Tämä kehon ja mielen työkalut syväcoachingiin- koulutus syventää itsetuntemusta, lisää tunneälyä sekä antaa monipuoliset työkalut vuorovaikutuksen kehittämiseen myös haastavissa tilanteissa. Käytännönläheisiä harjoituksia ja työkaluja voi heti hyödyntää suhteessa itseesi, omaan tiimiisi, asiakkaisiisi sekä koko organisaation toimintakulttuuriin. Kun tunnistaa omia ajatus,- tunne ja toimintamalleja itsessä, huomaa ne helpommin myös muissa. 

Haluatko työkaluja ja harjoituksia

  • itsetuntemuksen ja vuorovaikutuksen kehittämiseen?
  • tunneilmapiirin rakentamiseen ja haastaviin johtamistilanteisiin
  • voimavarojen ja hyvinvoinnin  vahvistamiseen 
  • miten lisätä vaikuttavuutta ja syvyyttä cocahingiin?  
  • monipuolisia työkaluja, menetelmiä ja harjoituksia erilaisten asiakkaiden kanssa käytettäväksi? 
  • taitoa ja uskallusta mennä sanojen ja tekemisen taakse, kohti identiteettiä, merkitystä ja energiaa

Kenelle

Tämä valmennuskokonaisuus on kaikille jotka johtavat työssään ihmisiä erilaisissa rooleissa toimien. Kokonaisuus on myös syventävä koulutus jo jonkin coachingkoulutuksen aiemmin käyneille ja peruscoachingtaidot omaaville henkilöille.  

Koulutuspäivä on sinulle, joka haluat löytää uudenlaisia sekä käytännönläheisiä työkaluja cocahingiin, mutta myös omiin ajattelu- ja tunnetaitoihin sekä vuorovaikutukseen.

Aikataulu

Koulutus on kaksipäiväinen:

Koulutuspäivät: 13.2 ja 26.3 sekä välissä pidämme verkkotapaamiseen 5.3 klo 9-10.30

Päivien aikataulu: Klo 09-16.00. Pidämme tunnin ruokatunnin sekä aamu-ja iltapäivällä tauot.

Valmennuksen rakenne 

Tämä valmennus koostuu kuudesta valmennuspäivästä sekä verkkomateriaalista (luennoista ja harjoituksista). Valmennus järjestetään pääkaupunkiseudulla ja päivät sisältävät aamu- ja iltapäiväkahvin. 

Tervetuloa mukaan intensiivisukellukselle NLP- työkalujen maailmaan!  

Varaa paikkasi täältä!

Teemat:
Arvot, asenteet ja uskomukset
 

  • Arvojen kirkastaminen ja arvotyöskentely 
  • Ennakkoasenteiden näkyväksi tekeminen ja asenteiden muokkaaminen 
  • Rajoittavien uskomuksien tunnistaminen
  • Uskomusten muokkaaminen
  • Hyvien uskomusten tunnistaminen ja vahvistaminen
  • Intuition ja sydämen äänen kuuntelu 

Vuorovaikutus, kommunikointi ja tunneyhteyden rakentaminen  

  • Itsensä tunteminen 
  • Ihmisten erilaisuus ja samanlaisuus 
  • Kontaktin luominen ja yhteyden rakentaminen 
  • Selkeys ja vaikuttavuus kommunikoinnissa 
  • Tunteiden tunnistaminen ja tunnetyöskentely
  • Vaikuttava kieli ja kielimallit 

Tietoisuuden lisääminen ja toimintamallien muuttaminen 

  • Tietoinen ja tiedostamaton mieli 
  • Tietoisuuden lisääminen 
  • Pelkojen tunnistaminen ja niiden kanssa työskentely 
  • Ajatus- ja toimintamallien tunnistaminen ja muuttaminen 
  • Uusien rutiinien rakentaminen 
  • Voimavarojen tunnistaminen, rakentaminen ja käyttöönottaminen 
  • Oman ja muiden toiminnan mallintaminen 

Earlybird

Hinta: 890 € + alv (24%) 

Tämä valmennus koostuu kuudesta valmennuspäivästä sekä verkkomateriaalista (luennoista ja harjoituksista). Valmennus järjestetään pääkaupunkiseudulla ja päivät sisältävät aamu- ja iltapäiväkahvin. Paikan voit varata 100 € varausmaksulla täälä.

Varaa paikkasi täältä!

Valmentajat: 

Oivaltamaan Oy:n Jaana Hautala on kokenut NLP kouluttaja ja hänelle on kouluttajana takanaan jo 27 16 päivän NLP koulutusta (joko NLP Practitioner tai NLP Master Practitioner koulutusta ) Jaana on valmistunut Kalifornian NLPU:sta NLP Master Traineriksi 2019 ja verkostuu sekä syventää NLP osaamista kansainvälisesti.  Jaana toimii myös ratkaisukeskeisen valmennuksen ja Life Coach`n kouluttajana ja puhujana. Jaana on kirjoittanut Otavan julkaiseman tietokirjan Mielen voimasta 2017 sekä toinen Jaanan tietokirja Rohkeiden Aikuisten kirja- Vapaudu Uskomusten kahleista julkaistiin marraskuussa 2019.   

Taito Training Oy:n  Anniina Hukari on oppimisen ja kasvun valmentaja sekä business coach, jonka intohimona on paremman työelämän rakentaminen. Anniina kouluttaa coachingtaitoja sekä toimii kansainvälisen ammatticoachien järjestön ICF:n Suomen jaoksen hallituksessa. Anniinalla on yli 20 vuoden kokemus tuloksellisesta osaamisen kehittämisestä, kasvun tuekmisesta sekä vaikuttavista muutos- ja kehittämisprojekteista. Koulutukseltaan Anniina on diplomi-insinööri, business coach master ja NLP Trainer & Consultant (NLPU). Anniinalla on myös pedagoginen opettajanpätevyys. 

 

Oivaltamaan ja Taito Training ovat järjestäneet maksuttomia työelämän menestystekijät aamukahviwebinaareja yhteistyössä oppija.fi kanssa. Webinaarit on pidettty perjantai aamuisin ja ne kestävät  noin 30 minuuttia.

Aiemmin pidettyjä työelämän menestystekijät webinaarit, joista löytyy tallenne

Tervetuloa pysähtymään näiden teemojen äärelle maksuttomassa aamukahviwebinaarissa. Webinaari on osa Työelämän menestystekijät- webinaarisarjaa, jota pitävät Jaana Hautala (OIVALTAMAAN) sekä Anniina Hukari (TAITO TRAINING).

Hyväksy epävarmuus ja vahvista mielen hyvinvointia. Jaana Hautala Tallenteen näet täältä.

  • Miten vahvistaa mielen hyvinvointi ja lisätä minälempeyttä?
  • Miten tunnistat tunteesi ja tiedostat voimavarasi?
  • Miten luoda henkistä hyvinvointia lisäävä työympäristö?

Epävarmuudessa eläminen on tullut tutuksi viimeisen vuoden aikana. Samanaikaisesti kun henkisen suorituskyvyn vaatimukset ja muutosjoustavuus ovat korostuneet, mielen hyvinvoinnin asiat ovat nousseet yhä tärkeämmäksi. Psyykkinen kuormitus on kasvanut valtavasti ja taas samanaikaisesti kaipaamamme aidon vuorovaikutuksen määrä on vähentynyt.

Mielen hyvinvoinnin kannalta on arvokasta tiedostaa ympäristöstä kumpuava negatiivinen vinouma ja vahvistaa tietoisesti toiveikkuuden asennetta työympäristössä myös yhdessä. Kun emme voi vaikuttaa, mitä ympärillä tapahtuu, on tärkeää hyväksyä epävarmuus ja keskittyä niin omiin kuin tiimin yhteisiin voimavaroihin ja vahvuuksiin. Omien tunteiden tunnistaminen sekä turvan tunteen rakentaminen on tärkeä osa mielen hyvinvointia. Jokainen meistä tarvitsee psykologista turvallisuutta myös tänä aikana.

Uskalla näyttää haavoittuvuutesi. Anniina Hukari  Tallenteen näet täältä.

Jokainen meistä on työntekijänä, tiimiläisenä, esimiehenä, kumppanina, ystävänä ja ihmisenä aina ja ikuisesti keskeneräinen, epävarma ja haavoittuva. Mitä jos suhtautuisimmekin siihen luonnollisena, oikeastaan välttämättömänä olotilana emmekä heikkoutena, josta haluamme päästä eroon?

Mitä jos aidosti hyväksyisimme sen, että minä, sinä, me yhdessä, yhteiskunta tai tämä koko maailma ei tule valmiiksi, vaikka miten yritämme? Hyväksyisimme sen, että epätäydellisyys ja epävarmuus on ihan ok.Haavoittuvuuden ja epätäydellisyyden näyttäminen työyhteisössä rakentaa tuloksellista yhteistyötä. Haavoittuvuuden näyttäminen on mahdollista luottamuksen ilmapiirissä.

  • Mikä auttaa sinua näyttämään haavoittuvaisuutesi?
  • Mitä työyhteisössä tapahtuu, jos yritämme olla täydellisiä supersankareita?
  • Mikä auttaa meitä toimimaan tuloksellisesti yhdessä?

Motivaation ja innostuksen johtaminen. Anniina Hukari Tallenteen näet täältä.

Motivaatio toimii meitä liikkeelle laittavana voimana. Se innostaa tarttumaan asioihin ja ylläpitää vireyttä sekä energiaa. Motivaatio auttaa meitä myös fokusoitumaan haluttuun päämäärään sekä tiedostetusti että täysin tiedostamatta. Motiivit ovat usein perusteita käyttäytymiselle ja toiminnallemme. Ne vastaavat kysymykseen ”miksi?”. Miksi teemme jotain? Miksi toimimme tietyllä tavalla? Miksi haluamme tiettyjä asioita? Miksi teemme juuri tämän valinnan?
Motivaatiotekijöiden tunnistaminen ei kuitenkaan aina ole ihan helppoa. Oletko sinä pysähtynyt miettimään mikä sinua itseäsi motivoi? Entä mikä motivoi kollegaasi tai tiiimiläistäsi? Motivaatiotekijöitä kannattaa tietoisesti hyödyntää ja ruokkia niitä, jotka vievät sinua haluamaasi suuntaan.

Webinaarin teemoja
–    Motivaatiotekijöiden tunnistaminen
–    Motivaation kasvattaminen
–    Oman ja muiden innostuksen johtaminen

Tilannetaju johtaa viisaisiin päätöksiin, Jaana Hautala. Tallenteen näet täältä.

Teemme valtavan määrän tietoisia ja tiedostamattomia päätöksiä päivän aikana.
Päätösten taustalla vaikuttaa aivojen toiminta ja keho-mieliyhteys. Jos emme ole tilannetietoisia todellisuudesta, tulkintakyky heikkenee usein radikaalista. Webinaarissa oivalluksia, miten saada yllä pitää toimintakyky sekä tehdä viisaampi päätöksiä paineen alla.

Webinaarissa käsiteltäviä aiheita:
•    Henkisen suorituskyvyn elementit
•    Mitä tilannetaju on ja miten energian johtaminen vaikuttaa tilannetajuun?
•    Mielen muotoilun lisää joustavuutta ja vähemmän kuormitusta
•    Askeleet tilannetajun kehittämiseen

Itseluottamuksen kasvattaminen työelämässä, Anniina Hukari. Tallenteen näet täältä.

Millainen sinun itseluottamuksesi on? Suhteessa eri asioihin, tilanteisiin ja ihmisiin. Monesti puhumme itseluottamuksesta kuin se olisi jotain mikä joko on olemassa tai sitten ei ole. Kuin se olisi jokin yleinen maaginen voima, joka on meissä kaiken aikaa ja kaikkialla. Itseluottamuksemme kuitenkin vaihtelee suuresti erilaisissa tilanteissa, ihmisryhmissä ja suhteessa erilaisiin asioihin. Työyhteisössäkin toisessa ryhmässä saatan kokea itseni vahvaksi ja osaavaksi kun taas toisessa tiimissä huomaan epäileväni itseäni ja osaamistani. Itseluottamusta voi ja kannattaa lähteä tietoisesti kehittämään ja vahvistamaan – yksin ja yhdessä.

Webinaarin teemoja

  • Mitä itseluottamus on?
  • Oman itseluottamuksen vahvistaminen
  • Itseluottamuksen kasvattaminen työyhteisössä
  • Rohkeus tulla nähdyksi ja kuulluksi

Myönteisyys voimavaraksi ja hyödynnä aivojen neuroplastisuus, Jaana Hautala. Tallenteen näet täältä

Kun ihminen käytätä myönteisyyttä ja vahvuuksiaan työssä, hän on energinen, tavoitteellinen ja kokee itsensä hyvinvoivaksi. Myönteisyys avaa näkemään uusi mahdollisuuksia sekä vaihtoehtoja. Myönteisyyden silmälasit ovat meidän kaikkien saatavilla kun taas toisinaan negatiivisuus laittaa meitä näkemään uhkia ja voi saada meidän ylireakoimaan.

Tiedämme, miten huomion suuntaamisella ja tavallamme ajatella on valtava vaikutus siihen miten näemme maailman. Ajatuksia tulee ja menee tuhansia, mutta tapa ajatella on taito sekä mielen ohjelmointia. Ajattelua kehittämällä voimme hyödyntää kaikki aivojen neuroplastisuutta enemmän.

Webinaarin teemoja:

  • Aivojen neuroplastisuuden hyödyntäminen
  • Ajattelutaitojen harjoittaminen
  • Vaikuta mielenkuormaan ja pura negatiivisuutta
  • Nostetaan myönteisyys vuoden 2021 voimavaraksi

Ihmisenä kasvu ja kohti omaa potentiaalia, Anniina Hukari ja Jaana Hautala. Katso tallenne täältä.

Meillä jokaisella on mahdollisuus huomattavasti parempaan suoritukseen kuin mihin tällä hetkellä yllämme. Meillä on huikeasti potentiaalia, jota emme syystä tai toisesta tunnista ja saa käyttöömme. Kehittyminen on ihmiselle kuitenkin luontaista. Jokainen kasvaa ja kehittyy koko ikänsä. Kasvun polulla meitä auttaa eteenpäin se, että hyväksymme oman keskeneräisyytemme. Sen tilan ja tilanteen missä tällä hetkellä olemme. Uuden äärellä ollessamme tarvitsemme itseluottamusta. Minäpystyvyyden tunne auttaa meitä saamaan asioita aikaiseksi ja menemään sanoista tekoihin. Itseluottamus ei kuitenkaan synny meissä itsessämme vaan se on jokaisessa hetkessä suhteessa muihin ihmisiin. Tästä syystä kasvamme parhaiten muiden ihmisten kanssa toimiessamme tiimeissä ja yhteisössä. Me olemme toinen toistemme parhaita kasvattajia. Sinun merkityksesi muiden kasvulle on valtava. Tervetuloa webinaariin tutkimaan yhdessä kasvamisen mahdollisuuksia.

Webinaarin teemoja:

  • Keskeneräisyyden hyväksyminen ja itsemyötätunto
  • Oman potentiaalin tunnistaminen
  • Sisäisen vahvuuden ja itseluottamuksen vahvistaminen
  • Muiden tukeminen kasvun polulla

Muutosjohtaminen etätyössä, Anniina Hukari, Taitotraining. Katso tallenne täältä.

Muutostilanteissa hyvän johtamisen merkitys korostuu. Etäjohtamisessa tämä vahvistuu entisestään. Millainen johtaminen sitten toimii? Mihin kannattaisi kiinnittää tässä hetkessä erityisesti huomiota?

Liikkuessamme vauhdilla etätapaamisesta toiseen, on tärkeää varmistaa niiden laadun säilyminen. Kun kohtaat ihmisiä verkossa, varmista, että olet itse hyvässä energiassa, pystyt olemaan läsnä, aidosti kuuntelemaan ja varmistamaan, että kaikki saavat äänensä kuuluville.

Webinaarin teemoja:

  • Coachaava työote
  • Kuunteleminen ja kuulluksi tuleminen
  • Tunteiden tunnistaminen ja johtaminen
  • Virhetulkintojen vähentäminen

Uupuminen ja kuormittava stressi, Jaana Hautala, Oivaltamaan. Katso tallenne täältä.

Oletko jaksamisen äärirajoilla? Tiedätkö missä menet itsesi kanssa? Onko reaktiosi energiaa vieviä tai pyrit selviytymään syksyn tulevista päivistä? Webinaarin aikana pohdimme, miten oppii tukemaan omaa palautumista, löytää työkaluja stressin ja kuormituksen säätelyyn sekä taitoja, miten vahvistaa psykologista joustavuutta ja turvan tunnetta.

  • Miten säädellä stressiä ja kuormitusta päivittäin?
  • Fyysisen ja psyykkisen palautumisen työkalut parempaan vireystilaan sekä konkreettiset työkalut ylimääräisen kehon kuorman purkamiseen
  • Miten yhdessä voimme työyhteisössä ehkäistä haitallista stressiä ja sen aiheuttamaa uupumista?

Oivallat, miten pienillä muutoksilla palautumisesi laatu paranee ja saat käytännönläheisiä työkaluja oman sekä työyhteisön jaksamisen ylläpitämiseksi.

Tiimiläisten aito osallistaminen etätyöskentelyssä, Anniina Hukari, Taito Training . Katso tallenne täältä.

Mitä jos tekisimme tässä hetkessä päätöksen rakentaa kokouksista ja työpajoistamme entistä laadukkaampia ja tuloksellisempia? Ottaisimme kaikki aidosti mukaan, ei vaan kuuntelijoina vaan aktiivisina toimijoina, ajattelijoina ja tekijöinä.

Webinaarin teemoja:

  • Onnistuneen verkkokokouksen tai työpajan suunnittelu
  • Kokouksen tai työpajan vetäjän roolit
  • Etäosallistamisen onnistumisen edellytykset

Henkinen hyvinvointi työyhteisön kilpailuetuna , Jaana Hautala, Oivaltamaan Oy, Katso tallenne täältä

  • Miten vahvistaa henkistä hyvinvointi?
  • Tunteiden vaikutus henkiseen hyvinvointiin?
  • Miten luoda henkistä hyvinvointia lisäävä työympäristö?

Elämme jatkuvassa epävarmuudessa ja henkisen suorituskyvyn vaatimukset ovat suuremmat kuin koskaan aikaisemmin.Työikäisten psyykkisen kuormitus onkin kasvanut valtavasti viime aikoina ja työperäinen stressi on nykyään toiseksi suurin työterveysongelma tuki- ja liikuntaelinsairauksien jälkeen. Henkinen hyvinvointi on näin noussut yhä vahvemmin työyhteisön kilpailueduksi. Me kaikki tarvitsemme henkistä hyvinvointi kaikessa työssä, jossa joudumme käyttämään ajattelukapasiteettia, tunnekyvykkyyttä tai keskittymään tarkkaavaisesti.

Kasvun mindsett auttaa muutoksessa, Anniina Hukari, Taito Training. Katso tallenne täältä.

Webinaarin teemoja:

  • Tiedostamaton ja tiedostettu toiminta
  • Omien ajatusmallien tiedostaminen ja tunnistaminen
  • Kasvun mindset kehittymisen tukena yksilö-, tiimi- ja organisaatiotasolla

Energian ja toimintakyvyn johtaminen, Jaana Hautala, Oivaltamaaan Oy Katso tallenne täältä.

Webinaarin sisältöä:

  • Miten optimaalisen energian johtamisella mahdollistaa keskittyneen toimintakyvyn?
  • Luontaisen rytmin vaikutus energian johtamiseen
  • Hyvä suorituskyky syntyy palautumisen ja kuormituksen tasapainosta – miten se tehdään
  • Miten minimoit asioita, jotka syövät energiaa ja heikentävä toimintakykyä?
  • Hyödynnä aivojen neuroplastisuus toimintakyvyn johtamisessa

Tervetuloa mukaan! Webinaareissamme on ollut jo yli 2000 osallistujaa sadoista organisaatioista ja olemme kiitollisia saamastamme palautteesta ja näin innnoissamme jatkamme aamuwebinaarien pitämistä.

Kaikki menneet webinaaritallenteet löydät myös täältä.

Kysein blogi on julkaistu ensimmäisen kerran kollega.fi verkkolehdessä 16.1.2022

 

Äskettäin minut kutsuttiin erääseen organisaatioon puhumaan metataidoista ja käynnistämään siihen liittyvä valmennuksellinen henkilöstöprojekti. Olin tilaisuudesta riemuissani. Teema, jota olen tutkinut ja kouluttanut yli kymmenen vuotta, on alkanut kiinnostaa yhä enemmän organisaatioita.

 

Etätöiden ja koronan aiheuttamien muutosten valossa monet ovat huomaamattakin joutuneet harjoittelemaan metataitoja selviytyäkseen. Itse pohdin usein valmennusryhmieni kanssa, mitä vaikutuksia metataitojen tietoisella harjoittamisella on arkielämään. Miten paljon voisimmekaan vaikuttaa omaan hyvinvointiimme, joustavuuteemme sekä yhteistyökykyymme?

 

Aalto-yliopisto on kehittänyt ”metataidot esille” -työkalun kasvattaakseen työntekijöidensä valmiutta tuleviin muutoksiin. Sitra on puhunut pitkään uudesta tavasta tehdä työtä, joka on joustavaa, monimuotoista, mahdollistavaa, kokeilevaa ja verkottunutta. Työn merkityksellisyys ja inhimillisyys alkoivat korostua jo ennen koronan tuloa ja korona-aika on painottanut metataitojen merkitystä. Korona-ajan pitkittyessä niin henkinen kuin fyysinen jaksaminen sekä itseohjautuvuuden merkitys ovat tulleet yhä tärkeämmiksi. Olemme jo pitkään tarvinneet substanssitaitojen rinnalle pehmeämpiä metataitoja. Olisikohan nyt aika kiinnittää niihin enemmän huomiota?

 

Metataitoja tarvitaan muutoksessa

 

Mitä metataidot sitten oikein ovat? Sitran, World Economic Forumin, Ilmarisen ja opetushallituksen vuosina 2017-2019 tekemistä tutkimuksista nousi muutamia yhteisiä aatteita: ongelmanratkaisukyky, oppimaan oppiminen, vuorovaikutustaidot, luovuus, yhteistyötaidot, itsetuntemus, kriittinen ajattelu, tunneälykkyys ja empatia sekä muutosjoustavaa eli resilienssi.

 

Metataidoissa on kyse niin henkilökohtaisista taidoista kuin yhteistyötaidoista, jotka auttavat pysähtymään, valitsemaan, mukautumaan, palautumaan sekä ajattelemaan tietoisemmin ja selkeämmin sekä luomaan uutta rohkeasti. On kyse taidoista, joita tarvitaan kasvavassa muutoksessa, jotta voi pärjätä paremmin erilaisten ihmisten kanssa ja oppia toisilta. Jotta voi oppia uutta, tulee myös voida hyvin. Jotta voi innostua, tulee olla tilaa uudelle. Jotta voi suoriutua ja voida samalla hyvin, tarvitaan sekä itsesäätelyä että kontrollia.

 

Nopeiden muutosten maailmassa on tärkeää paitsi se, että jokainen ottaa vastuuta, myös se, että asioista on lupa ajatella uudella tavalla ja uudesta näkökulmasta. On keskeistä luoda työyhteisöihin tilaa, jossa on enemmän aikaa ihmetellä ja jossa avoimesti sekä ennakkoluulottomasti tutkitaan olemassa olevaa osaamista ja tarvetta muutokselle.

 

 

Oivalluksia metataitojen kehittämisestä

 

Alla ajatuksia siitä, miten metataitojen kehittämistä voidaan tukea työelämässä ja työpaikoilla ja mitä jokainen voi omalta osaltaan tehdä.

 

1. Ajattelu- ja tunnetaidot
Itsereflektointi ja itseanalyysi korostuvat. Omien ajattelumallien ja tunteiden tunnistaminen ja johtaminen rakentavat pohjaa muutosjoustavuudelle sekä hyvinvoinnille. Kysy itseltäsi: Kuinka voisit tietoisesti kehittää omaa ajatteluasi, hakea uusia näkökulmia ja lisätä uteliaisuuttasi? Mitä tunne-energiaa viet päiviisi tai teams-palavereihisi?

 

2. Työskentelyä edistävät yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot
Yhdessä ajattelu muuttuvassa maailmassa vaatii uudenlaisia taitoja. On ymmärrettävä omaa tapaa vuorovaikuttaa ja sitä, kuinka oma viestintä niin sanallisesti kuin kehon kielen kautta vaikuttaa toisiin ihmisiin. On tärkeää ymmärtää ihmisten erilaisuutta vastaanottaa tätä viestintää. Paras vuorovaikutus tapahtuu usein menemällä toisen maailmaan kuunnellen, kysellen ja vähentämällä tietoisemmin oman mielen tulkintaa sekä negatiivisia oletuksia. Miten sinä virität itsesi onnistuneeseen kohtaamiseen?

 

3. Pysähtyminen ja muutosjoustavuus
Päivittäiset mikropysähtymiset auttavat sopeutumaan ennakoimattomissa ja yllättävissä tilanteissa. Myös säännölliset tietoisuus- ja rentoutumisharjoitukset harjoittavat paineensietokykyä. Miten sinä rakennat päivittäistä palautumista ja resilienssiäsi?

 

4. Luovuus esiin intuitiota harjoittelemalla
Intuitiota tietoisesti hyödyntävät ihmiset pystyvät joustavaan ja kokonaisvaltaiseen ajatteluun. Intuitio harjaantuu, kun kehittää omaa havaintokykyä, opettelee katkaisemaan turhan järkeilyn, vahvistaa kehomieliyhteyttä ja tarkkailee omia aistimuksia, tuntemuksia ja mielikuvia. Intuition mahdollisuuksille kannattaa avautua, vaikka se voi vaatia omien kriittistenkin asenteiden muuttamista.

 

“Elämä ei ole odottamista, toivomista ja haaveilemista, se on tekemistä, olemista ja joksikin tulemista. Se on sitä mitä aiot tehdä sen jälkeen, kun olet lukenut tämän.”
Mike Dooley

 

Jaana Hautala on coach, NLP-kouluttaja, mentaalivalmentaja, puhuja ja tietokirjailija, joka on työskennellyt työelämän kehittämisen parissa yli kymmenen vuotta. Hautalan intohimona ovat ajattelu- ja tunnetaidot, vuorovaikutus sekä henkinen suorituskyky. Hautala on kirjoittanut tietokirjat Rohkeiden aikuisten kirja, vapaudu uskomusten kahleista, joka julkaistiin marraskuussa 2019 sekä Selkäkipu ja mielen voima -kirjan, joka on julkaistu 2017.

 

Lisätietoja Hautalasta löydät osoitteesta https://oivaltamaan.fi/jaana-hautala/, https://www.facebook.com/oivaltamaan/, https://www.instagram.com/jaanahautala/ sekä https://twitter.com/jaanahautala@jaanahautala

 

Lue myös Hautalan aiemmin julkaistut kirjoitukset Hiljaisuuden kuuntelua epävarmuuden keskellä, Arvostavia kohtaamisia hybridiarjessa, Kuunteletko kehosi viestejä?, Innostus tarttuu ja luo merkitystä ja Olet vahvempi kuin luuletkaan.

Tämä maksuton webinaari on matka uskomusten maailmaan, mielen pelkoihin, siihen potentiaaliin ja sisäiseen voimaan, joka meillä kaikilla sykkii vahvana ja viisaana. Elämässä oma mieli, opitut pelkomallit ja uskomuksemme asettavat usein esteitä menestymisen, hyvinvoinnin ja onnellisuuden eteen. Uskomukset ovat niitä vahvoja sisäisiä sääntöjä, jotka ohjaavat ajattelua, tunteita, päätöksiä ja käyttäytymistä usein tietämättämme – eli määrittelevät ison osan ihmisenä olemista. Uskomukset ovat usein sotkeutuneet meidän opittuihin pelko malleihin, joista on tärkeää tulla tietoiseksi.
Haluatko sinä ottaa vahvemmin mielenvoiman ja oman sisäisen voiman käyttöösi? Haluatko vapautua turhasta pelosta, joka estää elämästä sinun oman näköistä elämääsi? Olen kirjoittanut aiheesta kaksi tietokirjaa, ja tällä hetkellä kirjoitan kolmatta. Nyt tuon tähän maksuttomaan webinaarin vuosien opit ja oivallukset.
Webinaari sisältää ajatuksia, tietoa ja tiedettä sekä muutaman harjoituksen mielenvoimasta ja uskomuksista:
-Miten löytää kätkeytyneitä uskomuksia?
-Miten vaikuttaa oman tiedostamattomaan mieleen sekä uskomusjärjestelmäänsä?
-Miten kohdata omia pelkotiloja ja muuttaa niitä?
-Miten oppii purkamaan kuormittavaa stressiä?
-Miten hyödyntää omaa voimaa tietoisemmin?
Webinaari on juuri sinulle, jos
-Haluaisit muuttaa jotain elämässä, mutta et oikein tiedä mitä ja miten muuttaa.
-Koet, että olet jotenkin jumissa elämässäsi – elämä on ehkä mennyt suorittamiseksi päivästä toiseen tai huomaat että ilo ja keveys on vähentynyt elämässä.
-Olet tiedostanut, että omat mielen kahleesi estävät sinua toteuttamasta itseäsi. Oma voimasi on ehkä hukassa, mutta et tiedä miten muuttaa tilannetta.
Webinaarin loppuun sinulla on mahdollisuus esittää kysymyksiä chatin kautta ja lopussa kerron suositusta 6 viikon verkkovalmennuksesta Vapaudu uskomusten kahleista, joka käynnistyy uusittuna seuraavan kerran 17.5.2021. Verkkovalmennukseen pääsee mukaan 30.6.2021 asti.
Tervetuloa mukaan webinaarin,
Jaana
Kuka olen:
Olen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin väsymätön puolestapuhuja! Ydinosaamistani on mielentaidot ja menestyjän taidot – itsetuntemus, henkinen suorituskyky, stressinhallinta ja palautuminen sekä vuorovaikutus.
Vaimennukseni ja luentoni innostavat ja oivalluttavat sekä jättävät vahvan läsnäolon ja luottamuksen jälkeensä. Olen viimeisen 10 vuoden aikana kouluttanut ja valmentanut tuhansia kurssilaisia. Olen ollut yli sadassa organisaatiossa parantamassa ja kehittämässä työelämää.
Intohimoni ovat ihmiset, mieli ja henkinen ja sisäinen voima sekä uudistuminen. Koulutan myös metataitoja sekä ratkaisukeskeistä valmennusta ja NLP:tä. Toimin 4. vuotta Suomen NLP-yhdistyksen puheenjohtajana vuosina 2013-2107. Viimeisen kymmenen vuoden aikana olen kouluttanut satoja NLP kurssilaisia ja seuraava sertifioitu 16 päivän NLP koulutus on jo 27.
Palautteita kurssilaisilta:
“Jaanalla on taito luoda rento, luottamuksellinen ja arvostava ilmapiiri toisilleen entisestään tuntemattomien ihmisten välillä. Hänen ohjauksessaan on turvallista tutkia, ihmetellä, epäröidä ja kokeilla monenlaisia NLP-tekniikoita, ja joka kerta oivaltaa omasta ajatusmaailmastaan ja itsestään jotain merkityksellistä. Olen ollut monessa Jaanan koulutuksessa mukana ja hänen innostamana jatkoin kouluttautumista aina NLP Traineriksi asti. NLP on tuonut paljon hyviä mielen apuvälineitä elämäni työkalupakkiin niin esimiestyöhön kuin yksityiselämään. Rajoittavien uskomusten purku harjoitukset ja muiden ihmisten mallittaminen sekä elämänarvoihin liittyvät tutkistelut kiinnostivat kovasti myös oman avioeron keskellä. Osin niistä saamiin oivalluksiin pohjautuu kirjani Rakkauden (r) evoluutio. Kirjan liki 60 harjoitukseen, olen saanut inspiraatiota myös Jaanalta. Suosittelen Jaanan koulutuksia lämpimästi kaikille!” Kati Niemi
Minulle NLP edustaa huikeaa mielentaitojen työkalupakkia, joka on jokaisen halutessaan helposti ja kätevästi saatavilla ja opeteltavissa. NLP on muuttanut omassa elämässäni asioita ja monta kertaa! Valmistuin NLP Trainer/kouluttajaksi keväällä 2019. Viimeisen kouluttajakoulutuksen oppivuoteni sain viettää Jaanan ammattitaitoisessa valmennuksessa osallistumalla hänen vetämiinsä NLP Practioner ja NLP Master koulutuksiin. Suosittelen lämmöllä Jaanan valmennuksia, koska hänen koulutuksensa ja esiintymisensä on ammattitaitoista, mielenkiintoista ja monipuolista. Jaanalla on taito luoda oppimiselle hyvä, luotettava ja avoin ilmapiiri.” Pia Ekström
“Jaana on lämminhenkinen kouluttaja, joka haastaa ajattelemaan ja pohtimaan asioita, kannustaa luovuuteen ja intuition käyttöön. NLP koulutus, jälleen kerran, sai minut ihmettelemään ihmisen mieltä ja herätti halun tutkia asioita yhä syvemmältä. Jotta ymmärtäisin meitä ihmisiä enemmän. Käytän itse NLP:tä arjessa (sekä asiakkaille) säännöllisesti. ” Ansku Saariaho

Lisätietoa koulutuksista tai kysy suoraan Jaanalta: jaana.hautala@oivaltamaan.fi

Tietoisuus on opittava taito, joka edistää omaa hyvinvointia. Oivaltaakseen uutta tulee voida hyvin; innostuakseen tulee olla tilaa uudelle. Tasapainoiseen suoritukseen tarvitaan itsesäätelyä, tietoisuutta sekä metataitoja
 
Miksi kuitenkin helposti ajaudumme autopilottiohjaukselle? Käytämme tällöin energiamme rutiineihin, jotka ylläpitävät sekasortoista tilaa, jossa mieli suorittaa ja keho selviytyy. Tällöin elämä on toisinaan vain selviytymistä päivästä toiseen vauhdin keskellä.
 

Tietoisuus autopilotin tilalle

 
Olen tämän syksyn aikana kohdannut kymmenissä organisaatioissa asiantuntijoita ja esimiehiä, jotka ovat uupumisen keskellä. Toisaalta olen saanut valmentaa innostavia asiantuntijoita, jotka tietoisesti haluavat kehittää palautumisentaitoja, ajattelu- ja tunnetaitoja sekä muita metataitoja johtaakseen itseään paremmin. Tietoa on varmasti riittävästi, mutta miten tiedon keskellä voi varmistaa oman palautumisen sekä uudistumiskyvyn?
 
Kysymys on usein ympäröivän tilanteen tiedostamisesta sekä rohkeudesta ja kyvystä pysähtyä ja olla läsnä tässä ja nyt. Kun pysähtyy, tunnistaa helpommin omat tarpeensa ja tiedostaa omat toimintamallinsa. Metataidoissakin kyse on henkilökohtaisista taidoista, jotka auttavat voimaan paremmin, uudistumaan, pitämään omat rajat, ajattelemaan selkeämmin sekä kuuntelemaan omaa kehoa.
 

Ilman tietoisuutta on vaikea muuttaa mitään

 
Pysähtyminen antaa myös tilaa tarkastaa, tekeekö arjen vauhdissa oikeita asioita. Ilman tietoisuutta on vaikea muuttaa juuri mitään. Elämä kulkee huomaamattamme autopilotilla päivästä toiseen. Heräämme samaan aikaan, torkutamme kelloa, selaamme sängyssä kiiremeilit, juomme lennossa aamukahvit, hoidamme totuttuun tapaan aamurutiinit, siirrymme kotoa töihin selaamalla älypuhelinta, meilejä ja huomaamatta olemme työpaikan pihalla to do -lista täynnä tekemistä. Alamme juoksemaan paikasta tai tehtävästä toiseen – liian usein vain pyrkiäksemme selviytymään päivästä.
 
Aamun toimintamallien sekä rutiinien muuttaminen, voi olla iso askel kohti parempaa energian johtamista ja palautumista. Hyvinvoivia ja menestyviä ihmisiä tutkiessa, heiltä on löydetty paljon samankaltaisuutta aamurutiineista. Aamu asettaakin meille kaikille koko loppupäivän suunnan.
 

Viritätkö sinä itsesi mentaalisesti aamuisin päivään? Valitsetko millä tunnetilalla ja fokuksella menet töihin?

1) Anna itsellesi aamuisin aikaa olla tietoinen
 
Usein riittää, että herää 15 minuuttia aikaisemmin. Voisitko olla ensimmäisen tunnin ilman sähköpostia ja sosiaalista mediaa? Jos avaa sähköpostin heti heräämisen jälkeen, etkö anna silloin kellosi hallinnan muille? Löydä sinulle sopiva tapa tai aamurutiini, jolla aloitat päivän tietoisesti, reuhoittuen ja virittäytyen.
 
2) Pysähtyminen ja uudistumiskyky
 
Onko sinulla lupa palautua päivittäin? Tiedämme, että mikrotauot sekä päivittäinen pysähtyminen auttavat sopeutumaan ennakoimattomissa ja yllättävissä tilanteissa. Oletko varannut kalenteriin aikaa pysähtymiselle entä onko teillä yhteiset pelisäännöt mikrotauoille?
 
3) Kohtaaminen aidosti ja arvostaen
 
Hyvinvoivat ihmiset ohjaavat tietoisesti omaa tunne-energiaansa kysymyksillä. Kysytkö itseltä aamuisin: Minkä tunnetilan vien tähän päivään? Pysähdytkö sinä aidosti kuuntelemaan vuorovaikutuksessa toista ilman oman mielen selittelyä?
 
Omien tunteiden tunnistaminen ja johtaminen rakentavat pohjaa resilienssille eli muutosjoustavuudelle. Resilienssi liittyy oleellisesti myös stressinhallintaan, omien voimavarojen tunnistamiseen sekä kehittämiseen. Hyvinvoinnin takanakin on pysähtyminen tähän hetkeen sekä tietoisuus, joka tuo usein vastuuta omaan toimintaan.
 
Minun oma intohimoni on metataidot, henkinen suorituskyky, vuorovaikutus ja palautuminen. Tekemiseni ytimessä on saada ihmiset innostumaan omasta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja potentiaalista. Missioni on kehittää inhimillistä kilpailukykyä, jossa ihmisyys on keskiössä sekä tuoda rohkeutta ja näkemystä uudistumiseen.
 
Jos ajatukseni kiinnostavat, tutustu minuun lisää tai käydään juomassa kuppia kahvia ajatuksia jakaen.
 
Jaana Hautala, 050 34 06 2888 tai jaana.hautala@oivaltamaan.fi
 
Tämä blogi julkaistu alkuperäisenä Unelmien työpäivän yhteydessä syyskuussa 2018.
 

Metataitojen kehittäminen

Olen saanut viimeisen vuoden aikana kohdata ja valmentaa erilaisten start up -yritysten esimiehiä ja johtoryhmiä. Ilokseni olen kohdannut innovatiivisia nuoria, jotka haluavat lisätä tietoisuuttaan ja ovat kiinnostuneita omien metataitojensa kehittämisestä systemaattisesti. Valmennettavien huulilta on nousseet metataitojen kehittäminen valmennuksen suurimmat kysymykset: Miten kehittää omaa ajattelutaitoa sekä tunnekyvykkyyttä? Miten lisätä empaattisuutta ja säilyttää samalla omat rajansa? Miten huoltaa aivoja ja palautua? Miten luoda tiimiin luottamusta? Miten kohdata erilaisuutta? Monille näiden “uusien työelämätaitojen” eli metataitojen harjoittaminen on jo arkipäivää. Suomi on muuttumassa siis kohisten, ja henkilöstön kehittäminen arvotekijnää on tiedostettu edelläkävijä organisaatiossa.

Metataitojen kehittäminen tuo hyvinvointia ja tasapainoa

Kuitenkin, kun olen valmentanut näitä kyseisiä metataitoja lähes kymmenen vuotta, olen vuosien aikana useinkin hakannut päätäni seinään. Henkilöstön kehittäminen jää liian usein pikavoittojen metsästämiseen. Jatkuva tehokkuuden lisäys on usein ollut oletusarvo, kun kaikessa on täytynyt kasvaa nopeasti.. Minultakin on lukemattomia kertoja pyydetty luentoa, jolla tarjoan taikasauvaa muutokseen – oli kyse sitten hyvinvoinnista tai vuorovaikutuksen kehittämisestä. Oivalluttavia luentoja olenkin pitänyt satoja ja tulen toki jatkossakin innostamaan luennoillani ihmisiä. Aina, kun luennolla saan muutaman ihmisen reakoimaan tai hämmästymän, tiedän että jotain tapahtuu ja tietoisuus kasvaa sen ihmisen kohdalla. Tietoisuus jo sinänsä lisää vastuuta.

Työelämätaidot muuttuvat kaiken muun muuttuessa

Taikasauva kuitenkin tuo harvoin pysyvän muutoksen, vaan siihen tarvitaan pidempiä prosesseja. Entistä parempaa tulosta vähemmällä panostuksella harvoin saa, kun on kyse ihmisten hyvinvoinnista.

 

Oivaltaakseen uutta tulee voida hyvin, innostuakseen tulee olla tilaa uudelle. Tasapainoiseen huippusuoritukseen tarvitaan itsesäätelyä ja kontrollia. Päivän menetystekijä on yhdessä ajattelu, joka tarvitsee tilaa ja luottamusta ympärilleen.

 

Miten kehittää metataitoja – näitä arvokkaita työelämätaitoja? Metataidot auttavat meitä pysähtymään, lisäämään itsetuntemusta ja tietoisuutta, mukautumaan kiihtyvään muutokseen sekä lisäävät tärkeää yhdessä ajattelemisen ja ymmärtämisen taitoja.

Metataitojen kehittäminen – ydinasioita

1) Ajattelutaidot

Meidän kaikkien on tärkeää kehittää omia ajattelutaitoja ja ottaa mielen mahdollisuuksia sekä näkökulmia käyttöömme. Oletko sinä tietoinen minkälaisella tarinalla tai minkälaisilla uskomuksilla rakennat sinun elämääsi? Miten sinä kehität luovuutta ja rajoja rikkovaa ajattelua? Kun tiedostaa omaa ajattelua, on helpompaa lähteä rakentamaan yhdessä ajattelemisen taitoja.

 

2) Tunnetaidot 

Tunnetaidot ovat tämän päivän työelämässä arvokas vahvuustekijä. Omien tunteiden tunnistaminen ja johtaminen rakentavat pohjaa resilienssille eli muutosjoustavuudelle. Resilienssi liittyy oleellisesti myös stressinhallintaan, omien voimavarojen tunnistamiseen sekä kehittämiseen. Hyvinvoivat ihmiset ohjaavatkin omaa tunne-energiaa kysymyksillä. Milloin sinä olet kysynyt: ”Mitä energiaa viet töihin?” taiMitä tarvitaan, että onnistumme päivän tiimipalaverissa mahdollisimman hyvin?”

 

3) Vuorovaikutustaidot

Yhdessä ajattelu vauhdikkaasti muuttuvassa maailmassa vaatii uudenlaisia taitoja. On ymmärrettävä omaa tapaa vuorovaikuttaa, ja sitä miten oma viestintä vaikuttaa toisiin ihmisiin. On tärkeä ymmärtää ihmisten erilaisuutta vastaanottaa viestintää ja osattava mennä toisen maailmaan. Paras vuorovaikutus tapahtuu usein toisen maailmassa, joten olisikin tärkeää muokata omaa viestintää vastaanottajan mukaan. Harva asiantuntija tai esimies luonnostaan osaa näitä taitoja vaan niitä on tärkeä harjoittaa. Miten sinä virität itsesi onnistuneeseen kohtaamiseen?

 

4) Pysähtyminen ja uudistumiskyky

Aivojen palautuminen sekä päivittäinen virittäytyminen auttavat sopeutumaan ennakoimattomissa ja yllättävissä tilanteissa.  Myös säännölliset tietoisuus- ja rentoutumisharjoitukset harjoittavat paineensietokykyä. Tiedämme toki niiden auttavan palautumiseen ja uudistumiseen, mutta onko sinulla lupa palautua? Miten sinä rakennat päivittäin palautumis- ja uudistumiskykyä?

 

Olen itse 10 vuotta ihmetellyt, opiskellut ja lukenut NLP: tä ja kouluttanut yli 5 vuotta tätä metataitoja kehittävää menetelmää ja asennetta sadoilla ihmisille. Mukana on ollut lukemattomia esimiehiä, HR-henkilöitä, yrittäjiä ja coacheja

NLP-tutkimuksia jo 48 vuotta

NLP on käytännöllistä ja toimivaa ja sitä hyödynnetään monissa työ-ja liike-elämän tilanteissa: esimiestyössä, vuorovaikutuksen parantamisessa tai tiimien motivoinnissa. Se auttaa meitä kehittämään potentiaalia, mentaaliresurssejasi ja metataitoja eli niitä tämän päivän hyvinvoinnin taitoja. Tämän päivän NLP hyödyntää uusinta neurotiedettä ja toisaalta neurotiede on todentanut sen, mitä NLP on tutkinut menestyksekkäästi jo 48 vuoden ajan.

 

-Jaana

 

Yritys- ja mentaalivalmentaja
NLP Trainer ja tietokirjailija

 

Tavoitat minut niin sähköisesti jaana.hautala@oivaltamaan.fi kuin  puhelimelle 050 34 06 288

 

Tämä Blogi julkaistiin kollega.fi verkkolehdessä 26.8.2020!

 

Mikä on sinun luontainen rytmi? Oletko parhaimmillasi aamulla, keskitytkö parhaiten alkuillasta vai käynnistyykö luovuutesi jopa iltamyöhään? Meillä kaikilla on luontainen rytmi, josta on suorituksen sekä hyvinvoinnin näkökulmasta hyvä olla tietoinen ja arvostaa sitä arjen vauhdissa. On tärkeää keskittää omat voimavarat oikeisiin asioihin, mutta myös oikeaan aikaan.

 

Tietoisuus, itsetuntemus ja kirkas sekä selkeä päämäärä auttavat itsensä johtamisessa. Jokainen meistä ajautuu helposti tuttuun ja turvalliseen automaattiohjaukseen lomien jälkeen. Vanhat – ja usein myös energiaa vievät – toimintamallit palaavat huomaamatta arkeemme. Mieli suorittaa ja keho selviytyy kyllä tiettyyn rajaan asti, vaikka emme kuuntelisikaan itseämme.

 

Ehkä lempeät kesäillat tai kauniit kesäaamut ovat sotkeneet luontaisen rytmimme ja huomaamme, että oman energian johtaminen takkuaa töiden alkaessa. Silloin on hyvä pysähtyä omaan luontaiseen rytmiin, arjen olemassa oleviin rutiineihin ja määrittää selkeä tavoite tulevaan syksyyn. Kun syksy näyttäytyy yhtä epävarmana kuin aamuinen sumu, tarvitsemme kaikki lempeää itsemme johtamista, ajatus- ja toimintamallien sekä energiaa syövien rutiinien haastamista. Uskon vahvasti, että haluamme kukoistaa ja käyttää olemassa olevaa potentiaaliamme.

 

 

Aamuvirkku vai yökukkuja

Ei ole niinkään väliä oletko luontaisesti aamuvirkku tai yön kukkuja. Arvokasta on tiedostaa oma luontainen rytmi ja hyödyntää sitä päivän suunnittelussa. Harvoin elämän normaali aikataulu huomioi meidän luontaisen rytmimme.

 

Olen itse aikainen aamuihminen, jonka huippusuoritus ajoittuu kukon laulun aikaan. Harvoin luento vai valmennuskeikka kuitenkaan alkaa aamukuudelta, joten olen vuosia sitten oppinut tekemään aamuisin kello 6 – 10 välillä vaikeimmat ja eniten keskittymistä vaativat tehtävät. Ehkä sinä kuulut siihen rytmiin, jossa moni yrittäjäystäväni elää. He ovat parhaimmillaan iltakuuden ja kymmenen välillä, jolloin heidän luovuutensa herää ja he innostuvat loihtimaan uusia asioita. Työelämän aikataulu ei tue kumpaakaan, mutta on lohdullista tietää, että valtaosa meistä sijoittuu kuitenkin näiden ääripäiden välille.

 

 

Luontaisen rytmin hyödyntäminen

Olipa luonnollinen rytmisi mikä tahansa, kysymys kuuluu, miten hyödynnät sen? James Hewitt kertoi vuoden 2018 Nordic Business Forumissa, kuinka omasta rytmistä voidaan erottaa selvästi kolme erillistä vaihetta: huippupiste, alin vaihe ja keskivaihe. Tämän tiedostaminen auttaa meitä johtamaan omaa suorituskykyä ja palautumista paremmin. Viedään tiukkaa keskittymistä vaativat hetken huippupisteeseen, rentoutumishetket alimpaan vaiheeseen sekä rutiininomaiset tehtävä keskipisteeseen.

 

Vai vaivaako meitä vieläkin turhan yleinen uskomus, että töissä pitäisi aina olla tehokas ja suorittaa? Mitähän muut ajattelevat, jos pysähdyn joka iltapäivä tekemään pienen hengitysharjoituksen? Jos suorittamiseen liittyvät uskomukset ovat yhä osa arkeasi, haasta ja uudista ajatteluasi. Kukaan muu ei pidä puolestasi niitä tärkeitä off-hetkiä päivittäin.

 

Tietoa meillä on valtavasti ja vuosien aivotutkimukset ovat todentaneet sen, että emme voi aina olla on-tilassa. Valmentajana törmään viikoittain siihen, miten vieläkin kipuilemme tämän kanssa. Kenellekään ei ole epäselvää, että nykytyö tarvitsee inhimillisyyttä, yhteistyötaitoja, ajattelun joustavuutta, tunteiden säätelyä sekä luovuutta. Näille taidoille tulee kuitenkin tilaa vasta, kun aivomme ovat levänneet ja keskittymiskykyiset. Kyse on suorituskyvyn optimoinnista ja toivon sydämestäni, että maksimoinnin ihannointi olisi työpaikoilla jo kokonaan kuopattu. Kun alamme tietoisemmin hyödyntää luontaista rytmiä kuormituksen ja levon välillä, päivämme täyttää keskittyminen, keveys ja joustavuus.

 

 

Hyvinvointirutiinit laadun tae

Miten sinun syksysi on käynnistynyt? Huomaatko sen käynnistyneen vanhoilla rutiineilla vai juoksetko jo aikataulujen perässä ja kesän levollinen vaikutus on pikkuhiljaa jäämässä taakse?

 

Älä anna syksyn stressin napata sinua, vaan rakenna tietoisesti selkeyttä tuleviin viikkoihin.  Katkaise vanha autopilotti, tutustu luontaiseen rytmiisi ja hyödynnä sen eri vaiheet. Elämä ovat täynnä tuhansia päivittäisiä valintoja ja uudistuminen tuhansia toistoja. Kun haluaa luoda uudenlaista hyvinvoivaa elämää, on luotava myös itseään uudelleen. Hyvinvointirutiinit auttavat meitä pysymään muutoksen tiellä ja selkeys auttaa meitä toistamaan hyvinvointirutiineja.

 

 

Vinkkejä rytmin löytämiseen

    • Varaa itsellesi omaa aikaa aamuisin. Rakenna pysähtymis- tai keskittymisharjoitus, jolla tietoisesti virität sekä mielesi että kehosi tulevaan päivään. Päätä, mihin asioihin fokusoidut ja mitä tunne-energiaa viet päivään.
    • Opi arvostamaan omaa rytmiäsi ja suunnittele päivää rytmiäsi kuunnellen. Aikatauluta keskittymistä vaativat työt ajankohtaan, jolloin luontainen suoritustasosi on korkeimmillaan. Kiinnitä huomiota siihen, milloin olet parhaimmillasi ja millaisessa ympäristössä työskentelet.
    • Huomio rytmisi alin vaihe ja löydä siihen sinulle sopivat palattavat tuokiot. Tauota päivääsi rytmin mukaan – ota happihyppyjä, meditoi, tee hengitysharjoituksia ja seurustele. Somepäivitykset voivat sopia toisilla tähän rytmin alimpaan hetkeen.
    • Kuuntele kehoa ja kuormituksen viestejä ja aseta selkeät rajat toiminnallesi. Jos puoliso elää eri rytmissä kuin sinä, kunnioita omaa rytmiäsi ja ottakaa asia kotona puheeksi. Riittävän unen merkitys kannattaa pitää tärkeässä arvossa.

 

Kirkkaalla fokuksella ja omaa rytmiä kunnioittaen voimme ylittää itsemme päivittäin.

 

”Energia – ei aika – on korkein valuuttamme”

 

Lue myös aiemmin julkaistut kirjoitukset Kollega.fi verkkolehdessä Loppuelämän ensimmäinen päivä ja Miten luoda hyvä päivä.

Oivaltamaan ja Taito Training järjestävät kuukausittain maksuttomia webinaareja yhteistyössä oppija.fi kanssa. Webinaarit kestävät  noin 30 minuuttia. Viimeisen vuoden webinaarit on katsottavissa täältä. Syksyn webinaarit tulevat sitä mukaan katsottavaksi kuin valmistuvat.

Tutustu Työelämän menestytekijät Webinaarisarjan 2019- 2020 tallenteisiin:

12.6 Hyödy murroksesta – johda kasvua ja kehitystä, Jaana Hautala ja Anniina Hukari. Katsottavissa.

  • Mitä murroksessa johtaminen on?
  • Miten johtamisen ajattelumallit vaikuttavat yhteiseen tekemiseen?
  • Miten tunnistaa, sanoittaa ja käsitellä vaikeitakin tunteita, kuten vihaa, pettymystä ja epäonnistumisen pelkoa?
  • Muutospaineen tuomien tunteiden käsittely
  • Yhdessä kasvaminen ja oppiminen ja vahvuusajattelu voimavarana

8.5 Epävarmuudessa toimiminen ja keskeneräisyyden hyväksyminen. Jaana Hautala, Oivaltamaan Oy. Katsottavissa.

  • Mitä työkaluja voin käyttää, jotta pystyn toimimaan epävarmuudessa?
  • Miten uskallan olla avoimesti keskeneräinen?
  • Miten voimme rakentaa luottamusta ja läsnäolevaa tunneilmapiiriä?

17.4 Vähennä etätyön kuormitusta ja luo hyvä itsesi johtamisen rutiinit. Jaana Hautala, Oivaltamaan Oy. Katsottavissa

  • Tee uudet itsensä johtamisen rutiinit arvo ja hyvinvointi pohjalta
  • Suunnittele jokainen päivä aamulla varmistaen etätyön tauot
  • Aloita jo tänään askel kerrallaan lempeästi- tunnista ja muuta vanhat ajatusrakenteet
  • Muuta toistoilla tapoja ja hyödynnä aivojen neuroplastisuus

6.9 Optimaalisen energian ylläpito ja suorituskyky. Jaana Hautala, Oivaltamaan Oy.  Katsottavissa.

  • Energian – ei ajan – johtaminen on tämän päivän työelämässä menestyjäntaito
  • Miten tunnistaa stressaavat tilanteet ja lisätä suorituskykyä
  • Fokuksen sekä aivoergonomian merkitys suorituskykyyn
  • Miten lisäät energisyyttä ja tilannetajua päiviisi?
  • Miten minimoit asioita, jotka vievät energiaa ja syövät suorituskykyäsi?

31.5 Uskomukset onnistumisen ja kehityksen mahdollistajina. Jaana Hautala, Oivaltamaan Oy. Katsottavissa.

  • Mitkä uskomukset tai ajattelumallit sinun/tiimisi toimintaa ohjaavat?
  • Miten negatiivisia uskomuksia lähtee muuttamaan?
  • Miksi uskomukset mahdollistavat onnistuneen toimintaenergian

17.5 Inhimillisyys ja tunteet työelämän voimatekijöinä. Anniina Hukari, Taitotraining Oy. Katsottavissa.

  • Miten tunteita voisi hyödyntää työyhteisössä?
  • Millaisia tunteita teillä tartutetaan?
  • Mitä inhimillisyys työelämässä on, miten se näkyy ja mihin se vaikuttaa?

12.4 Tunneilmapiirin johtaminen. Jaana Hautala, Oivaltamaan Oy. Katsottavissa.

  • Mitä tunneilmapiirin johtaminen on?
  • Miksi tunteiden johtainen kuuluu työelämään?
  • Yhteisen tunneilmapiirin johtaminen

22.3 Vuorovaikutus ja viestintä haastavissa kohtaamisissa. Jaana Hautala, Oivaltamaan Oy, Katsottavissa

  • Miten vuorovaikutat onnistuneesti haastavissa tilanteissa?
  • Tiedätkö minkälaisen vaikutelman muut saavat sinusta ?
  • Miten viet mielen ja kehon vaativiin tilanteisiin?

8.2. Tilannetajun kehittäminen paineen alla. Jaana Hautala, Oivaltamaan Oy, Katsottavissa.

  • Henkisen suorituskyvyn elementit
  • Tilannetajun elementit
  • Tilannetajua kehittämällä parempia päätöksiä ja resilienssiä

18.1 Kirkasta tavoitteet ja varmista tuloksellisuus. Anniina Hukari, Taito Training Oy, Katsottavissa.

  • Tavoitteiden merkitys ja konkretisointi
  • Tavoitteiden kommunikointi
  • Pysähdytään kirkastamaan tulevia tavoitteita käytännössä

4.1 Energian optimaalinen johtaminen kohti hyvinvointia. Jaana Hautala, Oivaltamaan Oy. Katsottavissa.

  • Energian -ei ajan- johtaminen on tämän päivän työelämässä menestyjän taito
  • Energian johtamisen elementit
  • Optimaalisen energia johtamiselle kohti hyvinvoivaa vuotta

20.12 Pysähdy onnistumisten äärelle. Anniina Hukari, Taito Training Oy, Katsottavissa.

  • Onnistumisten äärelle pysähtymisen tärkeys
  • Fokuksen suuntaamisen vaikutus tuloksellisuuteen
  • Huomion kiinnittäminen enemmän onnistumisiin käytännössä itseni ja tiimini kanssa
  • Pysähdytään yhdessä vuoden 2018 onnistumisten konkretisoinnin äärelle

2.11. Suorituskyvyn ja vireystilan ylläpito – parempaa palautumista. Jaana Hautala, Oivaltamaan Oy. Katsottavissa.

  • Aivojen palautuminen ja keskittymiskyvyn ylläpitäminen
  • Miten tunnistaa stressaavat tilanteet sekä kuormittavat tekijät
  • Fokuksen sekä mielen merkitys suorituskykyyn

24.10 Tunne itsesi, onnistu esimiehenä ja projektinvetäjänä. Anniina Hukari, Taito Training Oy. Katsottavissa.

  • Itsensä tunteminen on avain erilaisuuden ymmärtämiseen ja tulokselliseen yhteistyöhön
  • Tosiasia on, että me kaikki elämme omassa kuplassamme ja jokaisen kupla on erilainen.
  • Yksi suurimmista joukkoharhoista on se, että toinen ymmärtää sanomani asian ja kokee tekoni samalla tavalla kuin minä itse.

Lisää webinaareja tulossa Työelämän menestytekijöihin. Tutustu lisää oppija.fi tarjontaamme.

 

 

Kukaan toinen ei tiedä minne sinä olet elämässäsi matkalla. Kukaan ei tiedä matkasi syytä – tarkoituksen päämäärää.  Ehkä teit itsellesi erilaisia lupauksia vuoteen 2019 tai olet rakentanut mindmapin sekä kirkastanut konkreettiset tavoitteet tähän vuoteen. Entä uskalsitko sinä unelmoida?  Uskalsitko ajatella suuria?

 

Itse otin aikaa pidemmälle lomalle vuoden vaihteessa. Halusin päästää irti vuodesta 2018. Tarkkailin jumiutuneita ajattelumallejani ja päästin tietoisesti irti toimimattomista rutiineistani. Pysähdyin ja hämmästelin mennyttä vuotta. Kiitin onnistumisistani ja mietin mitä voin itsessäni muuttaa, jotta voin kehittää yrittäjyyttäni eteenpäin. Kaikki ei ollut mennyt vuoden aikana putkeen, niin kuin harvoin elämässäkään menee.

 

Itse uskon että mikään ei muuta, jos ei ensin itse muutu. Me ajaudumme helposti autopilottiohjaukselle. Ensimmäinen askel uuden luomiseen sekä fokuksen ja suunnan kirkastamiseen on joskus vanhojen ja toimimattomien rutiinien rikkominen. Tuttu Albert Einsteinin fraasikin tukee tätä: ”Eilisen ajattelulla ei rakenneta huomispäivän tuloksia”. Oma tavoitteeni vuonna 2019 on tulla esiin vielä aidommin, myös keskeneräisenä ja haavoittuva sekä luottaa enemmän intuition viisauteen. Hieman pelottaa, mutta aika usein uuden keskellä pelon voi valjastaa energiaksi. Miten sinä olet kirkastanut vuoden 2019 suuntasi?

 

Elämä ja uudistuminen ovat täynnä tuhansia päivittäisiä valintoja sekä toistoja. Toisten fokus kiinnittyy luontaisemmin siihen mihin he ovat matkalla, kun taas toiset näkevät helpommin päivittäiset esteet tavoitteen edessä. Kun haluaa luoda uudenlaista elämää, on tutkittava itseään säännöllisesti.Se voi olla yhtä aikaa mielenkiintoista, vaikeaa, innostavaa, hämmentävää sekä pelottavaa. Mitä tietoisemmaksi ihminen tulee omasta itsestään, peloista ja haaveista, valosta ja varjosta, sitä helpompaa on päästää irti esteistä sekä rajoittavista uskomuksistaan ja kuunnella tarkemmin sydämen ääntä. Toinen askel uuden luomiseen on mielen- ja tunnetaitojen jatkuva treenaaminen.

 

Oivalsin vuoden vaihteen Miamin lomalla, että vuonna 2018 olin ensimmäistä kertaa yrittäjän uran aikana koko vuoden tasapainossa oman energianjohtamisen kanssa. Vuosien harjoittelun jälkeen oli kouluttajalla saappaat jalassa ja arvot ohjasivat päivittäisiä tekemisiäni ja valintojani. Itsensä uudistamisen perustana onkin meille tärkeät elämän merkitykset eli meta-arvot, jotka ohjaavat meidän toimintaa tiedostamattomalla tasolla. Milloin sinä olet kirkastanut arvosi? Uudistuminen tai tavoitteiden saavuttaminen ilman sisäistettyjä arvoja on kuin opettaisi kilpikonnaa pikajuoksuun. Muutamalla kysymyksellä pääsee hyvin omaan arvopäivitykseen kiinni:

–      Mikä on sinulle erityisen tärkeää ihmisenä?

–      Mitä et voi sietää ihmisenä (vastakohta voi olla tärkeäkin arvo?)

–      Mikä saa sinut innostumaan ja mikä luo merkitystä päiviisi?

 

Uudistumisen kolmannen askeleen eli arvopäivityksen yhteydessä on hyvä poistaa arvoristiriidat eli tarkistaa omat arjen toimintamallit. Hyvä kysymys itselle on, että käyttääkö oman energiansa arvojensa mukaiseen toimintaan päivittäin tai ainakin viikoittain?

 

Mieli toimii elämässä kuitenkin kuin navigaattori. Kun tarpeeksi selkeästi sekä usein kertoo navigaattorille haluamansa määränpään, se opastaa väsymättä sinut perille. Me harvoin kuljemme kuitenkaan suorinta ja lyhyintä tietä kohti unelmaa, joten on oleellisen tärkeä pitää fokus sekä tavoite kirkkaana mielessä. Neljäs askel uudistumiseen on varmistaa mielen selkeys. Kirkkaalla fokuksella on mahdollista ylittää itsensä päivittäin. 

 

Itse käytän paljon toistettavia toimintamalleja mielen selkeyteen. Aamuinen mielikuvaharjoittelu sekä meditointi- ja jooga pysäyttävät hetkeen ja antavat tilaa kirkastaa päivittäiset valinnat. Samalla pystyn varmistamaan tunne-energian, jonka vien kohtaamisiin. Iltaisin ennen nukkumaan menoa tarkistan, kuuntelinko intuitiotani ja veinkö haluamaani merkitystä päivään. Viides askel uudistumiseen ovat itselle sopivat toimintamallit sekä valintojen toistettavuus. Mitkä rutiinit ja valinnat ohjaavat sinun päivien energiaasi?

 

Elämän merkitys ja onnellisuuden salaisuus on ollut meidän kaikki edessä kautta aikojen, mutta miksi usein lähellä oleville asioille olemme niin sokeita. Itse pysähdyin pohtimaan vuodenvaihteessa, olenko löytänyt intohimoni, ja elänkö aidosti unelmaani kouluttajana ja yrittäjänä?Ikigain löytäminen voi olla joillekin meistä se puuttuva avain elämän merkityksen löytämiseen. Jay Shetty avaa Ikigain ajatusta sekä henkilökohtaista kasvua innostavalla tavalla. Suosittelen tutustumaan hänen ajatuksiin. Ikigai perustuu ajatukseen, että ihminen tekisi elämällään jotakin, joka yhdistää seuraavat neljä elementtiä:

    • Jotain, jossa olet hyvä.
    • Jotain, jota rakastat.
    • Jotain, mitä maailma tarvitsee.
    • Jotain, mistä sinulle maksetaan.

 

 

Minkälainen on sinun seuraava valintasi – kohti omaa ikigaita?

Meidän hetkisessä nykyelämässä on paljon haasteita ja rajoitteita. Olen itsekin elänyt varsin suorituskeskeistä elämää ja rakensin muinoin suorittamisen tilasta oman suojamuurini – enemmän, kovempaa ja tehokkaammin mantran ympärille. Kuitenkin jo Platon on muinoin sanonut, että kaikki ihmisten toiminta on leikkiä sekä toisaalta luovuuden ytimessä on leikki.  Oma uskomukseni on nykyään, että menestys ja onnellisuus tarvitsevat leikkiä, rentoutta ja iloa energiakseen. Menestystä vuoteen 2019 Richard Bransonin ajatuksin: Pidä hauskaa ja tee hyvää. Raha seuraa kyllä perässä.

 

 

Oivalluksia kasvuun ja uudistumisen

  1. Riko vanhat ja toimimattomat rutiinisi
  2. Uudistu ja treenaa mieltäsi ja johda tunteitasi
  3. Tee arvopäivitys ja kirkasta arvojen metataso
  4. Varmista fokuksen selkeys tavoitteissasi
  5. Uudista ja kehitä päivien toimintamalleja
  6. Löydä intohimosi
  7. Elä aidosti sekä läsnä elämässäsi
  8. Älä unohda leikkiä: Naura & leiki usein

 

Vuosi 2019 on uudistumisen vuosi. Jos ajatukseni kiinnostavat, käydään juomassa kuppia kahvia ajatuksia jakaen. Tällä hetkellä kirjoitan tulevaa kirjaani, joka liittyy myös blogin sisältöön.

Onnistuminen työelämän muutoksessa – julkaistu ensimmäinen kerran 3.9 Unelmien työpäivä sivulla.

 

Miksi toiset onnistuvat muutosten keskellä, kun toiset pyrkivät selviytymään? Muutosvauhdista on tullut elämässä valtava ja monien voimavarat kuluvat arjen rutiineihin. Valmentajana näen viikoittain selviytyjiä, jotka takertuvat kontrolloimaan asioita, vaikka muutoksessa on vaikeaa kontrolloida juuri mitään ympärillä olevaa. Tällöin osa meistä voi kokea riittämättömyyden tunnetta, jollain usko omaan osaamiseen tai jaksamiseen alkaa horjua. Miten oikein kannattaisi suhtautua epäselviltäkin tuntuviin muutoksiin, jotta oma hyvinvointi säilyisi?

 

Oma valmentajan urani sekä kiinnostus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä itsensä johtamiseen käynnistyi omien kriisimuutosten myötä. Tarinaani mahtui konkurssi, avioero, seinään törmääminen sekä läheisen kuolema muutaman vuoden sisällä 2000 luvun puolessa välillä. Yksikin näistä horjuttaa ihmisen hyvinvoinnin. Lähdin tutkimaan, millä ilveellä itse selvisin hengissä ja miten me ihmiset oikein löydämme keinoja onnistua tai pärjätä omien muutosten keskellä.

 

Me kaikki voimme johtaa omaa ajattelua, tunteita ja energiaa muutosten keskellä? Me voimme auttaa itseämme toimimaan sekä onnistumaan työelämän muutoksissa.  Onnistuminen on asenne, avoimuutta uusille ideoilla, halukkuutta kuunnella ja innokkuutta oppia. Aina ei ole todellakaan helppoa löytää omaa halua kasvaa ja uudistua, uudet asiat voivat herättää epäluuloja ja uudet tavat tuntuvat vaikeilta. Muutoksen keskellä on usein tärkeää keskittyä siihen mikä on mahdollista ja missä voi onnistua.

 

Evoluution jäänteenä meihin on sisään rakentunut turvallisuuden tai tutun kaipuu, ja toisinaan kavahdamme uutta ja erilaista. Muutostilanteissa nousee esiin vääjäämättä erilaisia voimakkaitakin tunteita: pelkoa, epävarmuutta ja toisinaan muutosvastarintaa. Tunteita ei kuitenkaan kannata säikähtää eikä piilottaa: tunteet tulevat ja menevät. On tärkeä tutustua omiin tunteisiisi ja omaan tapaan reagoida muutoksiin? Muutoksessa onnistumisessa usein on kyse stressinsietokyvystä, tilannetajusta ja uskosta omaan osaamiseen sekä kykyihin.

 

Muutoksessa eläminen on mielestäni tämän päivän metataito. Onnistumiseen auttavat pysähtyminen, kysyminen ja kuunteleminen, avoimuus kokeilla uusia ideoita. Toisinaan tarvitaan luopumista toimimattomista rutiineista, priorisoinnin harjoittelua ja EI:n sanomista. Hyvinvoinnin lähtökohta on omasta jaksamisesta ja stressinhallinnasta huolehtiminen sekä keskeneräisyyden sietäminen.

 

Muutoksessa elämisen ja onnistumisen hyvä oivallus on mielestäni Anthony de Mellon sanoitus:

”Ei asioita tarvitse muuttaa, asiat tulee ymmärtää. Kun ymmärtää asioita, ne muuttuvat.”

 

Me haluamme kaikki kokea onnistumisen tunteita työssä, joten muutoksessa elämisessä onkin tärkeää keskittyä asioihin, joissa voi onnistua. Jakaa pienetkin onnistumisen kokemukset työyhteisöön – harjoitella onnistumista. Olen lukemattomia kertoja nähnyt työyhteisöissä huikeita muutoksia, kun ihmiset ovat pohtineet omaa suhtautumista muutoksiin, löytäneet sisäisen voittajansa ja lähteneet viemään onnistumisen energiaa koko työympäristöön. Ilmapiiri ja tunnelma on muuttunut, kun selviytymisestä on kehkeytynyt pieni onnistumisia. Me kaikki voimme vaikuttaa millä energialla elämme muutosta.

    • Miten sinä ilmaiset tunteita muutoksissa?
    • Millaista ilmapiiriä haluat luoda?
    • Haluatko luoda ja rakentaa tietoisesti onnistumisen tunteita?

 

Muutoksissa viestimisen ja kohtaamisen merkitys kasvaa.  Tarvitaan pysähtymistä, kuuntelemista ja nähdyksi tulemista. Vaikka kohtaaminen ja vuorovaikutus koostuu pienistä teoista ja sanoista: huomenta, hymy, kiittäminen, työtilanteen kysyminen ja toisen arvostaminen, nämä usein unohtuvat vauhdin kasvaessa.

    • Kiinnitätkö sinä riittävästä huomiota itsesi ja työkaverisen onnistumisiin ja  fiiliksiin? 
    • Entä kuinka usein teillä kysytään tai kysyt itseltäsi: Missä olet parhaimmillasi?

 

Elämiseen muutoksessa auttaa tietoisuus omista toimintamalleista ja metataitojen harjoittelua. On hyvä muistaa, että omat odotukset vaikuttavat koko ajan siihen mitä me näemme ympärillämme. Mieli täyttyy epäuskostakin usein huomaamatta. Ajattelumallimme ja tunteemme vaikuttavat siihen näemmekö onnistumisia ja mahdollisuuksia vai pelkoa ja uhkia. Oman mielentilan ja asenteenkin voi virittyy jokainen aamu. Minkä energian sinä viet päivääsi?

 

Muutama ajatus, miten rakentaa onnistumista, elämän muutoksissa

    • Harjoittele tietoisuutta: Pysähdy tarkkailemaan ajatuksia eli sisäistä puhettasi ja kuuntele tunteitasi. Tutustu miten sinä reakoit eri tilanteisiin?
    • Päätä millä energialla käynnistät päiväsi. Aloita aamu fokuksen kirkastamiselle ja tee mielikuvaharjoitus: Missä asiassa onnistut tänään?
    • Katkaise energiaa vievä negatiivinen sisäinen puhe päivän aikana: Huuda mielen sisällä, vaikka seis ja pysäytä ajatus. Korvaa sisäinen puhe sinun vahvuusajattelulla.
    • Hae näkökulmia ja kokeile voitko tutustua muutoksen mielenkiinnolla – jopa hämmästyen.
    • Löydä sinulle sopivat stressinhallinta keinot ja palaudu vauhdin aikana. Hyvä palautuminen tukee joustavaa ajattelu ja tilannetajua.
    • Viljele pieniä onnistumisia sekä kiitoksia ympäristöön ja nauti niiden vaikutuksesta.

 

Meissä kaikissa on paljon onnistujaa. Jos joku on pysyvää elämässämme, mielestäni se on muutos. Omalla polullani meni joitakin vuosia sisäisen onnistujan löytämiseen ja avainsanani oli hyväksyminen. Mikä on sinun avainsana, jolla löydät omaa onnistujaasi muutoksessa elämiseen.

 

Tule mukaan Unelmientyöpäivä webinaariin tai tapaamaan Ouluun livenä. Ohjelman löydä täältä.

Tietäminen ja tekeminen painivat varsin eri sarjoissa. Kaikki tiedämme hyvinkin, miten tärkeää on pysähtyä vauhdin keskellä sekä kehittää keskittymistä, uudistaa ajattelumalleja ja parantaa palautumista. Olen tämän vuoden pohtinut monissa koulutuksissa ryhmän kanssa, miksi meillä ihmisillä on kuitenkin niin kova kiire juosta usein paikallaan? On varsin harhainen kuvitelma, että tehokkuus ja hyvä tulos syntyvät kiireessä tai “multitaaskaamalla”. Tasapaino ja rentous ovat pitkäkestoisen huippusuoritusten ja onnistumisten takana.

 

Elämä on pysyvää muutosta, eikö olisi myös tärkeää päivittää ja uudistaa omia toimintamalleja ja ajatuksiaan.  Kesä ja loma antavat oivallusta aikaa pysähtyä päivittämään. Jos mietimme kännyköitä, niin päivitämme niitä lähes päivittäin,  entä oma mieli. Myös meidän kaiken toiminnan taustalla on  ajatuksemme, fokuksemme ja tunteemme. Pohdinkin usein Eisnteinin ajatusta: “Hulluutta on se, että tekee samat asiat uudelleen ja uudelleen ja odottaa eri tuloksia. Miksi näin toisinaan teemme….

 

Miten sinä havainnoit ympäristöä? Normaalisti me näemme ympärillämme tuttuja ja rutiineihin perustuvia asioita, joita odotamme. Ihminen havainnoi ympäristöstään kuitenkin vai todella pienen murto-osan, joten on arvokasta toisinaan pysähtyä ja tiedostaa miten ympäristöään havainnoi. Testaa klassista ”The Monkey Business Illusion” videota. Rakennamme jatkuvasti itseään toteuttavia ennusteita odotustemme mukaan, joten on hyvä myös huomata minkälaisia ennakko-odotuksia rakentaa. Kulkemalla jatkuvasti totutun tavan mukaan voi olla, että monet ideat menevätkin huomaamatta ohi suun.

 

Tyhjä mieli antaa tilaa uudella ajattelulle sekä erilaisille näkökulmille. Itse olen vuosia pohtinut tyhjän mielen merkitystä. Tyhjällä mielellä tarkoitan mielen normaalin hälyn vaimentamista sekä ennakko-odotusten tiedostamista. Tyhjä mieli havainnoi helpommin uusia asioita, koska ei ole ennalta määrättyä odotusta. Tyhjään mieleen myös mahtuu uusia ideoita, kun mielessä on enemmän tilaa vastaanottaa. Tyhjä mieli onkin monelle valmentajalle työväline ihmisten kohtaamisessa. Tyhjä mieli ei kuitenkaan viihdy jatkuvan hälyn ja ärsyketulvan keskellä vaan tarvitsee syntyäkseen pysähtymistä. Mieti hetki kuinka usein olet konkreettisesti antanut itsellesi mahdollisuuden pysähtyä kaiken sälän ja hälyn keskellä? Läsnäolo ja tietoisuus ovat taitoja, jotka kehittyvät toistojen myötä.

 

Hämmästynyt mieli oivaltaa ilman rajoja. Kuinka usein sinun tavoitteena on itsesi yllättäminen? Kun mieli yllättyy ja hämmästyy, tulee usein tilaa uusille isoille oivalluksille. Uudenlainen ajattelu tarvitseekin haastamista, kysymistä ja ajatusten pallottelua. Yksin usein jää ajatusten kanssa omaan kuplaan, kun taas ryhmissä, valmennuksissa, mentoroinnissa ajattelu kirkastuu, aukeaa, syvenee ja oivaltaa myös yli rajojen. Silloin syntyykin huomaamatta kollektiivista ajattelua.

 

Mieli luo jatkuvasti harhoja. Minkälaiset harhat ohjaavat sinun mieltäsi?  Koska havainnoimme vain pienen osan ympäristöstä, havainnoimme helposti pelkojen, historian sekä omien uskomusten kautta. Tietoisella huomion suuntaamisella sekä uskomusten työstämisellä voimme vaikuttaa siihen mitä havainnoimme. Päätätkö sinä aamuisin tai ennen menoa mihin suuntaat huomiosi? Muuttamalla tietoisesti huomion suuntaa voit muuttaa  sekä itseäsi että ympäristöäsi.

 

Tietoinen mieli johtaa omaa ajattelua ja tunteita eli elämän energiaa. Tämän päivän yksi tärkeimpiä metataitoja ovat mielentaidot ja pysähtyminen. Kun on kovin kiire, niin pysähtyminen luo tilaa ajatella. On hyvä rikkoa omaa ajattelua rohkeasti ja luoda tilaa uudelle ajattelulle. Ajattelun kautta rakennamme tunteita kuin ohjata omaa tunne-energiaa sekä vaikuttaa myös muiden kokemuksiin. Maailma on niin täynnä sälää, että selkeyden ja oikeanlaisten rutiinien rakentaminen antavat tilaa ajattelulle, luovuudelle sekä intuition hyödyntämisellä. Kiihtyvässä muutoksessa tämän päivän ajattelulle ei luoda välttämättä huomispäivän hyvinvointia eikä tuloksia.

 

Ajattelu- ja tunnetaidot sekä tietoisuus ovat tämän päivän taitoja tasapainoiseen sekä merkitykselliseen elämään. NLP on yksi menetelmä ja asenne kehittää näitä taitoja. Tervetuloa maksuttomaan NLP iltaan tutustumaan lisää. Seuraava NLP koulutus käynnistyy viikonpäivisin tammikuun lopulla. 16 päivän huikealle itsetuntemus matkalle on vielä muutama paikka jäljellä.

 

Varaathan paikkasi: jaana.hautala@oivaltaman.fi.

Aika: Maanantai 16.7.2018 klo 17.30-20.00

Paikka: Peilikuja 7, Espoo

 

Energia, ei aika, on tärkein valuuttamme.

 

Jaana Hautala

Yritys- ja mentaalivalmentaja, NLP Trainer ja tietokirjailija / 050 34 06 288

 

Soittele jos haluat työyhteisöön ammattitaitoista, oivalluksia tuottavaa sekä ihmisen lähelle menevää luentoa tai valmennusta. Suosittuja teemoja hyvinvointiin, palautumiseen, stressin hallintaa, itsensä johtamiseen.

 

Tietoa ei vielä muuta ketään, mutta luennoillani sekä valmennuksissa muuttuu kokemus sekä ymmärrys ja innostutaan yhdessä käytännönläheisistä työkaluista, jotka on helppo jalkauttaa arkeen.

Vuosi 2018 on jo hyvässä vauhdissa. Monet meistä ovat tehneet erilaisia lupauksia itselleen sekä rakentaneet tavoitteita tähän vuoteen. Itse reilun kahden viikon tasapainolomallani annoin mielelleni aikaa tutkia vuotta 2017. Analysoin, mietin mitä otan sieltä mukaan tulevaan, mistä päästän irti ja siirsin pikkuhiljaa fokustani vuoteen 2018. Pari viikko menikin olemisentilan harjoittamisessa, jonka harjoittaminen jatkuu edelleen.

 

Olen tarkkaillut jumiutuneita ajattelumallejani, muokannut niitä, päästänyt irti toimimattomista rutiineista sekä pikkuaivojen automaattisista ohjelmista. Olen pysähtynyt, hämmästellyt, harjoitellut kiitollisuutta sekä luonut itselleni uudenlaisia rutiineja vuoteen 2018.

 

Me ajaudumme helposti autopilottiohjaukselle. Ensimmäinen askel uuden luomiseen sekä fokuksen kirkastamiseen on usein rutiinien rikkominen. Tuttua Albert Einsteinin fraasi, ettei eilisen ajattelulla rakenneta huomispäivän tuloksia tukee tätä. Oma tavoitteeni on rakentaa lisää tasapainoa vuoteen 2018 sekä kuunnella enemmän intuitiota yrittäjän urallani, joten uudistamista tarvitsen niin ajattelu-tunne kuin toimintamalleihini. Miten sinä olet kirkastanut vuoden 2018 tavoitteesi?

 

Elämä ja uudistuminen ovat täynnä tuhansia päivittäisiä valintoja sekä toistoja. Toisten fokus kiinnittyy luontaisemmin siihen mihin he ovat matkalla, kun taas toiset näkevät helpommin päivittäiset esteet tavoitteen edessä. Kun haluaa luoda uudenlaista elämää, on luotava jatkuvasti itseään uudelleen. Se voi olla yhtä aikaa mielenkiintoista, vaikeaa, innostavaa, hämmentävää sekä pelottavaakin. Mitä tietoisemmaksi ihminen tulee omasta itsestään, peloista ja haaveista, valosta ja varjosta, sitä helpompi on päästää irti myös esteistä sekä rajoittavista uskomuksistaan ja kuunnella sydämen ääntä. Toinen askel uuden luomiseen onkin mielen jatkuva treenaaminen.

 

Oivalsin lomallani, että vuonna 2017 elin muutamia kuukausia arvoristiriidassa itseni kanssa. Tietokirjan kirjoittaminen imaisi minut niin mukaansa, että hävitin hetkeksi oman hyvinvoivan tasapainoni ja hukkasin sen mitä koulutan. Itsensä uudistamisen perustana on meille tärkeät elämän syvämerkitykset eli arvot, jotka ohjaavat meidän toimintaa tiedostamattomalla tasolla. Toivottavasti olet ottanut jo tavaksi vuosittaisen arvopäivityksen. Se on mielestäni vastuun ottoa omasta elämästä. Uudistuminen tai tavoitteiden saavuttaminen ilman kirkastettuja ja sisäistettyjä arvoja on kuin opettaisi kilpikonnaa pikajuoksuun. Muutamalla kysymyksellä pääsee hyvin omaan arvopäivitykseen kiinni. Muutenkin kysymällä itseltä voimallisia ja avaavia kysymyksiä, parannamme tietoisuutta ja itsetuntemusta.

  • Mikä on sinulle erityisen tärkeää ihmisenä?
  • Mitä et voi sietää ihmisenä (vastakohta voi olla tärkeäkin arvo?)
  • Mikä saa sinut innostumaan ja mistä koet merkitystä?

 

Uudistumisen kolmannen askeleen eli arvopäivityksen yhteydessä on hyvä poistaa arvoristiriidat eli tarkistaa arjen toimintamallit. Hyvä päivityskysymys itselle on, että käyttääkö oman aikansa, rahansa ja energiansa arvojensa mukaiseen toimintaan?

 

Mieli toimii elämässä kuitenkin kuin navigaattori. Kun tarpeeksi selkeästi sekä usein kertoo navigaattorille haluamansa määränpään, se opastaa väsymättä sinut perille. Tällä hetkellä kirjoitetaan paljon henkilöbrandyn kirkastamisesta, ja itselläkin loistava Jarkko Kurvisen ja kumppaneiden Henkilöbrandy kirja on pöydällä. Kirja on auttanut pohtimaan paljon sitä, mihin kirkastan omaa fokustani ja miten tuotan lisää arvoa kohtaamisiin? Me harvoin kuljemme suorinta ja lyhyintä tietä kohti unelmaa, joten on oleellisen tärkeä kirkastaa ja pitää fokus, sekä tavoite kirkkaana mielessä. Neljäs askel uudistumiseen on varmistaa selkeys. Kirkkaalla fokuksella on mahdollista ylittää itsensä.

 

Itse käytän paljon toistettavia rutiineja uudistumiseen. Aamuiset mielikuvaharjoittelu hetket hampaan pesun sekä meditoinnin yhteydessä antavat aikaa ja tilaa kirkastaa päivittäiset valinnat. Samalla pystyn varmistamaan tunnetilan, jonka vien kohtaamisiin. Iltaisin ennen nukkumaan menoa tarkistan, kuuntelinko sydäntäni ja veinkö haluamaani merkitystä päivään. Me kaikki löydämme pieniä aiheita, joista voi olla kiitollinen päivittäin. Se kasvaa, missä fokus on, toimii myös kiitollisuudessa. Kiitollisuus tutkitustikin lisää onnellisuutta. Viides askel uudistumiseen ovat oikealaiset rutiinit sekä valintojen toistettavuus.

 

Itse pohdin paljon vuodenvaihteessa, että olenko löytänyt intohimoni, ja elänkö aidosti unelmaani? Oma pohdintani liittyy paljon myös siihen, miten löydän paikkani mielen valmentajana ja kouluttajana sosiaalisessa mediassa. Intohimoni on innostaa, haastaa ja ravistaa ihmisiä uudistumaan kohti omaa tasapainoaan. Tätä työtä olenkin saanut tehdä kohdaten tuhansia ihmisiä vuosittain kasvotusten luennoilla, yritysvalmennuksissa sekä NLP koulutuksissa. Miten viedä oma osaamiseni sosiaaliseen mediaan aidosti kaikille jakoon. Kaikenlaista olen harjoitellut ja kokeillut, mutta hieman on fokus vielä hukassa. Mielenkiintoinen tavoite, jota rakennan vuoteen 2018. Tilaan tähän apua ja vinkkejä eli mentori/ sparraaja tai valmentaja olisi haussa vuoteen 2018– oletko se Sinä? Ota ihmeessä yhteyttä ja käydään lounaalla kirkastamassa yhteistyön mahdollisuutta.

 

Omat pelimerkit merkityksen ja uudistumisen vuoteen 2018

  • Riko vanhat rutiinit
  • Uudistu ja treenaa mieltäsi jatkuvasti
  • Tee arvopäivitys ja kirkasta arvojen syvätaso
  • Varmista fokuksen selkeys tavoitteissasi
  • Rakenna uudenlaiset sekä toimivat rutiinit päivääsi
  • Löydä intohimosi
  • Elä aidosti ja läsnä ollen
  • Jaa tietoa & löydä keinot, miten jaat vielä enemmän arvoa kohtaamissa

 

Näitä samoja asioita pohdimme usein, niin valmennuksissa kuin koulutuksissani.

 

Seuraavaan avoimeen NLP -koulutukseen, joka käynnistyy 25.5.2018 mahdut vielä mukaan. Laita viestiä, niin jutellaan lisää.

 

Jaana Hautala, yritys- ja mentaalivalmentaja, jonka ydinosaamista on henkinen suorituskyky – itsensä johtaminen alati muuttuvassa ympäristössä. Hänen läsnäoleva ja toiminnallinen ote käynnistää kuulijoissa oivalluksia toimintamallien uudistumiseen. Jaana on viimeisen 10 vuoden aikana hurahtanut metatataitoihin. Hän on tutkinut, opiskellut ja kouluttanut niitä meidän kaikkien ihmisillisiä taitoja kuten ajattelu- ja tunnetaidot, läsnäolo- ja kohtaamistaidot, paineensietotaito ja rentous sekä intuition käyttö. Jaana on myös aktiivinen tekijä monissa asiantuntijaverkostoissa parantamassa ja kehittämässä kokonaisvaltaista hyvinvointia tuoden rohkeutta, innovatiivisuutta ja uudenlaista näkemystä henkilöstön hyvinvointiin ja työhyvinvoinnin kehittämiseen.

Oivaltamaan Oy:n koulutus-ja  tapahtumakalenteri on päivitetty. Syksy 2018 tuo tullessaan hyvinvointia ja menestystä erilaisten seminaarien ja NLP-koulutusten muodossa. Ohjelmassa on muun muassa sertifioituja NLP-koulutuksia, mentaalivalmenusta sekä henkisen suorituskyvyn ja palautumisen koulutuksia. Jaana Hautala Oivaltamaan Oy:stä on tavattavissa myös useilla messuilla asiantuntijapuhujana  vuoden 2018 aikana.

Koulutuskalenterista löydät muun muassa:

  • Henkinen suorituskyky
  • Parempaa palautumista
  • NLP Practitioner 16 pv
  • NLP Master Practitioner 16 pv
  • NLP for Sports
  • Messut- ja seminaarit

Tervetuloa mukaan!

Miten sinä johdat energiaa päivän aikana? Meidän kaikkien hyvinvointi rakentuu tämän hetkisistä valinnoista ja aamupeili kertoo meidän innostuksen, jaksamisen sekä palautumisemme tilamme. Käykö sinulle niin, että koneisto tarvitsee kahvikierteen aamulla piristyäkseen, ja iltapäivällä virität omaa vireystilaa sekä keskittymistä kiireessä hörpityllä kahvilla?

 

Kyselin viime viikolle omissa valmennuksissani ja luennoillani lähes 200:lta asiantuntijalta, joista iso osa oli myös esimiehiä, että pitävätkö he taukoja työpäivän aikana. Noin 15 % heistä piti huolta tauoista eli päivittäisestä palautumisesta. Kahdelle organisaatiolle oli hienosti rakennettu hiljainen huone, joka toimi heillä kuitenkin ”puhelinkoppina”. Pieni tilastokyselyni kertoo aika karua totuutta tämän hetken tilanteesta.

 

Onko kiire ja multitasking tehokkuuden mittari teidän työpaikalla? Vai onko teille muodostunut kollektiivinen yhteinen päätös taukojen tärkeydestä ja niiden luvallisuudesta? Ihminen toki kestää kuormituspiikkejä. Aivot ovat varsin plastiset, ja ne tottuvat, jopa kaipaavat, multitaskingia. Ihminen ei kuitenkaan kestä jatkuvaa kuormitusta, vaan hän syö huomaamatta näin toimien omaa keskittymistä, luovuutta, innovaatisuutta sekä mm. päätöksentekoa. Myös yöuni usein häiriintyy päivän äärirajoille viedyistä ”tehokkaista” toimintamalleista.

 

Tulevaisuudessa pärjääkin se, joka on valmis oivaltamaan uutta ja joustamaan sekä kehittämään omin toimintamalleja. Muutamat tutkimukset kertovat karuakin kieltä meidän asiantuntijoiden tämän hetkisistä toimintamalleista:

    • 81 prosenttia yrittää vastata sähköposteihin välittömästi (työterveyslaitos)
    • 62 prosenttia yrittää tehdä monta asiaa yhtä aikaa (työterveyslaitos)
    • Keskimäärin vilkaisemme älypuhelinta 221 kertaa päivän aikana ja sähköpostia 30 kertaa tunnissa (Britannia)

 

Olisiko meidän aika katsoa peiliin?

    • Ottaa vastuu oman vireystilan ja energian johtamisesta, ja määrittää itselle sopivat tauot työpäiviin?
    • Luoda pelisäännöt niin itselle, asiakkaille kuin omaan organisaatioon omasta tavoitettavuudesta eli miten vastaa sähköpostiin, puhelimeen jne.

 

Jos ajatus katkeaa tai häiriintyy jopa 2 minuutin välein, niin asiantuntijatyö voi olla aikamoista selviytymistä arjen keskellä.

 

Energia, ei aika, on arvokkain resurssimme? –Jim Loehr & Tony Swart

 

Kuinka energinen sinä olet blogia lukiessasi? Lisää ajatuksia palautumiseen ja oman energian johtamiseen Work Goes Happy -seminaarissa 9.3 Vanhassa Satamassa. Tervetuloa pohtimaan teidän organisaation työkykyjohtamista sekä (työ)hyvinvointia kanssamme HappyHumanHour -seminaaritilaan, jossa on koko päivän ajankohtaisista aiheista interaktiivisia luentoja. Voit varmistaa paikkasi luennolle varaamalla sen etukäteen sähköpostilla: jaana.hautala@oivaltamaan.fi 

 

www.oivaltaman.fi / www.happyhumanhour.fi

On taas se aika vuodesta jolloin monet meistä suunnittelevat elämän muutosta. Miten laihduttaisin itseni teinifarkkuihin? Mitkä ensi vuoden tavoitteet itselleni asettaisin, jotta saavuttaisin elämässä enemmän menestystä, merkitystä sekä onnellisuutta? Naisten lehdet ja iltapäivälehdet ovat vuodenvaihteessa täynnä toinen toistaan parempia tavoitteiden asettamismalleja ja innostumme yhä suuremmista tavoitteista. Toki hyvä näin, sillä unelmointi on tärkeää ja tavoitteiden määrittäminen on tehokasta. Tiedämme, että se lisääntyy elämässä, johon focus kiinnittyy. Saan itsekin mentaalivalmentaja ja kouluttajana palkkaa siitä miten päästään parempiin tuloksiin tai miten hallitaan arkea paremmin joko urheilu- tai yritysmaailmassa.

 

Me emme ole kuitenkaan supermiehiä- ja naisia, jotka venyvät joka paikkaan silloin, kun kuppi on jo täynnä. Mitä enemmän elämme äärirajoilla tiedostamatta omaa arkea, josta voisin käyttää myös nimeä elämänsallinta, niin sitä enemmän kaasutamme ja jarrutamme samanaikaisesti ja hukkaamme arvokasta elämän energiaa. ”Ihmettelemme kun väsyttää, keskittyminen herpaantuu ja välillä on niin vaikea tehdä myös arkisia päätöksiä.”

 

Viimeisen vuoden aikana olenkin monen asiakkaan kanssa löytänyt menestyksen polun irti päästämisen avulla.  Elämänsuunta ja tavoitteet on konkreettisesti kirkastettu, mutta saman aikaisesti on tietoisesti päästetty irti energiaa vievistä asioista ja tilalle valittu energiaa tuovia asioita. On tärkeää luopua, jotta mahtuu uutta parempaa tilalle. Me olemme kaikki täynnä erilaisia ajatus- ja toimintamalleja sekä rutiineja.  Toimimme eri tilanteissa myös erilaisten tiedostamattomien ajattelumallien eli mielenstrategioiden avulla. Voisitko tänä uutena vuonna pysähtyäkin tarkkailemaan omia toimintamalleja ja strategioita sekä päästää irti sinulta energiaa vievistä malleista? Näin tulee unelmille ja tavoitteille enemmän tilaa irti päästämisen kautta.

 

Irti päästämisen askeleita:

    1. Elä tässä ja nyt. Päästä irti supermiehen roolista ja siirry elämänsallintaa, jossa tavoitteet toteutuu ja elämä ilman kuormittaa stressiä on mahdollista
    2. Keskity yhteen asiaan kerralla ja päästää irti multitaskingista. Jo tutkimustenkin mukaan multitasking vie keskittymiskykyä ja tehoa jopa 40 %. Yhteen asiaan keskittyminen on tärkeä metataito.
    3. Kehitä keskittymiskykyä. Päästä irti tulipalojen sammuttamisesta. Keskittymiskyky on kykyä suunnata energiaa tärkeisiin asioihin, niin että ne tulevat tehdyksi. Sinulla on mahdollisuus joka päivä investoida sinun aikaasi hyvin. Mikset aloittaisi päivää miettimällä, mitkä kolme asiaa onnistuvat ja tulevat hyvin tehdyksi? Näin aamusta alkaen on positiivinen eteenpäin vievä energia päivässä.
    4. Allokoi taukoja jokaiseen päivään ja rentoudu. Päästä irti suorittajan roolista. Aivot tarvitsevat taukoja päätöksentekokykyyn, luovuuteen, innovatiivisuuteen sekä keskittymiskykyyn. Hengittele, meditoi, ota happihyppy, unelmoi tai mahdollisuuksien mukaan ota 15 minuutin päikkärit jokainen päivä.
    5. Muokkaa omaa ajattelua. Päästä irti vanhoista ja kuluttavista mielenstrategioista. Me ihmiset ajattelemme koko ajan. Harvoin olemme tietoisia omista ajatuksista, kun puhua pulputamme jatkuvasti. Ajatuksia kannattaa arjessa pysähtyä tarkkailemaan ja ohjaamaan sekä muokkaamaan. Silloin on helpompi ohjata myös tunteitaan. Tunteet oikeastaan määräävät sen mitä me teemme ja missä onnistumme. Tunteet luovat toimintaenergiaa tavoitteillemme. Menestyvät ja hyvinvoivat ihmiset kysyvät tietoisesti itseltä kysymyksiä, joista tulee hyvälle tuulelle ja jotka luovat positiivista toimintaenergiaa.
    6. Visualisoi ja vahvista omia vahvuuksia. Päästä irti turhasta kritiikistä itseäsi kohtaan. Visualisointi eli mielikuvaharjoittelu on tehokas menetelmä, jolla voit saavuttaa tavoitteesi helpommin, parantaa suoritusta tai voimaannuttaa sinua. Meillä kaikilla on rajaton mielikuvitus, joten mikset käyttäisi sen voimaa arjen keskellä. Eräs asiakkaani käyttää visualisointimenetelmään, jonka hän on nimennyt ”herkuttele hetkillä” –harjoitukseksi, usein ennen seuraavaa palaveria. Hän mielikuvittelee onnistuneen palaverin ja elää sen kaikilla aisteilla omassa mielessään vahvasti. Samalla hän boostaa voimaannuttavilla kysymyksillä itseään palaveriin. Näillä kysymyksillä me kaikki voisimme boostata itseämme päivään, ja huomata miten sisäinen kriitikko päästää irti. Mikä minussa on hyvää? Mitkä ovat vahvat puoleni? Mistä ominaisuuksista olen ylpeä?

 

          Menestystä ja uusi näkökulmia vuoteen 2016, vaikka irti päästämällä!