä ja paremmin voi tuoda riittämättömyyden tunteen. Varsinkin työelämässä, jos vaaditaan jatkuvasta enemmän ja tehokkaampaa suoritusta, niin tehdään usein hallaa niin kognitiiviselle kuin luovalle työskentelylle. Myös urheilussa, jos kehon kuuntelu on jätetty kovan harjoittelun varjoon, niin tulokset usein antavat odottaa itseään.

 

Mikä sitten on tie huippusuoritukseen? Tähän on varmasti yhtä monta vastausta kuin on vastaajaakin. Viime aikoina on noussut vahvasti esiin mentaalivalmennuksen tuomat lisähyödyt. Itse olen vajaat 10 vuotta toiminut mentaalivalmentajana. Hakenut vastauksia ja tietoa mm. NLP:stä, psykologiasta, aivoista, ratkaisukeskeisestä valmennuksesta, mindfulnessista, syvärentoudesta, EFT: stä, TRE:stä, jotta voisin mentoroida ja valmentaa paremmin asiakkaitani. Ihminen on psyko-fyysinen-sosiaalinen kokonaisuus, joten kaikki vaikuttaa aina kaikkeen.  Olemmekin saavuttaneet hyviä tuloksia asiakkaiden kanssa lukemattomilla mentaalityökaluilla mm. miten saavuttaa tavoitteet paremmin niin tavallisessa arjessa kuin huippusuorituksessa ja miten pystyy parempaa kuin uskookaan.

 

Kuitenkin myös mentaalitekniikoista voi tulla huippusuorituksen este, jos niihin jää liiaksi kiinni. Me emme voi kukaan huippusuoritusta pakottaa vaan voimme kasvattaa harjoittelemalla sen todennäköisyyttä. Tämä näkökulma pysäytti minut pohtimaan tänä kesänä vielä vahvemmin coren, eli ydinminän merkitystä huippusuoritukseen. Kuinka hyvin tunnemme itsemme?

 

Garret Kramer sanoista: ”You create your perception and experience of life from the inside-out, not the outside-in” innostuin kirjoittamaan blogisarjan  ”Oma potentiaali”. Me emme voi ulkoisilla tekniikoilla rakentaa huippusuoritusta, jos emme kuuntele herkällä korvalla myös omaa corea. Uskon vahvasti, että huippusuoritus joka elämän alueella löytyy, kun yhdistää mentaaliharjoittelun oman sisäisen viisauteen ja intuitioon. Haastankin sinut hakemaan uusia näkökulmia. On hyvä kyseenalaistaa omaa ajattelua, löytää rohkeutta ajatella uudella tavalla. Kyse on huippusuorituksessa Sinun elämässä, ja se elämäkin on rajallinen.

 

Tulevat blogini ”Oma potentiaali”-sarjaan ovat:

    • Miten irti päästää suorittamisesta: Focus omaan energiaan
    • Itsetuntemus ja minäkuva
    • Itseluottamus ja itsenään toteuttava ennustus
    • Uskotko sinä- uskomusten voima
    • Jos mieli ohjaa kehoa niin kehokin ohjaa mieltä
    • Tietoisuus omasta potentiaalista
    • Kaasutatko vai jarrutatko – aivojen viisaus

 

Blogit tulevat ilmestyessään sivuilleni: www.oivaltamaan.fi , twitteriin sekä facebookiin.

 

Tervetuloa mukaan pohtimaan ajatuksia Huippusuoritukseen !

Tulevaisuuden tutkijoiden mukaan hyvinvoivalla ja menestyvällä yksilöllä sekä tiimillä on metataidot hallussa. Heille on tärkeää tietoisesti harjoittaa ajattelu- ja tunnetaitoja sekä kohtaamis- ja vuorovaikutustaitoja. Tietoisuustaidot sekä intuition käyttö on heille jo jokapäiväistä ja luontaista. Ärsyketulvassa yksi keino pysähtyä metataitojen äärelle on NLP.

 

Sain olla viime perjantaina Innostu IT:stä -seminaarissa puhumassa metataidoista ja NLP:stä Telia Soneran Timo Auerin jälkeen. Timon esityksessä nousi esiin, että erään tutkimuksen mukaan näkökulman ja perspektiivin vaihto lisää 80 % älykkyyttä. Ajatus pysäytti minut. NLP eli suomalaisittain neuro-lingvistinen ohjelmointi on mielestäni 80 %:sti sitä uusien näkökulmien avaamista ja loput NLP:stä on metataitojen harjoittelua, josta kirjoitin viime blogissani.

 

Itse törmäsin ensimmäisen kerran NLP:hen urheiluvuosien aikana. Henkistä vahvuutta harjoiteltiin NLP:n avulla jo 90-luvun alkupuolella. Harmikseni hävitin NLP:n ja metataitojen harjoittamisen uraputkivuosien aikana. Esimieskoulutuksissa ei siihen aikaan paljon puhuttu ajattelu- ja tunnetaidoista – saati tietoisuustaidoista. Monta kertaa olen pohtinut, miten olisin hyötynyt ihmisten erilaisuuden ymmärtämisestä 15 esimies vuoden aikana. Onneksi löysin NLP: n uudelleen, vaikka se minulta vaatikin seinään törmäämisen ja korkealta tipahtamisen. Samalla löysin kutsumuksen loppuelämään eli valmentamiseen ja henkisen hyvinvoinnin kasvattamiseen. NLP on auttanut minua pysähtymään, ajattelemaan rohkeammin, kehittämään tunneherkkyyttä sekä aistejani kohti parempaa ihmisymmärrystä. NLP on aukaissut myös omaa intuitiivisuuttani sekä auttanut minua olemaan armollisempi sekä vähemmän suorittava itseäni kohtaan.

 

NLP:ssä on jotain mitä meillä kaikilla jo on. NLP on mindfulnessin ja coachingin avulla keino vapauttaa omaa potentiaalia sekä energiaa ja pysähtyä tähän hetkeen. Me olemme Minä Oy Ab kokonaisuus ja kaikki meissä vaikuttaa kaikkeen. NLP:n avulla voimme pysähtyä oman ajattelu-, tunne- ja toimintamallien äärelle, muuttaa toimimattomia malleja ja vapauttaa näin omaa energiaa ja potentiaalia. Ikään kuin astua ihmisinä seuraavalle tasolle. Se on perspektiivin vaihtoa mielestäni parhaimmillaan niin yksilön kuin tiimienkin maailmassa.

 

Mitä se NLP sitten on?

NLP on tehokas ja käytännöllinen menetelmä ja asenne, joka auttaa kehittämään omia resurssejasi. NLP on taitoa ja tekniikkaa, jolla voi tutkia ja tehostaa kommunikaatiota sekä muuttaa kaikkea omaa sisäistä toimintaa: ajattelua, tunnetiloja, reaktioita ja läsnäoloa. Itse uskon että meillä on jo kaikki rakennuspalikat, ne pitää vain vapauttaa käyttöön. NLP avaa tien mielen ja kehon mahdollisuuksiin: miten opimme, ajattelemme, tunnemme, viestimme, teemme päätöksiä ja motivoidumme.

 

NLP tulee sanoista Neuro-Linguistic Programming, eli suomalaisittain neuro-lingvistinen ohjelmointi.

    • Sana ”neuro” viittaa tässä yhteydessä ihmisen neurologisiin prosesseihin, eli viiteen aistiimme, hermostoon sekä aivoissamme ja mielessämme tapahtuvaan tiedon käsittelyyn, joka vaikuttaa aina fysiologiaan ja päinvastoin.
    • Lingvistinen puolestaan viittaa puhuttuun kieleemme, sen rakenteisiin ja kehonkieleemme, joiden välityksellä me kommunikoimme sekä tietoisella että tiedostamattomalla tasolla. Jokaisella on oma kokemuksensa todellisuudesta. Kokemukseen vaikuttaa mm. meidän geenit, historia, arvot, uskomukset, persoonallisuus ja aistit.
    • Prosessointi eli puhuttu kieli. Sanat joita käytämme, kytkeytyvät läheisesti meidän subjektiiviseen kokemukseemme todellisuudesta. NLP on käytännöllistä ja toimivaa. Se auttaa meitä kehittämään henkisiä resurssejasi – metataitoja niitä tulevaisuuden hyvinvoinnin taitoja.

 

Muutos on mahdollisuus ja pysyvä ilmiö tässä hetkessä. Tarvitsemme metataitoja, jotta voimme kehittää transformaatiotaitoa eli kykyä viedä muutosta eteenpäin epävarmoissa olosuhteissa – oli kyse sitten oman itsensä, tiimin tai organisaation johtamisesta.

 

Jos kiinnostut ja haluat kehittää itseäsi, NLP-koulutus on sinua varten! Katso myös NLP yrityksille: erilaiset valmennukset, luennot ja tyhy-päivien ohjelmat.