Vietin äskettäin kolme päivää hiljaisuuden retriitissä. Tämä oli hyvää aikaa viipyillä kaikessa rauhassa omassa sisäisessä maailmassani, ja huomasinkin, kuinka nopeasti mieli ottaa tarinoillaan vallan hiljaisuudelta. Itse olen luontaisesti nopearytminen tekijä, kokija sekä ammattini puolesta puhuja, joten olen tottunut täyttämään hiljaisuuden toiminnalla ja sanoilla. Menneisyydessäni olen myös vältellyt täten pysähtymistä. Vuosikymmeniä pakotin itseni olemaan vahva suorittaja ja selviytyjä aivan hermoston uupumiseen saakka.

 

Pysähtyminen hiljaisuuden retriitissä meditoiden ja joogaten oli hyvä muistutus itselleni siitä, kuinka kehon monet viestit ja epävarmuudet pyrkivät selkeämmin ajatuksiimme ja tunteisiimme hiljaisuuden keskellä. Se voikin olla monille syy vältellä pysähtymistä itsensä äärelle. Suorittamisen ja selviytymisen tila on meille paljon tutumpi ja tässä tilassa olemme myös tottuneet ohittamaan kehon viisaat viestit.

 

 

Pysähdy kehosi äärelle

 

Juuri nyt on kuitenkin tärkeää pysähtyä oman kehonsa äärelle – elämmehän varsin kummallista aikaa, joka on täynnä epävarmuutta. Tämä on voinut tuoda monenlaista ristiriitaa sekä niin emotionaalista, henkistä kuin sosiaalistakin kuormaa elämäämme. Kuormitustekijöiden tunnistaminen on tärkeä askel kohti oman hyvinvoinnin johtamista. On aivan liian yleistä, ettemme tunnista ajoissa omaa väsymistämme vaan luulemme, että jatkuva unettomuus, keskittymiskyvyn puute, päänsäryt ja tunteiden säätelyn vaikeus kuuluvat normaaliin elämään.

 

Emme kuitenkaan päädy väsymykseen tai psyykkiseen uupumiseen yhdessä yössä emmekä edes kuukaudessa vaan prosessi voi olla hyvinkin tasaisen hidasta, jolloin sitä on myös vaikeampaa itse huomata. Uupuminen on kehon ja mielen kovaääninen hätähuuto siinä vaiheessa, kun elimistön säätelyjärjestelmä ja keskushermoston toiminta ovat suistuneet niin suureen epätasapainoon, että keholle on tullut huomattavan vaikeaksi tasapainoittaa tilannetta.

 

Kun itse kadotin yhteyden kehooni 2000-luvulla omassa suorittamisen maratonissani työskennellessäni esihenkilönä, kadotin samalla tärkeän osan itseäni: sydämen ja intuition kuulemisen taidon. Minulta meni pari vuotta palauttaa yhteys itseeni ja löytää takaisin kehoviisauden äärelle. Teema puhuttelee minua kouluttajana kovasti, jotta voin muistuttaa itseäni säännöllisesti sen tärkeydestä.

 

Joulua kohden mentäessä usein huomaamatta puskemme eteenpäin ja ajattelemme, että kun tämän vielä jaksan, sitten pääsen lomalle huilaamaan. Juuri nyt tarvitsemme kuitenkin niitä pieniä pysähtymisen ja hiljaisuuden mikrohetkiä. Niitä hetkiä, jotka auttavat kuulemaan kehomme viestejä paremmin. Tällainen hetki voi olla vaikka kävely luonnossa aisteihin upoten tai pysähtyminen kodin tutussa lepotuolissa omia kehollisia tuntemuksia kuunellen. Kun tietoisesti siirtää huomion omaan hengitykseen ja kehoon, auttaa vahvistamaan omia kehotuntemuksiaan.

 

 

Toivoa ja myötätuntoa tarvitaan

 

Jokainen meistä tarvitsee toivoa ja myötätuntoa, joihin nojata – sitä ajatusta ja energiaa, joka kantaa, kun varmuutta ympäristöstä ja elämästä ei löydy. Mielellämme on mahdollisuus muuttaa kokemuksemme ulkoisesta maailmasta, vaikka ulkoinen maailma ei muuttuisikaan.

 

Myötätunto tuo joulun odotukseen vahvuutta ja lämpöä. Kun kiinnitämme huomiomme enemmän siihen, mikä sujuu ja onnistuu, opetamme aivojamme näkemään enemmän myönteisyyttä tässä ajassa. Kun muistamme hengittää sekä juurruttaa itsemme omaan kehoomme keskellä epävarmuutta, olemme valinneet toivon puskemisen sijasta.

 

”Mikään ei paina niin paljon kuin väsynyt sydän.”
Jose de San Martin

 

 

Alkuperäinen teksti julkaistu Kollega-lehdessä 1.12.2021

 

Pysähdy kanssani mielikuvarentoutukseen, jossa luodaan keho-mieli yhteys ja vahvistetaan omaa turvallisuuden tunnetta tässä joulun ajassa. Linkki: https://www.youtube.com/watch?v=kM-U3QigzUc

 

Lue muita kollega lehdessä julkaistuja kirjoituksiani Arvostavia kohtaamisia hybridiarjessa, Kuunteletko kehosi viestejä?, Innostus tarttuu ja luo merkitystä, Olet vahvempi kuin luuletkaan ja Muuta ja unelmoi sydämestä käsin.

 

Kukaan toinen ei tiedä minne sinä olet elämässäsi matkalla. Kukaan ei tiedä matkasi syytä – tarkoituksen päämäärää.  Ehkä teit itsellesi erilaisia lupauksia vuoteen 2019 tai olet rakentanut mindmapin sekä kirkastanut konkreettiset tavoitteet tähän vuoteen. Entä uskalsitko sinä unelmoida?  Uskalsitko ajatella suuria?

 

Itse otin aikaa pidemmälle lomalle vuoden vaihteessa. Halusin päästää irti vuodesta 2018. Tarkkailin jumiutuneita ajattelumallejani ja päästin tietoisesti irti toimimattomista rutiineistani. Pysähdyin ja hämmästelin mennyttä vuotta. Kiitin onnistumisistani ja mietin mitä voin itsessäni muuttaa, jotta voin kehittää yrittäjyyttäni eteenpäin. Kaikki ei ollut mennyt vuoden aikana putkeen, niin kuin harvoin elämässäkään menee.

 

Itse uskon että mikään ei muuta, jos ei ensin itse muutu. Me ajaudumme helposti autopilottiohjaukselle. Ensimmäinen askel uuden luomiseen sekä fokuksen ja suunnan kirkastamiseen on joskus vanhojen ja toimimattomien rutiinien rikkominen. Tuttu Albert Einsteinin fraasikin tukee tätä: ”Eilisen ajattelulla ei rakenneta huomispäivän tuloksia”. Oma tavoitteeni vuonna 2019 on tulla esiin vielä aidommin, myös keskeneräisenä ja haavoittuva sekä luottaa enemmän intuition viisauteen. Hieman pelottaa, mutta aika usein uuden keskellä pelon voi valjastaa energiaksi. Miten sinä olet kirkastanut vuoden 2019 suuntasi?

 

Elämä ja uudistuminen ovat täynnä tuhansia päivittäisiä valintoja sekä toistoja. Toisten fokus kiinnittyy luontaisemmin siihen mihin he ovat matkalla, kun taas toiset näkevät helpommin päivittäiset esteet tavoitteen edessä. Kun haluaa luoda uudenlaista elämää, on tutkittava itseään säännöllisesti.Se voi olla yhtä aikaa mielenkiintoista, vaikeaa, innostavaa, hämmentävää sekä pelottavaa. Mitä tietoisemmaksi ihminen tulee omasta itsestään, peloista ja haaveista, valosta ja varjosta, sitä helpompaa on päästää irti esteistä sekä rajoittavista uskomuksistaan ja kuunnella tarkemmin sydämen ääntä. Toinen askel uuden luomiseen on mielen- ja tunnetaitojen jatkuva treenaaminen.

 

Oivalsin vuoden vaihteen Miamin lomalla, että vuonna 2018 olin ensimmäistä kertaa yrittäjän uran aikana koko vuoden tasapainossa oman energianjohtamisen kanssa. Vuosien harjoittelun jälkeen oli kouluttajalla saappaat jalassa ja arvot ohjasivat päivittäisiä tekemisiäni ja valintojani. Itsensä uudistamisen perustana onkin meille tärkeät elämän merkitykset eli meta-arvot, jotka ohjaavat meidän toimintaa tiedostamattomalla tasolla. Milloin sinä olet kirkastanut arvosi? Uudistuminen tai tavoitteiden saavuttaminen ilman sisäistettyjä arvoja on kuin opettaisi kilpikonnaa pikajuoksuun. Muutamalla kysymyksellä pääsee hyvin omaan arvopäivitykseen kiinni:

–      Mikä on sinulle erityisen tärkeää ihmisenä?

–      Mitä et voi sietää ihmisenä (vastakohta voi olla tärkeäkin arvo?)

–      Mikä saa sinut innostumaan ja mikä luo merkitystä päiviisi?

 

Uudistumisen kolmannen askeleen eli arvopäivityksen yhteydessä on hyvä poistaa arvoristiriidat eli tarkistaa omat arjen toimintamallit. Hyvä kysymys itselle on, että käyttääkö oman energiansa arvojensa mukaiseen toimintaan päivittäin tai ainakin viikoittain?

 

Mieli toimii elämässä kuitenkin kuin navigaattori. Kun tarpeeksi selkeästi sekä usein kertoo navigaattorille haluamansa määränpään, se opastaa väsymättä sinut perille. Me harvoin kuljemme kuitenkaan suorinta ja lyhyintä tietä kohti unelmaa, joten on oleellisen tärkeä pitää fokus sekä tavoite kirkkaana mielessä. Neljäs askel uudistumiseen on varmistaa mielen selkeys. Kirkkaalla fokuksella on mahdollista ylittää itsensä päivittäin. 

 

Itse käytän paljon toistettavia toimintamalleja mielen selkeyteen. Aamuinen mielikuvaharjoittelu sekä meditointi- ja jooga pysäyttävät hetkeen ja antavat tilaa kirkastaa päivittäiset valinnat. Samalla pystyn varmistamaan tunne-energian, jonka vien kohtaamisiin. Iltaisin ennen nukkumaan menoa tarkistan, kuuntelinko intuitiotani ja veinkö haluamaani merkitystä päivään. Viides askel uudistumiseen ovat itselle sopivat toimintamallit sekä valintojen toistettavuus. Mitkä rutiinit ja valinnat ohjaavat sinun päivien energiaasi?

 

Elämän merkitys ja onnellisuuden salaisuus on ollut meidän kaikki edessä kautta aikojen, mutta miksi usein lähellä oleville asioille olemme niin sokeita. Itse pysähdyin pohtimaan vuodenvaihteessa, olenko löytänyt intohimoni, ja elänkö aidosti unelmaani kouluttajana ja yrittäjänä?Ikigain löytäminen voi olla joillekin meistä se puuttuva avain elämän merkityksen löytämiseen. Jay Shetty avaa Ikigain ajatusta sekä henkilökohtaista kasvua innostavalla tavalla. Suosittelen tutustumaan hänen ajatuksiin. Ikigai perustuu ajatukseen, että ihminen tekisi elämällään jotakin, joka yhdistää seuraavat neljä elementtiä:

    • Jotain, jossa olet hyvä.
    • Jotain, jota rakastat.
    • Jotain, mitä maailma tarvitsee.
    • Jotain, mistä sinulle maksetaan.

 

 

Minkälainen on sinun seuraava valintasi – kohti omaa ikigaita?

Meidän hetkisessä nykyelämässä on paljon haasteita ja rajoitteita. Olen itsekin elänyt varsin suorituskeskeistä elämää ja rakensin muinoin suorittamisen tilasta oman suojamuurini – enemmän, kovempaa ja tehokkaammin mantran ympärille. Kuitenkin jo Platon on muinoin sanonut, että kaikki ihmisten toiminta on leikkiä sekä toisaalta luovuuden ytimessä on leikki.  Oma uskomukseni on nykyään, että menestys ja onnellisuus tarvitsevat leikkiä, rentoutta ja iloa energiakseen. Menestystä vuoteen 2019 Richard Bransonin ajatuksin: Pidä hauskaa ja tee hyvää. Raha seuraa kyllä perässä.

 

 

Oivalluksia kasvuun ja uudistumisen

  1. Riko vanhat ja toimimattomat rutiinisi
  2. Uudistu ja treenaa mieltäsi ja johda tunteitasi
  3. Tee arvopäivitys ja kirkasta arvojen metataso
  4. Varmista fokuksen selkeys tavoitteissasi
  5. Uudista ja kehitä päivien toimintamalleja
  6. Löydä intohimosi
  7. Elä aidosti sekä läsnä elämässäsi
  8. Älä unohda leikkiä: Naura & leiki usein

 

Vuosi 2019 on uudistumisen vuosi. Jos ajatukseni kiinnostavat, käydään juomassa kuppia kahvia ajatuksia jakaen. Tällä hetkellä kirjoitan tulevaa kirjaani, joka liittyy myös blogin sisältöön.

Tietäminen ja tekeminen painivat varsin eri sarjoissa. Kaikki tiedämme hyvinkin, miten tärkeää on pysähtyä vauhdin keskellä sekä kehittää keskittymistä, uudistaa ajattelumalleja ja parantaa palautumista. Olen tämän vuoden pohtinut monissa koulutuksissa ryhmän kanssa, miksi meillä ihmisillä on kuitenkin niin kova kiire juosta usein paikallaan? On varsin harhainen kuvitelma, että tehokkuus ja hyvä tulos syntyvät kiireessä tai “multitaaskaamalla”. Tasapaino ja rentous ovat pitkäkestoisen huippusuoritusten ja onnistumisten takana.

 

Elämä on pysyvää muutosta, eikö olisi myös tärkeää päivittää ja uudistaa omia toimintamalleja ja ajatuksiaan.  Kesä ja loma antavat oivallusta aikaa pysähtyä päivittämään. Jos mietimme kännyköitä, niin päivitämme niitä lähes päivittäin,  entä oma mieli. Myös meidän kaiken toiminnan taustalla on  ajatuksemme, fokuksemme ja tunteemme. Pohdinkin usein Eisnteinin ajatusta: “Hulluutta on se, että tekee samat asiat uudelleen ja uudelleen ja odottaa eri tuloksia. Miksi näin toisinaan teemme….

 

Miten sinä havainnoit ympäristöä? Normaalisti me näemme ympärillämme tuttuja ja rutiineihin perustuvia asioita, joita odotamme. Ihminen havainnoi ympäristöstään kuitenkin vai todella pienen murto-osan, joten on arvokasta toisinaan pysähtyä ja tiedostaa miten ympäristöään havainnoi. Testaa klassista ”The Monkey Business Illusion” videota. Rakennamme jatkuvasti itseään toteuttavia ennusteita odotustemme mukaan, joten on hyvä myös huomata minkälaisia ennakko-odotuksia rakentaa. Kulkemalla jatkuvasti totutun tavan mukaan voi olla, että monet ideat menevätkin huomaamatta ohi suun.

 

Tyhjä mieli antaa tilaa uudella ajattelulle sekä erilaisille näkökulmille. Itse olen vuosia pohtinut tyhjän mielen merkitystä. Tyhjällä mielellä tarkoitan mielen normaalin hälyn vaimentamista sekä ennakko-odotusten tiedostamista. Tyhjä mieli havainnoi helpommin uusia asioita, koska ei ole ennalta määrättyä odotusta. Tyhjään mieleen myös mahtuu uusia ideoita, kun mielessä on enemmän tilaa vastaanottaa. Tyhjä mieli onkin monelle valmentajalle työväline ihmisten kohtaamisessa. Tyhjä mieli ei kuitenkaan viihdy jatkuvan hälyn ja ärsyketulvan keskellä vaan tarvitsee syntyäkseen pysähtymistä. Mieti hetki kuinka usein olet konkreettisesti antanut itsellesi mahdollisuuden pysähtyä kaiken sälän ja hälyn keskellä? Läsnäolo ja tietoisuus ovat taitoja, jotka kehittyvät toistojen myötä.

 

Hämmästynyt mieli oivaltaa ilman rajoja. Kuinka usein sinun tavoitteena on itsesi yllättäminen? Kun mieli yllättyy ja hämmästyy, tulee usein tilaa uusille isoille oivalluksille. Uudenlainen ajattelu tarvitseekin haastamista, kysymistä ja ajatusten pallottelua. Yksin usein jää ajatusten kanssa omaan kuplaan, kun taas ryhmissä, valmennuksissa, mentoroinnissa ajattelu kirkastuu, aukeaa, syvenee ja oivaltaa myös yli rajojen. Silloin syntyykin huomaamatta kollektiivista ajattelua.

 

Mieli luo jatkuvasti harhoja. Minkälaiset harhat ohjaavat sinun mieltäsi?  Koska havainnoimme vain pienen osan ympäristöstä, havainnoimme helposti pelkojen, historian sekä omien uskomusten kautta. Tietoisella huomion suuntaamisella sekä uskomusten työstämisellä voimme vaikuttaa siihen mitä havainnoimme. Päätätkö sinä aamuisin tai ennen menoa mihin suuntaat huomiosi? Muuttamalla tietoisesti huomion suuntaa voit muuttaa  sekä itseäsi että ympäristöäsi.

 

Tietoinen mieli johtaa omaa ajattelua ja tunteita eli elämän energiaa. Tämän päivän yksi tärkeimpiä metataitoja ovat mielentaidot ja pysähtyminen. Kun on kovin kiire, niin pysähtyminen luo tilaa ajatella. On hyvä rikkoa omaa ajattelua rohkeasti ja luoda tilaa uudelle ajattelulle. Ajattelun kautta rakennamme tunteita kuin ohjata omaa tunne-energiaa sekä vaikuttaa myös muiden kokemuksiin. Maailma on niin täynnä sälää, että selkeyden ja oikeanlaisten rutiinien rakentaminen antavat tilaa ajattelulle, luovuudelle sekä intuition hyödyntämisellä. Kiihtyvässä muutoksessa tämän päivän ajattelulle ei luoda välttämättä huomispäivän hyvinvointia eikä tuloksia.

 

Ajattelu- ja tunnetaidot sekä tietoisuus ovat tämän päivän taitoja tasapainoiseen sekä merkitykselliseen elämään. NLP on yksi menetelmä ja asenne kehittää näitä taitoja. Tervetuloa maksuttomaan NLP iltaan tutustumaan lisää. Seuraava NLP koulutus käynnistyy viikonpäivisin tammikuun lopulla. 16 päivän huikealle itsetuntemus matkalle on vielä muutama paikka jäljellä.

 

Varaathan paikkasi: jaana.hautala@oivaltaman.fi.

Aika: Maanantai 16.7.2018 klo 17.30-20.00

Paikka: Peilikuja 7, Espoo

 

Energia, ei aika, on tärkein valuuttamme.

 

Jaana Hautala

Yritys- ja mentaalivalmentaja, NLP Trainer ja tietokirjailija / 050 34 06 288

 

Soittele jos haluat työyhteisöön ammattitaitoista, oivalluksia tuottavaa sekä ihmisen lähelle menevää luentoa tai valmennusta. Suosittuja teemoja hyvinvointiin, palautumiseen, stressin hallintaa, itsensä johtamiseen.

 

Tietoa ei vielä muuta ketään, mutta luennoillani sekä valmennuksissa muuttuu kokemus sekä ymmärrys ja innostutaan yhdessä käytännönläheisistä työkaluista, jotka on helppo jalkauttaa arkeen.

Viime viikkojen valmennusryhmissäni on usein noussut esiin keskustelua siitä, miten haastavaa on toisinaan pysähtyä hengittelemään ja keskittyä omaan kehoon. Arjen vauhti vie mukanaan, ja pysähtyminen tuntuu työpäivän aikana vaikealta. Tämä viritti minut tämän kertaisen blogin kirjoittamiseen.

 

Olen itse saanut sparrata ja valmentaa tuhansia asiakkaita pysähtymisen, rentouden sekä oman itsensä johtamisen äärellä viime vuosien aikana. Elänkin tällä hetkellä unelmaani, mutta aina tilanne ei ollut näin. Hävitin 2000-luvulla itseni johtamisen taidot, kun elämän merkitys ja innostus hävisivät arjestani. Elämässä tapahtuu meille kaikenlaista, ja omaan tarinaani mahtui 5 vuoden aikana konkurssi, syöpä sekä puolison äkillinen kuolema. Oli hetki, jolloin oli kovin vaikea löytää uusia näkökulmia, kun pää oli täynnä syyllisyyden ja häpeän ajatuksia. Hukkasin täydellisesti meille kaikille tärkeän keho mieli yhteyden ja pienet paniikkikohtaukset, jotka ovat nykyään yllättävän yleisiä työelämässä, täyttivät arkeani. Minulla itselläni meni muutamia vuosi löytää tieni takaisin omaan kehoon sekä siitä pikkuhiljaa mielen ja kehon tasapainoon.

 

Mielen focusoinnilla ja rentoudella on huikea voima. 

Tasapainon saavuttamiseen unen, ravitsemuksen tai liikunnan merkitystä me emme varmaan ketään väheksy, ja ne antavat vankan pohjan kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille ja tasapainolle. Entä sen jälkeen? Miten mieltä ja kehoa johdetaan arjen muutosvauhdissa. Itse löysin muinoin NLP: n (neurolingvistinen-prosessointi) myötä uudenlaisia keinoja itseni johtamiseen sekä tietoisuus- ja rentousharjoittelun myötä tieni takaisin kehoon sekä omaan potentiaaliin.

 

Rennossa kehossa ja tietoisessa mielessä asuu huima määrä potentiaalia, joka jää meiltä usein käyttämättä. Tutkitustikin säännöllinen rentous ja aivojen palautuminen vapauttavat omaa potentiaali ja tuovat vahvuuksien ja voimavarojen äärellä. Kun stressin- ja paineensietokyky paranevat niin vireystila ja keskittyminen lisääntyy. Toisaalta rennossa tilassa on helpompaa saavuttaa luovuutta, ajattelua yli ajattelun eli intuition oivalluksia sekä sitä työnimua ja virtaa, jolla me kaikki olemme tuottavampia siinä mitä teemme. Valmentajana toisinaan hämmästelen, että emme työelämässä vielä kuitenkaan aina arvosta mielen voimaa, tietoisuustaitoja tai kehon rentoutta.

 

Miksi sitten enemmän – kovempaa –paremmin ideologia on niin vahva, että on voi olla vaikea aktivoida sen rinnalle toisenlaista mallia tiedostaen-pysähtyen –rennosti? Onko meillä suomalaisilla tietynlainen ylpeys hoitaa työmme suorittamalla uupumukseen asti? Onko kenties erilaisia uskomuksia, miten kiire on tehokkuuden mittari tai miten tauon pitäminen näyttää laiskottelulta? Multitasking on varsin hyväksytty toimintamalli töissä, mutta kuinka usein pysähdymme pohtimaan sen mallin tehottomuutta.

 

Rentous sekä tietoisuustaidot vahvistuvat vain toistomäärien ja harjoittelun kautta. Kaikilla on kehon muistissa se luontainen rentouden tila lapsuudesta, jolloin olimme tasapainossa. Siihen on hyvä pyrkiä, jos sen on hukannut. Uskon että se auttaa saavuttamaan myös core –tilaa eli sinun omaa ydintilan. Kuka sinä todella todella olet ja mitä haluat elämästä? Tietoisuustaidot auttavat taas meitä olemaan enemmän läsnä tässä hetkessä ja johdattavat näin omien vahvuuksien ja potentiaalin äärelle.

 

Itse aloitin jo nuorena -80 luvun alussa urheilijana hengitys- ja rentousharjoittelun. Muistikuvaksi on jäänyt jääkylmä jumppasalin lattia ja hyvä olo. Valitettavasti omalla matkallani hukkasin jalon taidon vuosiksi. Pysyvämpi päivittäinen harjoittelu alkoi 2000-luvulla ja se oli aluksia pirun vaikeaa, koska mieli oli levoton ja keholla ei ollut minkäänlaista muistikuvaa miltä tuntuu olla rento. Viime vuodet olen päivittäin hakenut itselle sopivan tavan pysähtyä, meditoida ja rentoutua eri tekniikoita vaihdelle ja kehoa kuunnellen.

 

Sinulle päivittäinen harjoittelu voi tällä hetkellä olla hengittely metsässä tai rentoutuminen saunassa. Loistavia keino tankata energiaa molemmat.  Suosittelen kuitenkin myös tietoisuustaitoharjoituksia tai kehorentoutusta päivittäin. Ajallisesti jo 10-20 minuuttia arvokasta. Voi olla, että kun huomaat muutokset vireystilassa, keskittymiskyvyssä ja mielen tasapainossa, niin et enää haluakaan luopua näistä pienistä mielen ja kehon treeneistä.

 

Harjoittelun voi aloitta vaikka heti pienellä n. 6 minuutin arjen tietoisuusääniteellä. Lisää äänitteitä löydät Oivaltamaan hyvän mielen kaupasta.

 

“I am not what happens to me, I am what choose to become” -Carl Jung

 

Voi hyvin,

Jaana

Oivaltamaan Oy 

“Menestyksen avaimet löytyvät meidän sisältämme – on kyse sitten työstä tai yksityiselämästä. Valmentajana inspiroin, mentoroin ja haastan sinut sekä tiimiäsi löytämään potentiaalia ja voimavaroja itsestäsi. Avaa oma tiesi menestykseen ja tasapainoon!”

Keväällä on kiireen kaiku, ja osa meistä odottaa lomaa jolloin ehtisi taas keskittyä ja palautua. Kiire, tehokkuus, saavutettavuus ja nopeus täyttävät kalenterimme.  Milloin sinä ole pysähtynyt priorisoimaan tai kirkastamaan tekemisiäsi? Kun kiire kasvaa, niin päivät täyttyvät tulipalojen sammuttamisesta.  Itse olen usein törmännyt ajankäyttöä ja aivojen palautumista valmentaessani ajatukseen: ”Ei minulla ole aamulla aikaa miettiä ja priorisoida päivän to do listaa vaan päivä häviää arjen hektisyyteen”. Monen pienyrittäjän olen huomannut jäävän kiireeseen ja arkeen koukkuun, vaikka silloin kun on kovin kiire niin olisi pysähdyttävä ja silloin kun tekemisen runsaus kaatuu päälle, niin olisi valittava vielä viisaammin ja priorisoitava.

 

Tekemistä on varmasti kaikilla enemmän kuin päivän tunnit sallivat. Ja kun omat työt saa jotenkin hoidettua, niin ”täytyy hoitaa” lapsen harrastukset, kevään puutarhatyöt, vappu leivonnaiset jne. Entäpä jos kysymys on vapaa-ajallakin priorisoinnista ja oman mielen focuksen suuntaamisesta. Entä jos enemmän, kovempaa ja paremmin ei tuotakaan toivottua tulosta oman hyvinvoinnin äärellä. Vaan enemmän tuo väsymyksen tunnetta, kovempaa tuo voimattomuuden tunnetta ja vielä paremmin tuo riittämättömyyden tunnetta. Pitäisikö tehdä silloin kevätsiivous niin omaan kalenteriin kuin myös omaan mieleen? Arvottaa arki ja arjen valinnat uudelleen.

 

Joskus on hyvä aloittaa asioiden priorisointi ”not to do” -listalta. Mitä sinä uskallat jättää pois? Kaikkea ei ehdi eikä kannatta tehdä –ei työ-eikä vapaa-ajan kiireessä. Mitä siirrät myöhemmäksi- ehkä kesän projektiksi tai jopa syksyyn? Entä mitä sitten jää jäljelle tähän hetkeen, jossa aikaa on rajallinen määrä. Miten sinä priorisoit sen oman kallisarvoisen ajan?

 

Mieli kaivaa selkeyttä ja pysähtymistä keskittyäkseen, muuten käy niin että kovalevy on täynnä ja asiat hukkuvat aivokurkiaiseen. Kehosi kaipaa palautumista, liikkumista sekä läheisyyttä naurun kera, sillä kuormittunut keho kuormittaa myös mielen jumiin. Asiat ovat meille toki tuttuja, mutta tiedon muuttaminen kokemukseksi tarvitsee konkreettisen pysähtymisen sekä Sinun valintoja ja toimintaa.

 

Annatko sinä itsellesi aikaa kukoistaa vai annatko kiireen uuvuttaa Sinua ja huilaat sitku on se loma?

 

Juuri avatussa Voittajan Portaat -verkkovalmennuksessa on sinulle loistavia käytännön vinkkejä niin arjen kuin mielen ohjelmointiin. Kannattaa tutustua myös tiimin kanssa.

On taas se aika vuodesta jolloin monet meistä suunnittelevat elämän muutosta. Miten laihduttaisin itseni teinifarkkuihin? Mitkä ensi vuoden tavoitteet itselleni asettaisin, jotta saavuttaisin elämässä enemmän menestystä, merkitystä sekä onnellisuutta? Naisten lehdet ja iltapäivälehdet ovat vuodenvaihteessa täynnä toinen toistaan parempia tavoitteiden asettamismalleja ja innostumme yhä suuremmista tavoitteista. Toki hyvä näin, sillä unelmointi on tärkeää ja tavoitteiden määrittäminen on tehokasta. Tiedämme, että se lisääntyy elämässä, johon focus kiinnittyy. Saan itsekin mentaalivalmentaja ja kouluttajana palkkaa siitä miten päästään parempiin tuloksiin tai miten hallitaan arkea paremmin joko urheilu- tai yritysmaailmassa.

 

Me emme ole kuitenkaan supermiehiä- ja naisia, jotka venyvät joka paikkaan silloin, kun kuppi on jo täynnä. Mitä enemmän elämme äärirajoilla tiedostamatta omaa arkea, josta voisin käyttää myös nimeä elämänsallinta, niin sitä enemmän kaasutamme ja jarrutamme samanaikaisesti ja hukkaamme arvokasta elämän energiaa. ”Ihmettelemme kun väsyttää, keskittyminen herpaantuu ja välillä on niin vaikea tehdä myös arkisia päätöksiä.”

 

Viimeisen vuoden aikana olenkin monen asiakkaan kanssa löytänyt menestyksen polun irti päästämisen avulla.  Elämänsuunta ja tavoitteet on konkreettisesti kirkastettu, mutta saman aikaisesti on tietoisesti päästetty irti energiaa vievistä asioista ja tilalle valittu energiaa tuovia asioita. On tärkeää luopua, jotta mahtuu uutta parempaa tilalle. Me olemme kaikki täynnä erilaisia ajatus- ja toimintamalleja sekä rutiineja.  Toimimme eri tilanteissa myös erilaisten tiedostamattomien ajattelumallien eli mielenstrategioiden avulla. Voisitko tänä uutena vuonna pysähtyäkin tarkkailemaan omia toimintamalleja ja strategioita sekä päästää irti sinulta energiaa vievistä malleista? Näin tulee unelmille ja tavoitteille enemmän tilaa irti päästämisen kautta.

 

Irti päästämisen askeleita:

    1. Elä tässä ja nyt. Päästä irti supermiehen roolista ja siirry elämänsallintaa, jossa tavoitteet toteutuu ja elämä ilman kuormittaa stressiä on mahdollista
    2. Keskity yhteen asiaan kerralla ja päästää irti multitaskingista. Jo tutkimustenkin mukaan multitasking vie keskittymiskykyä ja tehoa jopa 40 %. Yhteen asiaan keskittyminen on tärkeä metataito.
    3. Kehitä keskittymiskykyä. Päästä irti tulipalojen sammuttamisesta. Keskittymiskyky on kykyä suunnata energiaa tärkeisiin asioihin, niin että ne tulevat tehdyksi. Sinulla on mahdollisuus joka päivä investoida sinun aikaasi hyvin. Mikset aloittaisi päivää miettimällä, mitkä kolme asiaa onnistuvat ja tulevat hyvin tehdyksi? Näin aamusta alkaen on positiivinen eteenpäin vievä energia päivässä.
    4. Allokoi taukoja jokaiseen päivään ja rentoudu. Päästä irti suorittajan roolista. Aivot tarvitsevat taukoja päätöksentekokykyyn, luovuuteen, innovatiivisuuteen sekä keskittymiskykyyn. Hengittele, meditoi, ota happihyppy, unelmoi tai mahdollisuuksien mukaan ota 15 minuutin päikkärit jokainen päivä.
    5. Muokkaa omaa ajattelua. Päästä irti vanhoista ja kuluttavista mielenstrategioista. Me ihmiset ajattelemme koko ajan. Harvoin olemme tietoisia omista ajatuksista, kun puhua pulputamme jatkuvasti. Ajatuksia kannattaa arjessa pysähtyä tarkkailemaan ja ohjaamaan sekä muokkaamaan. Silloin on helpompi ohjata myös tunteitaan. Tunteet oikeastaan määräävät sen mitä me teemme ja missä onnistumme. Tunteet luovat toimintaenergiaa tavoitteillemme. Menestyvät ja hyvinvoivat ihmiset kysyvät tietoisesti itseltä kysymyksiä, joista tulee hyvälle tuulelle ja jotka luovat positiivista toimintaenergiaa.
    6. Visualisoi ja vahvista omia vahvuuksia. Päästä irti turhasta kritiikistä itseäsi kohtaan. Visualisointi eli mielikuvaharjoittelu on tehokas menetelmä, jolla voit saavuttaa tavoitteesi helpommin, parantaa suoritusta tai voimaannuttaa sinua. Meillä kaikilla on rajaton mielikuvitus, joten mikset käyttäisi sen voimaa arjen keskellä. Eräs asiakkaani käyttää visualisointimenetelmään, jonka hän on nimennyt ”herkuttele hetkillä” –harjoitukseksi, usein ennen seuraavaa palaveria. Hän mielikuvittelee onnistuneen palaverin ja elää sen kaikilla aisteilla omassa mielessään vahvasti. Samalla hän boostaa voimaannuttavilla kysymyksillä itseään palaveriin. Näillä kysymyksillä me kaikki voisimme boostata itseämme päivään, ja huomata miten sisäinen kriitikko päästää irti. Mikä minussa on hyvää? Mitkä ovat vahvat puoleni? Mistä ominaisuuksista olen ylpeä?

 

          Menestystä ja uusi näkökulmia vuoteen 2016, vaikka irti päästämällä!

Olen viime viikot pohtinut erilaisissa seminaareissa ja koulutuksissa tulevaisuuden työntekijän menestystekijöitä. Millä taidoilla tulevaisuuden työmarkkinoilla menestyy sekä voi hyvin? Kouluttajana ja valmentajana olen jo vuosia pyrkinyt oivalluttamaan ihmisiä työyhteisöissä – en niinkään jakamaan asiantuntijuutta. Nykyään ei ole enää niin tärkeää muistaa tietoa, vaan tärkeämpää on tietää mistä sitä tietoa löytää. Tietokin sijaitsee ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa ja se jalostuu sekä kehittyy meidän kaikkien vuorovaikutuksen myötä.

 

Tulevaisuuden työelämä vaatiikin meiltä metataitoja. Niitä taitoja, jotka auttavat meitä pysähtymään, mukautumaan muutokseen sekä ajattelemaan rohkeammin. Elämä on jatkuvaa muutosvirtaa, jonne luonnollisesti kätkeytyy myös paljon tunteita ja pelkoja. Metataidoilla muutos voidaan kääntää mahdollisuudeksi. Mahdollisuudeksi löytää askeleet oman elämän sekä työyhteisön kukoistukseen.

 

Metataitoja ovat mm:

 

1) Paineen- ja epävarmuudensietokyky

Päivittäiset tietoisuus- ja pysähtymisharjoitukset harjoittavat paineensietokykyä. Ne auttavat palautumiseen sekä uudistumiskykyyn. Myös säännöllinen rentoutuminen  sekä aivojen palautuminen lisäävät työssä jaksamista, stressin- ja paineensietoa sekä keskittymis- ja päätöksentekokykyä. Ajasta tämän metataidon harjoittaminen ei varmasti ole kiinni, sillä säännöllinen 8 minuutin päivittäinen harjoittaminen tuo jo tutkitustikin tulosta.

 

2) Työskentelyä edistävät taidot eli yhteistyötaidot.

Vuorovaikutustaitojen kehittämisellä sekä ihmisten erilaisuuden ymmärtämisellä lisäämme avointa ja luottamuksellista yhteistyötä. Avoin ja luottamuksellinen yhteistyö vähentää myös tulkintojen sumaa ja lisää arvostava kohtaamista. Kaikki me haluamme tulla kuulluksi, nähdyksi, kohdatuksi, hyväksytyksi ja arvostetuksi.

 

3) Ajattelu- ja tunnetaidot.

Itsereflektointi ja itseanalyysi korostuvat eli miten meidän mieli ja keho toimivat. Hyvä harjoitus on tarkkailla omia ajattelu-, tunne- ja toimintamalleja. Tulla niistä tietoisiksi, hyväksyä ne sekä muokata niitä malleja, joita ei enää tarvitse. Me kaikki voimme helpostikin muokata meidän omaa ajatusvirtaa vaikka sen välillä arjen vauhdissa unohdamme.

 

4) Intuition käyttö.

Aalto-yliopiston Asta Raami on väitellyt viime keväänä tärkeästä metataidosta, jota kaikki voimme harjoittaa eli intuitiosta. Intuitiota tietoisesti hyödyntävät ihmiset pystyvät joustavaan ja kokonaisvaltaiseen ajatteluun. Intuitio harjaantuu, kun kehittää omaa havaintokykyä, opettelee olemaan tyhjällä mielellä eli katkaisemaan turhan järkeilyn ja tarkkailee omia aistimuksia ja tuntemuksia ja mielikuvia. Intuitio puhuukin meille kaikille mielikuvina, tunteina, sisäisenä äänenä tai erilaisina merkkinä. Intuition mahdollisuuksille kannattaa avautua, vaikka välillä se voi vaatia omien kriittistenkin asenteiden muuttamista.

 

Lapsille metataidot ovat arkipäivän työkaluja. He ovat tässä hetkessä, ajattelevat rohkeasti ja intuitiivisesti. Lapset kohtaavat arvostaen ja luottavaisesti sekä uskovat ja unelmoivat. Lapsissa on meille aikuisille paljon mallittamista.