Kun golfarin kädet jäätyvät

Olin pitkän työrupeaman jälkeen lähdössä golfkierrokselle lauantai-iltana. Odotusarvo oli päästä lähes tyhjälle kentälle nauttimaan. Nuoret herrat liittyvätkin kierrokselle, ja käteltyäni totesin olevani itseäni huikean paljon paremmassa seurassa.

 

Avauksen hallitsin jotenkin, mutta sen jälkeen kädet jäätyivät. Myös ajatusjarru eli sisäinen puhe käynnistyi: ”Vähintään omalle tasolle pitää pelata, pakko onnistua, et muuten voi mokata”. No mehän tiedämme miten siinä käy, olemme itse oman pelaamisen jarruna. Pelaamme thinking boxissa eli ajattelemme itsemme rennosta swingistä ulos vaikka voisimme nauttia joka lyönnistä ja pelata playing boxissa sillä omalla tasollaan. Niitä tilanteita meillä on kaikilla niin minun kaltaisillani harrastegolffareilla kuin huippugolffareillakin.

 

Uskon, että jokaisen golfarin, joka haluaa tavoitella menestystä – joko omalla klubilla tai isommilla kentillä – on syytä ymmärtää, että matka on täynnä pettymyksiä ja turhautumisia, mutta myös isoja mahdollisuuksia. Silloin kun heittää itsensä uhriksi, ei ole mitään mahdollisuuksia.

 

Golfarista tulee kierroksella sellainen, mitä hän itsestään ajattelee. Itse huomasin jälkeenpäin, että mielessä juoksi monella väylällä ajatus, että kädet jäätyy tässä porukassa. Taisin jopa sanoittaa sen muutaman kerran kanssapelaajilleni. Jos antaa omien ajatusten olla rennon pelaamisen esteenä, niin silloin kädet todellakin jäätyvät.

 

 

Kahdeksan askelta oikeaan mielentilaan

Meillä on toki mahdollisuus joka hetki valita mielentila kentällä. Juuri se mielentila rakentaa kehoon tunnetilan, jonka jälkeen golfarin keho on sopivan rennosti virittynyt tai kuin jännittynyt viulu.

 

Seuraava kahdeksan askeleen ajatus on yksi keino rakentaa ja pysyä oikeassa mielentilassa:

  1. Thinking box: Suunnittele tekniset ja taktiset rutiinit
  2. Katkaise häiritsevät ajatukset: Aivot on lihas ja ajatuksia voi katkaista: STOP
  3. Tarkenna ja hienosäädä fokus lyönnille tai putille ja sitoudu siihen
  4. Rakenna sinulle sopiva ankkuri, jolla tyhjennät turhat ajatukset mielestä: Hengitä syvään sisään ulos tai vaikka käytä aisteja (mitä näet, kuulet, haistat kentällä, kun keskityt lyöntiin)
  5. Tyhjällä mielellä pallon päällä (swingitekniikka tai onnistumisen pakkoajattelu ei kuulu pallon päälle)
  6. Playing box: nauti yksi pallo kerrallaan rennosti.
  7. Jos pallo ei lähde toivomallasi tavalla, hyväksy se. ­
  8. Golfia on hyvä oppia rakastamaan myös epäonnistumisen hetkellä.

 

Oma tarina päättyi niin, että jätin ”jäätyneen käden” klubibaarin ja kiersin iltahämärissä toisen puolen kenttää rennosti, hetkeen pysähtyen ja omalla tasollani. Toki yksin pelaamisen etu on hieman samaa kuin harjoitellessa: siellä on helpompi saavuttaa se optimaalinen vireystila kehoon, kun mentaalisia häiriötekijöitä on vähemmän. Miten sinä hoidat mentaaliset häiriötekijät tai thinking boxissa pelaamisen?

 

Bobby Jones on joskus sanonut, että hän ei oppinut mitään niistä turnauksista, jotka hän voitti. Kun tätä virkettä kääntää ympäri, niin voi pohtia, miten tärkeää on oivaltaa ne oppimisen hetket, kun kädet jäätyvät ja oma rento oma svingi häviää.