Tilaa Oivaltamaan uutiskirje!

Omistatko tarinasi – miten uskomukset ohjaavat arkeasi?

Uskomukset ohjaavat elämääsi

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, kuinka uskomattomia asioita uskomukset saavat aikaan?

Jokainen meistä luo koko ajan omaa maailmaansa omilla käsityksillä ja uskomuksilla. Uskomukset määrittelevät ison osan ihmisenä olemisesta. Ne koskevat ympäristöämme, käyttäytymistämme, taitojamme ja itseämme. Voisi sanoa, että kaikki elämässä pohjautuu uskomuksiin. Vielä 90-luvulla uskottiin, että aivosolujen kehitys loppuu kahden vuoden iässä. Onneksi nyt on jo vuosia ollut tutkittua tietoa aivojen plastisuudesta ja joustavuudesta. Tiedämme myös, että kyky oppia säilyy koko eliniän.

 

Ajatteletko sinä, ettei sinulla ole matikkapäätä? Kenties olet kuullut lapsena väitteen, ettei meidän suvussa ole matematiikan osaajia. Matematiikka kuitenkin koostuu useista eri osa-alueista, ja harjoittelu on tie matematiikan oppimiseenkin, joten kyseessä voi olla vain jarruttava uskomus.

 

Olemme kaikki saaneet identiteettiämme määrittäviä uskomuksia lapsena. Me olemme kasvaneet erilaisessa ympäristössä, jolloin meihin on luotu erilaisia odotuksia. Ehkä musiikinopettaja on sanonut, että laulat nuotin vierestä niin, että vielä tänä päivänäkin jätät laulamatta sukujuhlissa. Olemme lapsena ottaneet automaattisesti mallia meille läheisistä ihmisistä ja samanaikaisesti tehneet tulkintoja lapsen näkökulmasta. Lapsuus rakentaa vahvat uskomusmallit ja ne silmälasit, joilla katsoo maailmaa aikuisiälläkin. Näitä silmälaseja suosittelen haastamaan ja pois ravistamaan.

 

“Ovatko uskomukset mielipiteitä, joita emme kyseenalaista, koska olemme alkaneet pitää niitä tosina?” –psykologi Annemari Heikkilä, kirjasta Uskonko

 

Omia uskomuksiaan ei välttämättä edes huomaa, ellei tietoisesti pysähdy tarkastelemaan niitä. Yksi keino löytää uskomuksiaan on tietoisesti pysähtyä oman sisäisen puheen eli ajattelumallien äärelle. Minkälaista tarinaa sinä kerrot tänään itsellesi?

Itseluottamus, onnellisuus, terveys, kiire, muutos, raha, seksi, parisuhde ja menestyminen ovat kaikki täynnä uskomuksia. Jos sinun elämässäsi on asioita, joita et saavuta, vaikka olisit tehnyt kaiken niiden eteen, todennäköisesti tämän taustalla vaikuttaa jokin uskomus. Itse olen viime aikoina paljon purkanut asiakkailtani uskomuksia, kuten ”kiireisenä näytän tehokkaalta” tai ”apua ei saa pyytää”. Nämä uskomukset ovat vaikuttaneet asiakkaideni energiaan ja hyvinvointiin. Tiimeissä taas olemme avanneet kollektiivisia ajattelumalleja, kuten ”muutos on vaikeaa”. Minkälaista toimintaenergiaa se laittaa organisaatiossa liikkeelle, jos ”muutos on vaikeaa” -silmälaseilla katsotaan maailmaa, joka on pysyvässä muutoksessa?

Uskomukset eivät aina – tai useinkaan – ole totta, vaan ne ovat ikään kuin todentuntuisesti kerrottuja satuja siitä, minkälainen maailma mielestämme on. Kenties kannattaa tutkia, mitä uskomuksia ja ajattelumalleja kantaa mukanaan. Käyttäytymisen ja toiminnan muutoksen takana on aina ajattelumallien ja usein uskomusten muuttaminen.

Muutamia vinkkejä uskomustyöskentelyyn

  1. Tarkkaile tarinaasi eli sisäistä puhettasi.
  2. Tarkkaile onko tarinassasi paljon sanoja pakko, täytyy, ei koskaan, ainamuut, jne. Sanojen takana on todennäköisesti rajoittavia uskomuksia. Mitä jos kokeilisit elää viikon ilman sanaa ”pakko”?
  3. Kirjaa ylös elämääsi jarruttavia uskomuksia, joita tunnistat – eli niitä ajattelumalleja, jotka estävät sinua elämästä haluamaasi tarinaa.
  4. Kirjaa ylös positiivisia ja energiaa tuovia uskomuksia ja ajattelumalleja. Mikä on sinun syysi herätä aamulla ja rakentaa sinun näköistä päivää?

Uskotaan, että arviolta 95 % ihmisten uskomuksista on tiedostamattomalla tasolla. Näin meidän itsetuntoon ja minäkuvaan vaikuttavien ydinuskomusten löytäminen ei ole aina helppoa. Uskomustyöskentelystä voikin tulla mielenkiintoinen koko elämän mittainen prosessi. Usein siihen auttaa utelias ja joustava mieli. Minkälaisilla uskomussilmälaseilla sinä katsot tänään ympärillesi? Realistinen optimisti auttaa saavuttamaan paljon. Meillä kaikilla on uskomuksia, joten ehkä kysymys onkin siitä, miten kehittää niistä paremmin omaa tarinaa ja arvoja palvelevia. Myös työyhteisöissä on arvokasta tarkastella kollektiivisia ajattelumalleja, jotka ohjaavat yhteistä toimintaa, ja välillä haastaa sekä hakea erilaisia näkökulmia. Uudenlainen ajattelu luo usein aivan uudenlaista energiaa ja syventää yhdessätekemistä.

Uudenlainen ajattelu luo usein aivan uudenlaista energiaa ja syventää yhdessätekemistä.

 

Vuonna 2019 kirjoitin kirjan uskomuksista Rohkeidan aikuisten kirja – Vapaudu uskomusten kahleista. Jokaisen elämä on ainutlaatuinen, ja jokainen meistä on saanut mahdollisuuden rakentaa oman näköisen elämäntarinan. Liian usein uskomukset ovat muodostaneet kuitenkin ympärillemme kerroksen – suojamuurin – joka estää kuuntelemasta omaa sisäistä viisauttaan ja unelmiaan. Omistatko sinä tällä hetkellä tarinan, jota elät?

 

”Unesta herää aina, mutta meillä voi olla jarruttava uskomus, josta emme herää ja se rakentaa meidän koko loppuelämän tarinaa.”