Vietin äskettäin viikonlopun latautuen mökin rauhassa. Kutsumme puolisoni kanssa paikkaa nollatilaksi. Pienellä saarella sijaitsee 1930-luvulla rakennettu hirsimökki ja puusauna ilman mukavuuksia. Mökkiä ja saunaa lämmittäessäni sekä avantoa sahatessani liialliset ajatukset ja kuormitukset kaikkosivat mielestäni. Muutaman tunnin puuhastelun jälkeen alkoi kehoon ja mieleen laskeutua levollisuus, jota kutsun neutraaliksi mielentilaksi.

 

Neutraalia mielentilaa ei ole helppoa saavuttaa ärsykkeitä tulvivassa maailmassa, jossa kaikenlaiset hälytykset sekä niin omat kuin muiden vaatimukset täyttävät mielemme. Olemme valmennusryhmieni kanssa pohtinut sitä, kuinka tärkeää on löytää omaan päivään latautumisen ja keskittymisen hetkiä. Yhtä tärkeää on harjoittaa omaa mieltään kohti neutraalimpaa tilaa, eli tutkia omaa sisäistä tarinaa ja kehittää omaa tapa suhtautua asioihin.

 

Aivomme ovat kuitenkin oppineet pirstaleisen tekemisen ja moni meistä on huomannut, miten hankalaa on toisinaan keskittyä. Jos työ on ollut jo pitkään lyhytjänteistä, meidän on yhä vaikeampi keskittyä pitkäjänteisesti, sillä aivot alkavat suorastaan hakea keskeytyksiä saadakseen tyydytystä. Tämän oivaltaminen muutamia vuosia sitten johti omalla kohdallani siihen, että postin kaikki ilmoitukset viestintäkanavistani ja samalla päätin, että käyn vain muutaman kerran päivässä tarkistamassa sähköpostini sekä sosiaalisen median kanavat. Nykyisin se onnistuu jo hyvin.

 

Tapoja muutetaan uskomuksia purkamalla

 

Tapojen ja toimintamallien muuttaminen on kuitenkin usein vaivalloista. Oman hyvinvoinnin parempi johtaminen ei ole enää vuosiin ollut kiinni tiedon puutteesta, vaan lähinnä tiedostamattomista uskomuksistamme ja tarinoistamme, joita kerromme itsellemme.

 

Käyttäytymisen ja toiminnan muutoksen takana on aina omien ajattelumallien ja uskomusten muuttaminen. Identiteettimme pohjan on luonut menneisyyteemme ja sen monenlaiset kokemukset. Jokainen meistä on lapsena imenyt itseensä uskomuksia ja käsityksiä, joilla ei ole enää mitään tekemistä totuuden kanssa, ja jotka tekevät meille enemmän haittaa kuin hyvää. Koska monet uskomukset vaikuttavat elämäämme tiedostamattomalla tasolla, on tärkeää tutkiskella itseä ja kuoria omaa identiteetin sipuliaan sekä ravistaa irti ajatus- ja uskomusmalleja, jotka eivät vahvista omaa hyvinvointiamme tai ovat muutoksen tiellä.

 

Kun poistin ilmoitukset viestintäkanavista ja tein päätöksen sosiaalisen median ärsyketulvan rajaamisesta, monenlaiset uskomukset nousivat pintaan. Ajattelin, että en voi menestyä yrittäjänä, jos en ole aktiivinen sosiaalisessa mediassa tai että jos en heti vastaa viesteihin, menetän asiakkaat. Täysin inhimillisiä ajatuksia yrittäjänä, mutta niiden taustalla väijyi pelko riittävyydestä ja uskomus siitä, etten ole riittävän hyvä, jos en tee sitä ja tätä asiaa. Kun aloin tutkia tätä uskomusta ja tutustua syvemmin omaan riittävyyteeni ja keskeneräisyyteeni, moni asia lähti muuttumaan ja kevenemään yrittäjän elämässäni. Minun oli helpompaa pysähtyä omien ja muiden vaatimusten täyttämässä maailmassa omaan levollisuuteen. Oli helpompaa löytää neutraalimpi mieli ja olemisen tila, kun ei tarvitse olla joka hetki tavoitettavissa. Uskonkin, että kun ymmärtää, miten keskeneräisiä me kaikki olemme, voi olla helpompi hyväksyä sen mukanaan tuoma haavoittuvuus ja inhimillisyys.

 

Suurin osa uskomuksistamme piilee tiedostamattomalla mielen tasolla. Kun löytää minäkuvaan ja itsetuntoon vaikuttavia rajoittavia uskomuksia, vapauttaa samalla myös omaa piilevää potentiaaliaan. Osalla se voi olla sitä, että löytää helpommin neutraalimman mielentilan ja keskittymisen johtamisesta tulee tapa.

 

Uskomustyöskentelyyn auttaa usein utelias ja joustava mieli, eli aloittelijan mieli. Minkälaisilla aloittelijan laseilla sinä katsot tänään ympärillesi?

 

Muutamia vinkkejä uskomustyöskentelyyn

 

    1. Tunnista vanha uskomus, joka on epätosi. Tarkkaile sisäistä puhettasi. Milloin sanot esimerkiksi, että minun on pakko. Mieti, onko pakko totta. Miksi sinun täytyy? Tekeekö pakon noudattaminen sinulle hyvää vai hallaa.
    2. Päällekirjoita uskomus. Aina, kun tunnistat vanhan uskomuksesi, sano itsellesi: Stop! Tämä ajatus on historiaa. Nykyään ajattelen, että riitän hyvin näinkin tai voin tehdä näin.
    3. Kun päällekirjoitat vanhan uskomuksen tarpeeksi monta kertaa, huomaat, että vähitellen kyseinen asia tulee harvemmin ajatuksiisi.
    4. Opettele hylkäämään kriittiset ajatuksesi, jotka eivät ole totta. Kun syyllistävä ajatus nousee mieleesi, suuntaa huomiosi kohti sellaista tekemistä, josta sinulle tulee hyvä olo
    5. Kirjaa ylös ja tutki myös positiivisia ja energiaa tuovia uskomuksia ja ajattelumalleja. Aloittaessasi päivän myönteisellä itsepuhelulla, siirrät samalla vaativan egosi syrjään. Kun et anna muiden ihmisten tai identiteettiä määrittävien vanhojen uskomusten vaikuttaa sinuun, pystyt luomaan päivääsi keskittymisen tilan, jossa voit suunnata fokuksen itsellesi tärkeään.

 

Julkaistu alunperin Kollega verkkolehdessä 15.3.2023: Aloittelijan mieli on avain muutokseen – Kollega.fi

Julkaistu kollega lehdessä 7.1. Tutustu kollega lehden muuhun sisältöön täältä.
 
Vuoden vaihde on perinteisesti ollut aikaa uudenvuoden lupauksille, aarrekartoille ja tulevaisuuden unelmille. Unelmoiminen on tärkeää meille kaikille tänä erikoisena poikkeusaikana, jossa toivoa tarvitaan. Myös ajatusten kääntäminen myönteisyyteen sekä hyvinvoivaan energiaan luo valoa alkaneeseen vuoteen. Miksi kuitenkin liian usein unelmamme jäävät toteutumatta ja toistamme historian tarinaa?

Jos olet tottunut tekemään uudenvuoden lupauksia, tilastoilla on karua kerrottavaa. Lupauksista noin 90 – 98 prosenttia epäonnistuu Aika usein vuoden vaihteen lupaukset liittyvät liikuntaan, painonpudotukseen tai uuden tavan aloittamiseen, mutta monet lipsuvat jo kahden viikon jälkeen.
 
Miksi vanhat toimintamallit ja tavat palaavat lupauksista sekä tahdosta huolimatta niin helposti?
 
Mikään muutos ei riipu pelkästään oikeanlaisesta tavoitteesta, asenteesta ja tahdonvoiman lihaksesta, joka väsyykin jo kahden viikon jälkeen. Muutos lähtee ytimestämme eli arvoista, ajatuksista, tunteista ja merkityksestä. Muutos vahvistuu sillä, että johdamme tietoisemmin omaa energiaamme sekä rutiinejamme.
 

Katkaise mielen autopilotti

 
Joskus tärkein muutos onkin katkaista elämää pyörittävä mielen autopilotti. Kun tietoisesti tutkimme ja kehitämme ajatteluamme, tulemme enemmän itsemme puolelle. Löydämme lisää lempeyttä. Huomaamme helpommin, mitkä asiat ovat juuri nyt hyvin ja mitä kaikkea itsessämme voisimme arvostaa enemmän.
 
Ajattelutavan kehittäminen voi olla toisinaan kivuliasta ja epämiellyttävääkin. On paljon helpompaa pitää kiinni asioiden märehtimisestä sekä muuttumattomuuden asenteesta, kuin haastaa itseään venyttämään omaa tuttua mukavuusaluettaan. Tiedostamatta voimme silloin hakea avaimia muutokseen ja onnellisuuteemme kaukaa ulkopuoleltamme, vaikka ne ovat aina läsnä sisällämme.
 
Joskus voi käydä niin, että joutuu muutoskoukkuun. On koko ajan matkalla johonkin uuteen tavoitteeseen ja kehittää päättäväisesti itseään seuraavalla tasolle. Tällöin voi hukkua itsensä kehittämiseen, vertaamiseen ja median vääristämiin viesteihin: Miten voisimme tehdä vielä paremmin tai olla vielä enemmän jossain asiassa? Jos mikään ei tunnu riittävän, niin mikä riittää? Itse olin vuosia tällaisessa muutoskoukussa ja olen kiitollinen siitä, että elämä pysäytti silloin rajusti ja ohjasi pois liiallisten vaatimusten polulta. Oivalsin kääntyä sisäänpäin ja pysähtyä tutkimaan sydämeni ääntä.
 

Voima löytyy sisältämme

 
Nykyisen maailman muutoksen tahti on nopea ja tämänhetkinen tilanne voi tuntua hyvin pelottavalta. Yhdysvaltojen armeijan käyttöön ottama käsite VUCA kuvaa nykytilannetta hyvin. Maailmamme on epävakaa (volatile), epävarma (uncertain), monimutkainen (complicated) ja moniselitteinen (ambiguous).
 
Jokainen meistä voi eksyä ja olla hämmennyksessä, kun ei enää tiedä, mihin voi luottaa ja mitä tulevaisuudelta odottaa. Itse uskon, että nyt jos koskaan tarvitsemme omassa muutoksessamme yhä enemmän merkityksellisyyttä. Meissä kaikissa on valtavasti voimaa ja varmuutta sisällämme.
 
Voisiko onnistunut muutos olla sitä, että käännymme enemmän omaan voimaan? Että olemme tietoisemmin itsemme puolella, lopetamme itsemme vertaamisen sekä pienentämisen. Kuuntelemme enemmän sydäntämme ja olemme läsnä. Tunnemme ja aistimme herkemmin, mikä on tärkeää tänä vuonna. Annamme unelmiemme nousta merkityksellisyydestä ja omista arvoistamme.
 
Vietämme tulevaisuudessa lopun elämämme, joten meidän on hyvä itse olla se muutos, jonka haluamme nähdä maailmassa – Mahatma Gandhia mukaillen.
 

Kysymyksiä ja ajatuksia alkavaan vuoteen
     

      • Kirkasta arvosi. Millä sinulle tärkeillä asioilla käynnistät vuoden ja miten ne näkyvät valinnoissasi, energiassasi sekä päätöksissäsi?
      • Mistä vanhasta toimintamallista tai tavasta haluaisit päästää irti?
      • Mikä on sinun intentiosi tulevaan? Unelma ilman toimintaa jää leijumaan ilmaan.
      • Tiedosta autopilottimallit, jotka pitävät kiinni muuttumattomuuden asenteessa.
      • Valitse miten johdat omaa ajattelu-, tunne- ja fokusenergiaasi.
      • Millä rutiineilla varmistat itsellesi hyvää oloa koko vuodeksi eteenpäin?
      • Valitse lempeä ja kannustava tapa puhua itsellesi kriittisen sijaan.
      • Mikä on sinun tapasi pysähtyä sydämen ja intuition äärelle tietoisesti?

     

    Onnistuminen työelämän muutoksessa – julkaistu ensimmäinen kerran 3.9 Unelmien työpäivä sivulla.

     

    Miksi toiset onnistuvat muutosten keskellä, kun toiset pyrkivät selviytymään? Muutosvauhdista on tullut elämässä valtava ja monien voimavarat kuluvat arjen rutiineihin. Valmentajana näen viikoittain selviytyjiä, jotka takertuvat kontrolloimaan asioita, vaikka muutoksessa on vaikeaa kontrolloida juuri mitään ympärillä olevaa. Tällöin osa meistä voi kokea riittämättömyyden tunnetta, jollain usko omaan osaamiseen tai jaksamiseen alkaa horjua. Miten oikein kannattaisi suhtautua epäselviltäkin tuntuviin muutoksiin, jotta oma hyvinvointi säilyisi?

     

    Oma valmentajan urani sekä kiinnostus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä itsensä johtamiseen käynnistyi omien kriisimuutosten myötä. Tarinaani mahtui konkurssi, avioero, seinään törmääminen sekä läheisen kuolema muutaman vuoden sisällä 2000 luvun puolessa välillä. Yksikin näistä horjuttaa ihmisen hyvinvoinnin. Lähdin tutkimaan, millä ilveellä itse selvisin hengissä ja miten me ihmiset oikein löydämme keinoja onnistua tai pärjätä omien muutosten keskellä.

     

    Me kaikki voimme johtaa omaa ajattelua, tunteita ja energiaa muutosten keskellä? Me voimme auttaa itseämme toimimaan sekä onnistumaan työelämän muutoksissa.  Onnistuminen on asenne, avoimuutta uusille ideoilla, halukkuutta kuunnella ja innokkuutta oppia. Aina ei ole todellakaan helppoa löytää omaa halua kasvaa ja uudistua, uudet asiat voivat herättää epäluuloja ja uudet tavat tuntuvat vaikeilta. Muutoksen keskellä on usein tärkeää keskittyä siihen mikä on mahdollista ja missä voi onnistua.

     

    Evoluution jäänteenä meihin on sisään rakentunut turvallisuuden tai tutun kaipuu, ja toisinaan kavahdamme uutta ja erilaista. Muutostilanteissa nousee esiin vääjäämättä erilaisia voimakkaitakin tunteita: pelkoa, epävarmuutta ja toisinaan muutosvastarintaa. Tunteita ei kuitenkaan kannata säikähtää eikä piilottaa: tunteet tulevat ja menevät. On tärkeä tutustua omiin tunteisiisi ja omaan tapaan reagoida muutoksiin? Muutoksessa onnistumisessa usein on kyse stressinsietokyvystä, tilannetajusta ja uskosta omaan osaamiseen sekä kykyihin.

     

    Muutoksessa eläminen on mielestäni tämän päivän metataito. Onnistumiseen auttavat pysähtyminen, kysyminen ja kuunteleminen, avoimuus kokeilla uusia ideoita. Toisinaan tarvitaan luopumista toimimattomista rutiineista, priorisoinnin harjoittelua ja EI:n sanomista. Hyvinvoinnin lähtökohta on omasta jaksamisesta ja stressinhallinnasta huolehtiminen sekä keskeneräisyyden sietäminen.

     

    Muutoksessa elämisen ja onnistumisen hyvä oivallus on mielestäni Anthony de Mellon sanoitus:

    ”Ei asioita tarvitse muuttaa, asiat tulee ymmärtää. Kun ymmärtää asioita, ne muuttuvat.”

     

    Me haluamme kaikki kokea onnistumisen tunteita työssä, joten muutoksessa elämisessä onkin tärkeää keskittyä asioihin, joissa voi onnistua. Jakaa pienetkin onnistumisen kokemukset työyhteisöön – harjoitella onnistumista. Olen lukemattomia kertoja nähnyt työyhteisöissä huikeita muutoksia, kun ihmiset ovat pohtineet omaa suhtautumista muutoksiin, löytäneet sisäisen voittajansa ja lähteneet viemään onnistumisen energiaa koko työympäristöön. Ilmapiiri ja tunnelma on muuttunut, kun selviytymisestä on kehkeytynyt pieni onnistumisia. Me kaikki voimme vaikuttaa millä energialla elämme muutosta.

      • Miten sinä ilmaiset tunteita muutoksissa?
      • Millaista ilmapiiriä haluat luoda?
      • Haluatko luoda ja rakentaa tietoisesti onnistumisen tunteita?

     

    Muutoksissa viestimisen ja kohtaamisen merkitys kasvaa.  Tarvitaan pysähtymistä, kuuntelemista ja nähdyksi tulemista. Vaikka kohtaaminen ja vuorovaikutus koostuu pienistä teoista ja sanoista: huomenta, hymy, kiittäminen, työtilanteen kysyminen ja toisen arvostaminen, nämä usein unohtuvat vauhdin kasvaessa.

      • Kiinnitätkö sinä riittävästä huomiota itsesi ja työkaverisen onnistumisiin ja  fiiliksiin? 
      • Entä kuinka usein teillä kysytään tai kysyt itseltäsi: Missä olet parhaimmillasi?

     

    Elämiseen muutoksessa auttaa tietoisuus omista toimintamalleista ja metataitojen harjoittelua. On hyvä muistaa, että omat odotukset vaikuttavat koko ajan siihen mitä me näemme ympärillämme. Mieli täyttyy epäuskostakin usein huomaamatta. Ajattelumallimme ja tunteemme vaikuttavat siihen näemmekö onnistumisia ja mahdollisuuksia vai pelkoa ja uhkia. Oman mielentilan ja asenteenkin voi virittyy jokainen aamu. Minkä energian sinä viet päivääsi?

     

    Muutama ajatus, miten rakentaa onnistumista, elämän muutoksissa

      • Harjoittele tietoisuutta: Pysähdy tarkkailemaan ajatuksia eli sisäistä puhettasi ja kuuntele tunteitasi. Tutustu miten sinä reakoit eri tilanteisiin?
      • Päätä millä energialla käynnistät päiväsi. Aloita aamu fokuksen kirkastamiselle ja tee mielikuvaharjoitus: Missä asiassa onnistut tänään?
      • Katkaise energiaa vievä negatiivinen sisäinen puhe päivän aikana: Huuda mielen sisällä, vaikka seis ja pysäytä ajatus. Korvaa sisäinen puhe sinun vahvuusajattelulla.
      • Hae näkökulmia ja kokeile voitko tutustua muutoksen mielenkiinnolla – jopa hämmästyen.
      • Löydä sinulle sopivat stressinhallinta keinot ja palaudu vauhdin aikana. Hyvä palautuminen tukee joustavaa ajattelu ja tilannetajua.
      • Viljele pieniä onnistumisia sekä kiitoksia ympäristöön ja nauti niiden vaikutuksesta.

     

    Meissä kaikissa on paljon onnistujaa. Jos joku on pysyvää elämässämme, mielestäni se on muutos. Omalla polullani meni joitakin vuosia sisäisen onnistujan löytämiseen ja avainsanani oli hyväksyminen. Mikä on sinun avainsana, jolla löydät omaa onnistujaasi muutoksessa elämiseen.

     

    Tule mukaan Unelmientyöpäivä webinaariin tai tapaamaan Ouluun livenä. Ohjelman löydä täältä.

    Keväällä on kiireen kaiku, ja osa meistä odottaa lomaa jolloin ehtisi taas keskittyä ja palautua. Kiire, tehokkuus, saavutettavuus ja nopeus täyttävät kalenterimme.  Milloin sinä ole pysähtynyt priorisoimaan tai kirkastamaan tekemisiäsi? Kun kiire kasvaa, niin päivät täyttyvät tulipalojen sammuttamisesta.  Itse olen usein törmännyt ajankäyttöä ja aivojen palautumista valmentaessani ajatukseen: ”Ei minulla ole aamulla aikaa miettiä ja priorisoida päivän to do listaa vaan päivä häviää arjen hektisyyteen”. Monen pienyrittäjän olen huomannut jäävän kiireeseen ja arkeen koukkuun, vaikka silloin kun on kovin kiire niin olisi pysähdyttävä ja silloin kun tekemisen runsaus kaatuu päälle, niin olisi valittava vielä viisaammin ja priorisoitava.

     

    Tekemistä on varmasti kaikilla enemmän kuin päivän tunnit sallivat. Ja kun omat työt saa jotenkin hoidettua, niin ”täytyy hoitaa” lapsen harrastukset, kevään puutarhatyöt, vappu leivonnaiset jne. Entäpä jos kysymys on vapaa-ajallakin priorisoinnista ja oman mielen focuksen suuntaamisesta. Entä jos enemmän, kovempaa ja paremmin ei tuotakaan toivottua tulosta oman hyvinvoinnin äärellä. Vaan enemmän tuo väsymyksen tunnetta, kovempaa tuo voimattomuuden tunnetta ja vielä paremmin tuo riittämättömyyden tunnetta. Pitäisikö tehdä silloin kevätsiivous niin omaan kalenteriin kuin myös omaan mieleen? Arvottaa arki ja arjen valinnat uudelleen.

     

    Joskus on hyvä aloittaa asioiden priorisointi ”not to do” -listalta. Mitä sinä uskallat jättää pois? Kaikkea ei ehdi eikä kannatta tehdä –ei työ-eikä vapaa-ajan kiireessä. Mitä siirrät myöhemmäksi- ehkä kesän projektiksi tai jopa syksyyn? Entä mitä sitten jää jäljelle tähän hetkeen, jossa aikaa on rajallinen määrä. Miten sinä priorisoit sen oman kallisarvoisen ajan?

     

    Mieli kaivaa selkeyttä ja pysähtymistä keskittyäkseen, muuten käy niin että kovalevy on täynnä ja asiat hukkuvat aivokurkiaiseen. Kehosi kaipaa palautumista, liikkumista sekä läheisyyttä naurun kera, sillä kuormittunut keho kuormittaa myös mielen jumiin. Asiat ovat meille toki tuttuja, mutta tiedon muuttaminen kokemukseksi tarvitsee konkreettisen pysähtymisen sekä Sinun valintoja ja toimintaa.

     

    Annatko sinä itsellesi aikaa kukoistaa vai annatko kiireen uuvuttaa Sinua ja huilaat sitku on se loma?

     

    Juuri avatussa Voittajan Portaat -verkkovalmennuksessa on sinulle loistavia käytännön vinkkejä niin arjen kuin mielen ohjelmointiin. Kannattaa tutustua myös tiimin kanssa.

    Kuinka usein olet pysähtynyt pohtimaan minkälaisille uskomuslinsseillä sinä rakennat omaa elämääsi?  Me ihmiset määrittelemme koko elämämme erilaisilla uskomuksilla, jotka rakentavat raamit meidän kokemalle todellisuudelle. Koska me uskomme moneen asiaan jotka eivät ole totta, on hyvä välillä tarkistaa millaisia käsityksiä on luonut itsestä, toisista, vuorovaikutuksesta tai elämästä yleensä vuosien varrella. Saku Tuominen ja Annemari Heikkilä kirjoittivat myös alkuvuonna kirjan Uskonko, joka johtaa joustavamman ajattelun äärelle. http://smartumstage.fi/asiaa/uskonko-haastattelussa-saku-tuominen

     

    Omaa ajattelutapaa voi arvioida ja muuttaa syvemmälläkin tasolla. Itse sain ns. lottovoiton viikonlopun NLP- koulutuksessa. Kesken kouluttajapäivän löysin itsestäni uskomuksen, ettei onnellinen parisuhde ole minulle mahdollista. Elän mielestäni onnellisessa parisuhteessa, joten löytö oli häkellyttävä. Tutkiessani itseäni löysin parisuhteestani jo omia alitajuisia ajattelu- ja toimintamalleja, jotka eivät toimisi rakennusaineena loppuelämän kestoiselle onnellisuudelle. Järkytyin aluksi, mutta nopeasti lähdin tutkimaan miksi minulla oli tällainen uskomus ja mistä se oli oikein muodostunut. Omalla kohdalla syy löytyi onneksi helposti ja sen purkaminen oli mahdollista käynnistää. Elämässäni tapahtui äkillinen kriisi vajaat kuusi vuotta sitten, kun pitkä ja onnellinen ihmissuhde päättyi äkillisesti avomieheni tapaturmaiseen kuolemaan. Suruprosessin olin vuosien varrella työstänyt loppuun, mutta kehoon olikin jäänyt jäljelle menettämisen pelkoon liittyvä uskomus. Omalla kohdalla uskomuksen syy ja ydin löytyivät ja purkaminen onnistui . Näin nykyiseen arkeeni kuuluu uskomus onnellisesta parisuhteesta ja se ohjaa minun ajattelu, tunne- sekä toimintamallejani.

     

    Isojakin sekä omaan itseluottamukseen liittyviä uskomuksia on paljon työelämässä, johtamisessa sekä vuorovaikutuksessa. Uskomuksia elämään voi syntyä äkillisistä tilanteista, niin kuin oma uskomukseni muodostui tai  toistojen kautta, jolloin ajatuksesta muodostuu ns. itseään toteuttava ennuste. Monet uskomukset voivat olla jäänteitä  lapsuudesta  vanhemmilta, opettajilta ja valmentajilta. Usein törmään valmentaessa vertailevaan uskomukseen, joka liittyy itsetuntoon mm.: ”Olen liian vanha vaihtamaan työpaikkaa ” tai ”Ei:n sanominen on minulle vaikeaa, sillä silloin minua ei arvosteta”. Kielteisenä uskomuksena löydän usein  tiimeistä näkökulman: ”Päivittäiset palautumiset eivät ole sallittuja ” tai yleistävänä uskomuksena ”Muutos on vaikeaa”, joka on valitettavasti jalkautunut yllättävän kollektiiviseksi uskomukseksi meille ihmisille.

     

    Minkälaisilla laseilla sinä tai tiimisi katsotte työpäivää sekä johdatte omaa energiaanne töissä, jos taustalla on ajatus, että muutos on vaikeaa? Me elämme nopeasti muuttavassa maailmassa, jonka pohjana on pysyvä muutos. Tutkijatkin ovat todenneet, että tiedon määrä tuplaantuu vuoteen 2020.  Entä, jos kokeilisit uudenlaista näkökulmaa muutokseen. Millä laseilla sinä katsot ympäristöä, jos uskomuksesi on ”Muutos on mahdollisuus” tai ”Muutos on hauskaa”? Uskomukset ovat joka tapauksessa käsityksiä / ajatuksia mielessämme, jotka antavat meidän toiminnalle tunne-energiaa. Usein ne myös ohjaavat arkeamme tiedostamatta alitajunnantasolla.

     

    Niin henkilökohtaisia kuin tiimin sisäisiä uskomuksia pääset purkamaan pian alkavalla kolmen valmentajan rakentamalla verkkovalmennuksella Voittajan Portaat. Lue lisää: https://oivaltamaan.fi/tuote/voittajan-portaat-verkkovalmennus/

     

    ”Unesta herää aina, mutta meillä voi olla jarruttava uskomus, josta emme herää ja se rakentaa meidän loppuelämän tarinaa.”

     

    Kuva on Maaretta Tukiaisen Hyvän Mielen korteista kuvattuna.

    Olen viime viikkoina päässyt työskentelemään tulevaisuudenkin näkökulmasta mielenkiintoisen aiheen äärellä eli mallittamisen. Olin tieteiden talolla avaamassa NLP- mallittamista ja olen organisaatioissa tiimien kanssa pohtinut miten hiljaista tietoa mallitetaan tai miten tiimin sisällä olevaa huippuosaamista tuodaan mallittamisen avulla näkyväksi.

     

    Mallittaminen on eräänlaista taitavuuden tutkimista eli siinä mallitetaan ihmisten niitä ajattelu- ja toimintatapoja, joita käyttäen he pääsevät elämän eri alueilla huippu tuloksiin. Usein monet opit, taidot ja kyvyt ovat niin syvälle ja pitkälle automatisoituneita, että ne ovat jo lähes tai kokonaan tiedostamattomia. Kukin meistä on esimerkiksi jollakin elämän alueella oman elämänsä mestari ja taitaja. Kun huippuosaaminen puretaan auki ja automatisoitunut tieto tuodaan näkyväksi voidaan taito tai toimintatapa opettaa myös muille.

     

     

    NLP eli neuro- liqvistinen -prosessointi on lähtenyt mallittamisen ajatuksesta jo 45 vuota sitten. NLP: n taustahahmot Grinder ja Brandler huomasivat, että yhteistä monille huippuosaajille olivat tiedostamattomat taidot ja mielen strategiat, joita voidaan mallittaa ja opettaa myös muille ihmisille. Harva huippuosaaja: johtaja, esimies, taiteilija, kädentaitaja jne. osasi kertoa miksi hän on niin taitava omalla osaamisalueella. Näin syntyi erilaisia mallittamisen metodeja, joilla päästää metataitoon ja metatietoon eli näkyvän osaamisen sekä tekemisen taakse.

     

    ”We know more than we can tell” -Michel Polanyi

     

    Nykyisessä muutosvirrassa mallintamisen hyödyt olisi tärkeää hyödyntää paremmin. Mitä asioita on tärkeää siirtää organisaation muutostilanteessa ja tiimien vaihtuessa  sekä mistä mielenstrategioista tai hiljaisesta tiedosta olisi syytä päästä irti, jotta asiat kehittyvät organisaation ja tiimin sisällä parhaalla tavalla eteenpäin.

     

    Mallittaminen voi kohdistua esimerkiksi vuorovaikutustaitoihin, ajattelutapoihin, tavoitteiden asettamiseen, palautteisiin reagoimiseen, ajattelu- ja toimintamallien löytymiseen, johtamisen ja esimiestyön tapoihin ja tyyleihin, tiimiytymiseen, luottamuksen rakentumiseen tai vaikka avoimeen vuorovaikutuskulttuuriin. Itse sain viikko sitten olla mallittamassa erään ison organisaation arvostavaa kohtaamista ja päivän työpajan jälkeen fiilis oli huikea. Mallittamisen seurauksena arvostava kohtaaminen nousi kollektiiviseen tietoisuuteen ja heijastus luottamuksen lisäämiseen ja avoimen vuorovaikutuskulttuurin kehittymiseen oli heti havaittavissa.

     

    On huikeaa olla mukana prosessissa, jossa mallittaminen tekee näkyväksi ja kasvattaa organisaation sekä tiimin tietoisuutta toimintatavoista ja ymmärrystä toimintamalleista,tekee näkyväksi ihmisten eroja ja samankaltaisuutta, tuo esille hiljaista tietoa, taitoja, voimavaroja ja vahvuuksia. Mallittamisen avulla huomataan myös, että:

      • Arvostus omaa työtä kohtaan lisääntyy, sitoutuminen lisääntyy
      • Avoimen – ja luottamuksellisen työyhteisökulttuurin rakentuminen paranee ja arvostus lisääntyy
      • Tehtävien vaihtuessa perehdytyksen onnistuminen paremmin
      • Kun mallitusprojekteissa focus on osaamisessa (ei ongelmissa), niin se koetaan isompana arvostuksena ja se lisää tiimin innostusta työhön!

     

    Itse käytän mallittamiseen NLP – teknikoita. NLP:n suosion salaisuus piilee käytännönläheisissä ja konkreettisissa malleissa ja työkaluissa. Työkalujen avulla voi saada nopeasti aikaan positiivisia muutoksia arjen ja työn vuorovaikutustilanteissa sekä oman ja tiimin ajattelun toiminnallisten esteiden purkamisessa.

     

    Jos olet kiinnostunut mallittamisesta, ja haluat kehittää omaa osaamista tai tiimiä, tuoda hiljaista tietoa näkyväksi, niin ota yhteyttä. Vuonna 2016 käynnisty myös koulus mallittamisen käytännönläheisiin NLP-työkaluihin.

    Tulevaisuuden tutkijoiden mukaan hyvinvoivalla ja menestyvällä yksilöllä sekä tiimillä on metataidot hallussa. Heille on tärkeää tietoisesti harjoittaa ajattelu- ja tunnetaitoja sekä kohtaamis- ja vuorovaikutustaitoja. Tietoisuustaidot sekä intuition käyttö on heille jo jokapäiväistä ja luontaista. Ärsyketulvassa yksi keino pysähtyä metataitojen äärelle on NLP.

     

    Sain olla viime perjantaina Innostu IT:stä -seminaarissa puhumassa metataidoista ja NLP:stä Telia Soneran Timo Auerin jälkeen. Timon esityksessä nousi esiin, että erään tutkimuksen mukaan näkökulman ja perspektiivin vaihto lisää 80 % älykkyyttä. Ajatus pysäytti minut. NLP eli suomalaisittain neuro-lingvistinen ohjelmointi on mielestäni 80 %:sti sitä uusien näkökulmien avaamista ja loput NLP:stä on metataitojen harjoittelua, josta kirjoitin viime blogissani.

     

    Itse törmäsin ensimmäisen kerran NLP:hen urheiluvuosien aikana. Henkistä vahvuutta harjoiteltiin NLP:n avulla jo 90-luvun alkupuolella. Harmikseni hävitin NLP:n ja metataitojen harjoittamisen uraputkivuosien aikana. Esimieskoulutuksissa ei siihen aikaan paljon puhuttu ajattelu- ja tunnetaidoista – saati tietoisuustaidoista. Monta kertaa olen pohtinut, miten olisin hyötynyt ihmisten erilaisuuden ymmärtämisestä 15 esimies vuoden aikana. Onneksi löysin NLP: n uudelleen, vaikka se minulta vaatikin seinään törmäämisen ja korkealta tipahtamisen. Samalla löysin kutsumuksen loppuelämään eli valmentamiseen ja henkisen hyvinvoinnin kasvattamiseen. NLP on auttanut minua pysähtymään, ajattelemaan rohkeammin, kehittämään tunneherkkyyttä sekä aistejani kohti parempaa ihmisymmärrystä. NLP on aukaissut myös omaa intuitiivisuuttani sekä auttanut minua olemaan armollisempi sekä vähemmän suorittava itseäni kohtaan.

     

    NLP:ssä on jotain mitä meillä kaikilla jo on. NLP on mindfulnessin ja coachingin avulla keino vapauttaa omaa potentiaalia sekä energiaa ja pysähtyä tähän hetkeen. Me olemme Minä Oy Ab kokonaisuus ja kaikki meissä vaikuttaa kaikkeen. NLP:n avulla voimme pysähtyä oman ajattelu-, tunne- ja toimintamallien äärelle, muuttaa toimimattomia malleja ja vapauttaa näin omaa energiaa ja potentiaalia. Ikään kuin astua ihmisinä seuraavalle tasolle. Se on perspektiivin vaihtoa mielestäni parhaimmillaan niin yksilön kuin tiimienkin maailmassa.

     

    Mitä se NLP sitten on?

    NLP on tehokas ja käytännöllinen menetelmä ja asenne, joka auttaa kehittämään omia resurssejasi. NLP on taitoa ja tekniikkaa, jolla voi tutkia ja tehostaa kommunikaatiota sekä muuttaa kaikkea omaa sisäistä toimintaa: ajattelua, tunnetiloja, reaktioita ja läsnäoloa. Itse uskon että meillä on jo kaikki rakennuspalikat, ne pitää vain vapauttaa käyttöön. NLP avaa tien mielen ja kehon mahdollisuuksiin: miten opimme, ajattelemme, tunnemme, viestimme, teemme päätöksiä ja motivoidumme.

     

    NLP tulee sanoista Neuro-Linguistic Programming, eli suomalaisittain neuro-lingvistinen ohjelmointi.

      • Sana ”neuro” viittaa tässä yhteydessä ihmisen neurologisiin prosesseihin, eli viiteen aistiimme, hermostoon sekä aivoissamme ja mielessämme tapahtuvaan tiedon käsittelyyn, joka vaikuttaa aina fysiologiaan ja päinvastoin.
      • Lingvistinen puolestaan viittaa puhuttuun kieleemme, sen rakenteisiin ja kehonkieleemme, joiden välityksellä me kommunikoimme sekä tietoisella että tiedostamattomalla tasolla. Jokaisella on oma kokemuksensa todellisuudesta. Kokemukseen vaikuttaa mm. meidän geenit, historia, arvot, uskomukset, persoonallisuus ja aistit.
      • Prosessointi eli puhuttu kieli. Sanat joita käytämme, kytkeytyvät läheisesti meidän subjektiiviseen kokemukseemme todellisuudesta. NLP on käytännöllistä ja toimivaa. Se auttaa meitä kehittämään henkisiä resurssejasi – metataitoja niitä tulevaisuuden hyvinvoinnin taitoja.

     

    Muutos on mahdollisuus ja pysyvä ilmiö tässä hetkessä. Tarvitsemme metataitoja, jotta voimme kehittää transformaatiotaitoa eli kykyä viedä muutosta eteenpäin epävarmoissa olosuhteissa – oli kyse sitten oman itsensä, tiimin tai organisaation johtamisesta.

     

    Jos kiinnostut ja haluat kehittää itseäsi, NLP-koulutus on sinua varten! Katso myös NLP yrityksille: erilaiset valmennukset, luennot ja tyhy-päivien ohjelmat.