Kevät herättää meitä pikkuhiljaa ja pientä hymyn karetta näkeekin jo monien kasvoilla auringon lämmittäessä ihoa. Auringon tuodessa energiaa on myös otollinen aika vahvistaa omaa keskittymis- ja oppimiskykyä sekä mielen hyvinvointia tulevia kuukausia varten.
Olen puhunut mielen voimavaroista sekä mielen hyvinvoinnista kohta viisitoista vuotta. Aihetta ei ole aina otettu vakavasti, mutta tämä aika haastaa meitä vahvistamaan mielen voimavaroja. Mielen hyvinvointi sekä keskittyminen ovat olleet viime vuosien aikana kovalla koetuksella ja monien ihmisten voimavara- sekä kuormitustekijät ovat ajautuneet epätasapainoon. Mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöistä johtuvat sairauspoissaolot ohittivat viime vuoden lopulla ensimmäistä kertaa tuki- ja liikuntaelinten sairauksista johtuvat poissaolot.
Elämme parhaillaan monenlaisten epävarmuuksien keskellä, jotka rasittavat mieltämme. Myös työelämässä meiltä vaaditaan entistä enemmän, kun tekoäly kehittyy huimalla vauhdilla ja ammattitaitoamme haastetaan. Juuri nyt onkin tärkeää kiinnittää huomiota niin työkykykyyn kuin yhteisölliseen oppimiseen. Kuitenkin vain hyvinvoiva ja joustava mieli kykenee oppimaan uutta ja luomaan uudenlaista tulevaisuutta.
Mielen johtaminen on taito
Oman mielen ja työkyvyn tietoisempi johtaminen ovat taitoja, joihin jokainen voi helposti käyttää päivittäin hieman aikaa. Palkintona saamme arkeemme lisää tasapainoa ja voimavaroja sekä paremman keskittymiskyvyn, jonka moni on kiireen keskellä kadottanut. Joskus tarvitsemme niin omaan kuin työelämän muutokseen mielen kääntämistä eli asennemuutosta, jotta oivallamme mielen hyvinvoinnin tärkeyden. Silloin voi tuntua siltä kuin ikkuna avautuisi ja kirkas valokiila näyttäisi suunnan kohti tulevaisuuden mahdollisuuksia.
Ota mielen hyvinvoinnin työkalut haltuusi ja lähde tietoisesti luomaan hyvinvoivaa arkea!
Mielen hyvinvoinnin perusteita arkeen
- Kirkasta oman ajattelun ydintä eli tutki mielen perusasetuksia
Miksi teet sitä, mitä teet? Mitä arvostat ja pidät tärkeänä? Kuka olet omassa työroolissasi ja elämässäsi? On tärkeää ensin tunnistaa omat meta-arvot ja merkitykset, jolloin voimme helpommin rakentaa arvojen mukaisia, hyvinvoivia mielen toimintamalleja. Mielen sisällä on monenlaisia tarinoita sekä ajattelu- ja uskomusmalleja, joihin meidän ei juuri kannata liittyä, jos ne ohjaavat kohti kiirettä tai kuormittavaa toimintaa.
- Luo systeemi, jolla selkeytät ajatteluasi
Ympäristön hälytykset sekä oman mielemme vaatimukset tiputtavat meidät helposti pois keskittymisen tilasta. Häiriötekijöiden poistoa omasta mielestä on viisasta harjoitella systemaattisesti ja päivittäin. Yksi loistava mielen hyvinvoinnin työkalu on Stanley Blockin Mind-Body Bridging -menetelmä. Siihen liittyvän harjoituksen löydät kirjoituksen lopusta.
- Luo systeemi, jolla ohjaat päivittäin keho-mieli-yhteyttäsi
On helpompaa selkeyttää ajattelua ja purkaa kuormittavaa stressiä, kun on kehotietoinen ja vahvasti läsnä omassa kehossaan. Monille tuttu palleahengitys sekä myös pelkkä pidempi uloshengitys nenän kautta vahvistavat yhteyttä itseemme.
- Anna tilaa omalle ajatusten virrallesi
Luo hetkiä, jolloin olet ilman älylaitteita omien ajatustesi kanssa. Meidän on tärkeää oppia tuntemaan ajatuksemme, jotta voimme johtaa niitä. Kaikki ajatukset eivät suinkaan ole totta, vaikka toisinaan niihin takerrumme. Rauhallisilla ajattelutuokioilla saamme omiin ajatuksiin uusia näkökulmia ja voimme tietoisemmin muokata niitä. Yhtä tärkeää on löytää tilaa pohdiskelulle rauhallisessa paikassa, jolloin oppii huomaamaan miten kiinnostavia ajatuksia mieleen voikaan tulla, kun intuitio alkaa herätä rauhallisuuden tilassa.
Koko kirjoitus on julkaistu kollega verkkolehdestä 19.3. 2024, jonka löydät täältä!