Focus omaan energiaan – irti suorittamisesta

Huipulle pääseminen vaatii kovaa työtä! Me tunnemme 10 000 toiston teorian tulla mestariksi, jonka Malcolm Gladwellin kirjoittama teos Outliers teki meille tutuksi. Vuoden 2014 tuoreella tutkimuksella teoriaa on kuitenkin kyseenalaistettu, koska jokainen persoona eli Minä Oy Ab on hyvinkin erilainen ja yksilöllisten erojen merkitys korostuu.  Me myös luemme lehdistä, miten menestyneet huippujohtajat nousevat joka aamu kukon laulun aikaan ja ovat innostuneena töissä tai verkostoitumiskahvilla klo 07 tiukan aamutreenin jälkeen.

 

Niin 10 000 toiston teorialla treenaavat urheilijat tai soittajat kuin kukonlaulun aikaan nousevat johtajat siirtävät focuksen selkeästi omaan energiaan: Haluavat tulosta ja mindset on tavoitteellinen ja kirkas. Meillä on kuitenkin lukemattomia tarinoita urheilijoista, jotka eivät tiedä mikä meni pieleen, kun kehosta ei lähtenyt enempää irti…ei vain kulkenut. Good Enough –ei riittänyt. Urheilulääkäri Pippa Laukka on puhunut myös ”kuivan kesän orava” –johtajista, jolloin ehkä liika on liika ja tasapaino sekä kokonaisuus on häiriintynyt. Mitä jos huipulle pääsemiseksi kuitenkin tarvitaan enemmän armollisuutta itseään kohtaan?  Voisiko olla, että johtaja joka ei tunnista omia rajoja onkin pelottava ja urheilija joka ei löydä tasapainoa –omaa corea – on usein ylikunnossa tai loukkaantunut.

 

Edellisessä elämässäni itse viidentoista vuoden aikana opiskelin jatkuvasti työn ohessa, toimin esimiestehtävissä, koulutin, rakensin konsulttina kymmeniä liiketoimintoja ja lopulta ryhdyin myös itse alan yrittäjäksi. Elin monin tavoin unelmaani. Heräsin vuosia neljän aikaa, jotta ehdin aamutreenille ennen merkityksellistä ja hektistä päivää. Merkitykselliset päivät venyivät usein 22 asti eri verkostoitumistilaisuuksissa.  Työntäyteinen uraputkielämäni suistui kuitenkin raiteiltaan: Eräänä kiireisenä päivänä vuonna 2007 ylikuormitustilan ja stressin aiheuttamat paniikkikohtaukseni aiheuttivat kolarin liikenteessä. ”Mopo oli karannut käsistä” innostavien asioiden viedessä mukanaan. Viimeisen 8 vuoden aikana olen siirtänyt armollisemmin focuksen omaan energiaan. Olen kuunnellut omaa ydintä ja saanut viedä kokemukseni muiden valmentamiseen.  Olen kohdannut ja sparrannut satoja urheilijoita, johtajia sekä yrittäjiä, miten päästä huipulle. Mutta myös miten päästä irti liiasta suorittamisesta, jotta löytää oman tasapainon. Stillpower on meillä kaikilla!

 

Jokaisella meillä on oma malli katsoa maailmaa, johon mm. geenit, historia, temperamentti, persoonallisuustyylit, uskomukset ja arvot vaikuttavat. Kuinka moni meistä on täysin tietoinen omasta mallista toimia: Oletko sinä pysähtynyt tiedostamaan sitä energiaa, jota päivän aikana johdat? Tietoisuus omista tämän hetkisistä ajattelu-, tunne-, ja toimintamalleista on mielestäni ensimmäinen askel kohti oman potentiaalin löytymistä – kohti huippua.

 

Focus omaan energiaan – tietoisuuden kehittäminen

  • Milloin viimeksi pysähdyit aamulla kuuntelemaan kehoasi sekä kirkastit sinun päivän focuksen? Oman energian johtaminen alkaa aamun tietoisilla valinnoilla sekä kehon kuuntelulla. Aivot tarvitsevat selkeää focusta toimiakseen parhaalla tavalla ja keho kertoo sinulle sen hetkisestä vireystilasta monenlaisia viestejä.
  • Kuinka tietoinen olet ajattelumalleista, jotka usein toistuvat arjen keskellä?: Itsereflektointi ja itseanalyysi korostuvat huipulle mentäessä eli miten meidän mieli ja keho toimivat. Hyvä harjoitus on tarkkailla omia ajattelu-, tunne- ja toimintamalleja. Tulla niistä tietoisiksi, hyväksyä ne ja muokata niitä malleja, jotka johtavat liialliseen suorittamiseen tai ovat energiasyöppöjä.
  • Milloin ole viimeksi kysynyt kuka on kaikkein tärkein juuri nyt? Loistava keino siirtää focus omaan energiaan on itselle tehdyt kysymykset: Mikä/kuka on kaikkein tärkein juuri nyt? Mitä tarvitaan, että saan tämän tehtyä parhaalla mahdollisella tavalla? Kysymällä tietoisesti kysymyksiä, joista tulee hyvä fiilis, rakennat jo sinänsä onnistumisen tunnetilaa ja pääset irti suorittamisen kierteestä.
  • Miten hyvin tunnistat erilaiset tunteesi? Suosittelen tutustumaan tunteisiin. Tunteet ovat toimintaenergiaa, joten on keskeistä olla tietoisia omasta tunneviidakosta. Kirjoittamalla säännöllisesti tuntemuksia alkaa oppia millä tunteilla reakoi eri tilanteisiin ja voi myös ottaa epämiellyttävät tunteet vastaan ja opetella niistä eroon. Tunteet ovat arvokkaita palautteita sinulle. Camilla Tuominen Emotion Tracker toimii myös hyvin tunteiden tunnistamisen apuvälineenä.
  • Miten saavutat paremman tuloksen kuin uskotkaan? Visualisointi käytännössä tarkoittaa sitä, että kun miettii rauhassa ja ennakoi mitä tapahtuu, niin voi ohjata päivää tietoisemmin onnistumisiin ja huipulle. Kun harjoitellet visualisointia, niin ota kaikki aistit mukaan: mitä näet, kuulet, tunnet. Aisteilla saavutat kehoon oikeanlaista tunnetilaa eli toimintaenergiaa, joka laittaa oikeita asioita tapahtumaan. Visualisointi on arjen työkalu huipulle. Mitä sinä visualisoit tähän päivään: Onnistumisen kierrettä vai yritätkö vain selviytyä päivän tehtävistä ja suoritat arkea?
  • Milloin viimeksi otit ”päikkärit”? Optimaalisen vireystilan kehittäminen huipulle vaatii itselle parhaan palautumisen löytämisen. Keho ja aivot toimivat hyvin palautumisen mittarina. Yöunen merkitystä ei kukaan kiistä, mutta päiväpalautuminen on arvokasta kaikille. Erilaiset läsnäolo- ja hengitysharjoitukset tai pienet ”päikkärit” auttavat. Kaikkien mieli on poukkoileva ja ajatuksia tulee ja menee ja aluksi voi tuntua, ettei läsnäolon harjoittamisesta tule mitään. Kuitenkin päivittäisellä muutaman kymmenen minuutin harjoittelulla voi saavuttaa huikeita tuloksia jo muutamassa viikossa. Kun pysähtyy, niin on helpompi olla läsnä itselle ja myös muille. Läsnäolo tuo tietoisuuden kuunnella tarkemmin omaa corea ja ohjata omaa energiaa paremmin.

 

Ehkä ajatukset ovat tuttuja sinulle ja olet näitä pyöritellyt paljonkin. Hyvä niin, sillä silloin voi aina ottaa uuden näkökulman. Itse uskon, että mitä useammin astumme ulos omasta kuplasta, katsomme itseämme ja ehkä haastamme itseämme, niin matka huipulle eli omaan itseensä syvenee. Meillä kaikilla on huikeasti potentiaalia, mutta sen käyttöönotto vaatii että tuntee ensin hyvin itsensä.