Jokainen kohtaaminen on harjoitus

Viime vuoden aikana sain nauttia suuresta määrästä livekohtaamisia. Olen saanut kohdata erilaisia ihmisiä luennoilla ja valmennuksissa ympäri Suomea. Tulevia tämän vuoden kohtaamisia suunnitellessani pohdin, miten olen aina ollut tekijä ja kohtaaja. Kohtaajana vahvuuksiani ovat olleet uteliaisuus sekä kiinnostus ihmisten tarinoita kohtaan. Vauhdikkaana sekä nopearytmisenä tekijänä olen sitä vastoin joutunut harjoittelemaan läsnäolon taitoa koko elämäni. Jossain kohtaa oivalsin, että jokainen kohtaaminen onkin tärkeä harjoitus.

Jaana Hautala on puhuja, työyhteisövalmentaja ja NLP-kouluttaja, jonka intohimona on mielentaidot.

Luottamuksen rakentamista uimaopettajana

Oman kohtaamistyöni olen aloittanut tarkalleen 40 vuotta sitten, kun juuri 15 vuotta täyttäneenä aloin valmentaa satoja lapsia uimaan. Se oli todellista kohtaamista, hetkessä elämistä ja läsnäolon harjoittelua. Olin nuori uimaopettaja, jolla oli kahdenkymmenen lapsen ryhmä opetettavana ja työympäristönä kylmä merivesi.

Uimaopettajana luottamuksen ja yhteyden rakentaminen oli avainasemassa. Oli lapsia, jotka pelkäsivät vettä, oli vilkkaita lapsia, jotka hävisivät sekunnissa näköpiiristäni ja oli myös lapsia, jotka olivat mukana lähinnä vanhempien pakottamana ja saapuivat itkien paikan päälle. Olin itse silloin varsin kilpailuhenkinen ja paljon itseltäni vaativa perfektionisti. Uimaopettajanakin tavoitteenani oli saada maksimaalinen lopputulos eli kaikki lapset uimaan mahdollisimman nopeasti.

Toisena uimaopettajakesänäni naapurin uimakoulussa tapahtui hukkumisonnettomuus. Vanhemmat kyselivät silloin huolissaan minulta – 16-vuotiaalta – monia kysymyksiä: Onko heidän turvallista tuoda lapset uimakouluun? Miten toimit, jos jotain tapahtuu? Ehditkö varmasti valvoa kaikkia lapsia riittävästi? Sinä kesänä oivalsin, että uimaan oppimista tärkeämpää oli saada kaikki lapset luottamaan minuun, itseensä ja toisiinsa sekä oppimisympäristöön eli meriveteen.

Muistan vieläkin elävästi ne hetket, kun pyöräilin hyvissä ajoin ennen uimakoulun alkua paikalle ja valmistauduin työpäivään. Uimaopettajana oli tärkeää kohdata jokainen lapsi ainutlaatuisena omana yksilönä. Loin itselleni keinot oppia suurenkin lapsiryhmän nimet jo ensimmäisen tunnin aikana. Hain myös tietoa, miten saada tunteihin enemmän leikillisyyttä ja iloa, kun huomasin, miten se auttoi lapsia luottamaan sekä minuun että veteen nopeammin. Aika nopeasti vanhemmatkin rauhoittuivat ja alkoivat luottaa minuun, kun he aistivat lasten viihtyvän tunneilla.

Luottamuksen puute työelämässä

Kohdatessani valmentajana työyhteisöjä ja tiimejä törmään usein sisäiseen luottamuksen puutteeseen. Kuulen samalla tarinaa, miten moni kokee kohtaamisen vajetta, vaikka kaipaisi syvempää kohtaamista toisiin tänä aikana. Voiko olla, ettemme aina muista huomioida riittävästi yhteyden luomisen merkitystä? Työntäyteisessä kiirekulttuurissamme moni peruu viime hetkellä livekohtaamisia ja livekoulutuksia, sillä on paljon helpompaa jäädä etäyhteyden päähän. Toisinaan omat vaatimuksemme ja uskomuksemme ohjaavat meitä suorittamaan tehokkaasti. Vaatimusten ja puristusten keskellä viisaan vuorovaikutuksen taidot kapenevatkin helposti.

Kautta aikojen elämästä selviytymiseen on kuitenkin tarvittu toisia ihmisiä, yhteisöllisyyttä ja hyviä vuorovaikutustaitoja. Tänä aikana, kun monenlainen epävarmuus vaani ympärillä ja olemme sopeutuneet hybridiaikaan, yhteyden rakentaminen korostuu eri lailla. On hyvä pohtia livekohtaamisten merkitystä itselle sekä tiimeissä luottamuksen ja syvän yhteyden rakentamisen kannalta.

Jokainen voi ottaa tietoisemmin enemmän vastuuta luottamuksen tunteen rakentamisesta sekä harjoitella vahvan läsnäolon kohtaamista. Kun on kiinnostunut toisesta, havaitsee eri tavalla ympäristön sekä muut ihmiset. Kun on kiinnostunut oman mielen tarinoista sekä tulkintojen merestä, voi harjoitella tyhjällä mielellä kohtaamista. Koska olemme kaikki yhä enemmän riippuvaisia toisistamme, on tärkeää purkaa turhat jännitteet ja odotukset, joka voivat estää luottamuksen rakentamisen.

Jokainen kohtaaminen on harjoitus. Kun otamme vastuun omista kokemuksistamme, ajatuksistamme, tunteistamme sekä läsnäolon vahvistamisesta, voimme tietoisesti valita kuinka paljon luottamusta tuomme kohtaamiseen. On hienoa antaa tilaa ihmeille, joita moninaisissa kohtaamisissa tapahtuu.

 

Harjoituksia viisaampaan kohtaamiseen

 

  • Harjoita läsnäoloa ja yhteyden luomista kehoosi päivittäin. Tunnustele minkälaisessa energiassa olet ja mitä energiaa tuot mukanasi eri kohtaamisiin.
  • Opettele johtamaan tunteita. Löydä ärsykkeen ja reaktion välissä oleva valinnan tila. Valinnan tilassa on helpompaa pysähtyä läsnäoloon ja miettiä, miten sanoitat viestin tai kirjoitat sähköpostin toiselle – haastavammassakin tilanteessa.
  • Harjoittele tunnistamaan toisen näkökulma tai tarve. Harjoita empaattisuutta ja tunnejohtamista. Sillä, miten kohtaamme toisen, on suora yhteys psykologiseen turvallisuuden tunteeseen.
  • Kiinnitä tietoisesti huomiota sanattomaan viestintää. Tutki, miten luot yhteyttä etäaikana, kun sähköpostissa ei ole äänenpainoja tai teamsissa ilman kuvaa ei hymy välttämättä välity.
  • Ole tietoinen ja opi tunnistamaan omat tulkinnat ja ennakkoluulot. Harjoittele olettamaan ihmisistä aina ensin parasta.
  • Harjoittele kohtaamaan toinen sydämen tasolla. Opettele kuuntelemaan ymmärtääksesi, jolloin koko huomiosi on suunnattu toiseen ja hänen maailmankuvaansa.
  • Muista tuoda keveys vuorovaikutukseen. Ilmavuus ja tilanteeseen sopiva leikkimielisyys lisäävät onnistumisten havaitsemista sekä käynnistävät ajatuksissamme intuitiivisia prosesseja. Silloin turha ja tiukka rationaalisuus saa hieman ilmaa ja yhdessä ajattelu tulee mahdolliseksi.

Blogi on julkaista ensimmäisen kerran Kollega verkkolehdessä 23.11.2023