Sain soiton viime viikolla eräästä aikakausilehdestä, ja minulta pyydettiin haastattelua aiheeseen –Onko meillä suomalaisilla lupa voittaa? Siitä lähtien kysymys on pyörinyt mielessäni. Olen itse innostaja ja innostuja sekä menestyksen väsymätön puolesta puhuja – hyvästä paremmaksi on ideologiaani. Toki olen vuosien saatossa törmännyt paljon siihen, että uusia ideoitani ei ole kuunneltu ja onnistumisistani olen saanut puukkoa selkääni. Minulle se ”puukko selkäänkin” on ollut polttoainetta, mutta meitä ihmisiä on paljon, jotka lamaantuvat siitä ”puukosta”.

 

Itse uskon, että meidän yhteiskunta on muuttunut. Meillä on lupa voittaa ja osaamme iloita muiden onnistumisesta. Energian tappajia eli ankeuttajia filosofian tutkijan Frank Martelan sanoin on kuitenkin vielä joka puolella yhteiskuntaa. Olen koulutuksissa pohtinutkin ryhmien kanssa paljon sitä: Onko tämä kansallinen ongelma, ettei lupa iloita menestyksestä ole vielä meille suomalaisille normaali asenne?

 

Kuka sinä olet: Oletko innostaja vai mielensä pahoittaja? Omia ajattelu-, tunne- ja toimintamalleja on hyvä pysähtyä pohtimaan aika ajoin. Mistä sinä innostut ja minkälaiset asiat ovat sinulle merkityksellisiä? Vai oletko mielensä pahoittaja ja viljelet työyhteisöön välillä lamaannuttavaa energiaa, joka tarttuu muihinkin? Hyvä kysymys itselle onkin: Minkälaisen fiiliksen sinä haluat viedä ympäristöösi päivittäin? Itse pysähdyn päivittäin tämän kysymyksen ääreen.

 

Voittajaksi voi opetella ja omaa asennetta voi tarkastaa. Se on valintakysymys. Luodaan yhdessä menestystä ja voittajia: Ilolla, tahdonvoimalla, luottamuksella ja rohkeudella tässä hetkessä!

 

Myönteinen, avoin ja mahdollistava ilmapiiri rakentaa voittamisen kulttuurin tarvittavia tekijöitä niin työelämässä kuin urheilussa.  Supercellin Ilkka Paananen kiteyttää mahdollistavan ja avoimen ilmpiirin hyvin: ” Minun tehtäväni on hankkia parhaat tyypit, luoda heille parhaat mahdolliset olosuhteet ja luottaa siihen, että he hoitavat työnsä hyvin”. Ankeuttajan kyräily, puhumattomuus tai negatiivinen energia tappaa innostuksen.  Suomalainen yhteiskunta tarvitsee enemmän eteenpäin vievää energiaa – voittajan ja luottamuksen energiaa. Lue lisää Voittajan Portaista.

Kuinka usein olet pysähtynyt pohtimaan minkälaisille uskomuslinsseillä sinä rakennat omaa elämääsi?  Me ihmiset määrittelemme koko elämämme erilaisilla uskomuksilla, jotka rakentavat raamit meidän kokemalle todellisuudelle. Koska me uskomme moneen asiaan jotka eivät ole totta, on hyvä välillä tarkistaa millaisia käsityksiä on luonut itsestä, toisista, vuorovaikutuksesta tai elämästä yleensä vuosien varrella. Saku Tuominen ja Annemari Heikkilä kirjoittivat myös alkuvuonna kirjan Uskonko, joka johtaa joustavamman ajattelun äärelle. http://smartumstage.fi/asiaa/uskonko-haastattelussa-saku-tuominen

 

Omaa ajattelutapaa voi arvioida ja muuttaa syvemmälläkin tasolla. Itse sain ns. lottovoiton viikonlopun NLP- koulutuksessa. Kesken kouluttajapäivän löysin itsestäni uskomuksen, ettei onnellinen parisuhde ole minulle mahdollista. Elän mielestäni onnellisessa parisuhteessa, joten löytö oli häkellyttävä. Tutkiessani itseäni löysin parisuhteestani jo omia alitajuisia ajattelu- ja toimintamalleja, jotka eivät toimisi rakennusaineena loppuelämän kestoiselle onnellisuudelle. Järkytyin aluksi, mutta nopeasti lähdin tutkimaan miksi minulla oli tällainen uskomus ja mistä se oli oikein muodostunut. Omalla kohdalla syy löytyi onneksi helposti ja sen purkaminen oli mahdollista käynnistää. Elämässäni tapahtui äkillinen kriisi vajaat kuusi vuotta sitten, kun pitkä ja onnellinen ihmissuhde päättyi äkillisesti avomieheni tapaturmaiseen kuolemaan. Suruprosessin olin vuosien varrella työstänyt loppuun, mutta kehoon olikin jäänyt jäljelle menettämisen pelkoon liittyvä uskomus. Omalla kohdalla uskomuksen syy ja ydin löytyivät ja purkaminen onnistui . Näin nykyiseen arkeeni kuuluu uskomus onnellisesta parisuhteesta ja se ohjaa minun ajattelu, tunne- sekä toimintamallejani.

 

Isojakin sekä omaan itseluottamukseen liittyviä uskomuksia on paljon työelämässä, johtamisessa sekä vuorovaikutuksessa. Uskomuksia elämään voi syntyä äkillisistä tilanteista, niin kuin oma uskomukseni muodostui tai  toistojen kautta, jolloin ajatuksesta muodostuu ns. itseään toteuttava ennuste. Monet uskomukset voivat olla jäänteitä  lapsuudesta  vanhemmilta, opettajilta ja valmentajilta. Usein törmään valmentaessa vertailevaan uskomukseen, joka liittyy itsetuntoon mm.: ”Olen liian vanha vaihtamaan työpaikkaa ” tai ”Ei:n sanominen on minulle vaikeaa, sillä silloin minua ei arvosteta”. Kielteisenä uskomuksena löydän usein  tiimeistä näkökulman: ”Päivittäiset palautumiset eivät ole sallittuja ” tai yleistävänä uskomuksena ”Muutos on vaikeaa”, joka on valitettavasti jalkautunut yllättävän kollektiiviseksi uskomukseksi meille ihmisille.

 

Minkälaisilla laseilla sinä tai tiimisi katsotte työpäivää sekä johdatte omaa energiaanne töissä, jos taustalla on ajatus, että muutos on vaikeaa? Me elämme nopeasti muuttavassa maailmassa, jonka pohjana on pysyvä muutos. Tutkijatkin ovat todenneet, että tiedon määrä tuplaantuu vuoteen 2020.  Entä, jos kokeilisit uudenlaista näkökulmaa muutokseen. Millä laseilla sinä katsot ympäristöä, jos uskomuksesi on ”Muutos on mahdollisuus” tai ”Muutos on hauskaa”? Uskomukset ovat joka tapauksessa käsityksiä / ajatuksia mielessämme, jotka antavat meidän toiminnalle tunne-energiaa. Usein ne myös ohjaavat arkeamme tiedostamatta alitajunnantasolla.

 

Niin henkilökohtaisia kuin tiimin sisäisiä uskomuksia pääset purkamaan pian alkavalla kolmen valmentajan rakentamalla verkkovalmennuksella Voittajan Portaat. Lue lisää: https://oivaltamaan.fi/tuote/voittajan-portaat-verkkovalmennus/

 

”Unesta herää aina, mutta meillä voi olla jarruttava uskomus, josta emme herää ja se rakentaa meidän loppuelämän tarinaa.”

 

Kuva on Maaretta Tukiaisen Hyvän Mielen korteista kuvattuna.