Huipulta hallittuun tyhjiöön®

Uudenlainen urheilijoiden valmennuskonsepti mahdollisti positiivisen ja eteenpäin vievän muutoksen huippu-urheilun jälkeen. Valmennuskonseptin pilotti on toteutettu urheilijoille touko-tammikuussa 2015-2017.

 

Valmennuskonseptin pohja rakennettiin todellisten urheilutarinoiden kautta sekä haastattelemalla vuoden 2014-2015 aikana huippu-urheilu-uran lopettaneita urheilijoita. Valmennuskonseptin ovat rakentaneet Jaana Hautala Oivaltamaan Oy:stä ja Hanna Kölhi Fakta & Fiktio Oy:stä. Opetusministeriö tuki vuoden 2015-2016 valmennuskonseptia ja  6 liittoa on ollut mukana pilottivalmennuksessa ja urheilijahankinnassa. Mukana ovat olleet Jääkiekon pelaajayhdistys, jalkapallon pelaajayhdistys, taitoluisteluliitto, hiihtoliitto, SUL ja nyrkkeilyliitto.

 

Valmennuskonseptilla haettiin vastauksia mm seuraaviin kysymyksiin:

  • Mitä urheilu-uran lopettamisen jälkeen?
  • Miten tuotteistaa oma urheilu-ura?                                  
  • Miten toiset onnistuvat hallitsemaan arjen rutiinit huippu-urheilun jälkeen?                                                                              
  • Mistä löytää innostus ja palo, kun pukuhuone ei ole enää toinen koti?

Valmennus­konsepti

Huipulta Hallittuun Tyhjiöön -valmennuskonsepti edistää eteenpäin vievää, positiivista muutosta tilanteessa, jossa yksilö on lopettamassa, pohtimassa lopettamista tai jo lopettanut huippu-urheilu-uran. Valmennus tukee elinikäistä oppimisesta sekä jalostaa jo hankittua osaamista. Prosessi on yksilöä voimaannuttava ja innostava. Valmennus tukee urheilijaa löytämään ohjatusti oman paikkansa yhteiskunnasta urheilu-uran jälkeen.

 

Valmennus tarjoaa urheilijalle tärkeän vertaistukiverkoston muista urheilijoista lajiliitot ylittäen sekä ympäristön, jossa urheilija pystyy luottavaisesti ja ratkaisukeskeisesti käsittelemään urheilu-uran päättymistä, jatkamista tai uuteen elämänvaiheeseen siirtymistä.

 

Vuoden 2015-2016 valmennus­konseptin pilotti sisälsi 5 ryhmävalmennuspäivää Vanajanlinnassa sekä option viiteen henkilökohtaiseen valmennustapaamiseen skypellä tai livenä.

 

Valmennus pilotissa mukana olleet urheilijat

Pietari Holopainen: jalkapallo

Katri ”Nokso” Matsson: jalkapallo

Jarno Parikka: jalkapallo

Juuso Riksman: jääkiekko

Martti Järventie: jääkiekko

Anssi Koivuranta: mäkihyppy

Emma Laine: tennis

Jukka Erätuli: lumilautailu

Venla Kuuluvainen: muodostelmaluistelu

Minja Järvinen: luistelu

 

Palautteita pilottivalmennuksesta:

Anssi Koivuranta.

Avartavaa, rikastuttavaa ja itsetuntoa kohottavaa on ollut ymmärtää ja sisäistää urheilusta hankitut vahvuudet, kokemus ja kansainvälisyys, kuinka kaikkea  on kertynyt huomaamatta vuosien varrella ja kuinka niistä voi jalostaa itselleen vankan pohjan kohti uusia tulevaisuuden “mitalitavoitteita”. Uskon, että Top2Top:sta hankituilla, itselle sopivilla työkaluilla voin mennä levollisin mielin kohti uutta ja valoisaa tulevaisuutta.

 

Katri Matsson “Nokso”

Valmentajien asiantuntevalla avustuksella olen pysähtynyt pohtimaan sellaisiakin syvällisiä ajatuksia ja arvoja sekä niiden merkityksiä joihin en ole arkielämän kiireessä kyennyt/osannut päästä käsiksi. Valmennuspäivien aikana ollaan porauduttu syvempääkin syvemmälle omien ajatusten syövereihin, ja olen saanut aivan valtavan määrän positiivista energiaa ja hyvää oloa näistä päivistä. Projektiin liittyvien kahdenkeskisten tapaamisten aikana päästään vielä syvemmälle omaan ajatusmaailmaan, sillä silloin henkilökohtaisiin asioihin kyetään pureutumaan vielä syvemmin. Tähän kun vielä lisätään ne tulevaisuuteni rakennuspalikat mitä olen saanut valmennuksesta mukaani (sekä edelleen jatkuvalla urheilu-urallani että tulevaisuutta suunnitellessani), olen ollut erittäin tyytyväinen ohjelmaan. Toivonkin siis että muillakin urheilijoilla olisi mahdollisuus päästä kokemaan mitä Huipulta hallittuun tyhjiöön-valmennusprojektilla olisi heille annettavaa.

 

Emma Laine:

 

Huipulta hallittuun tyhjiöön valmennusmatka on ollut minulle äärimmäisen tärkeä ja iso apu. Auttanut paljon selvittämään mitä oikeasti haluan urheilulta ja elämältä.

 

Ollut äärimmäisen hienoa saada valmennusapua ammattilaisilta. Todella arvokkaita keskusteluja,välittämistä/empatiaa,tehtäviä joilla oon päässyt sparraa omia ajatuksia.

 

Koen tämän yhtä tärkeäksi kun lajivalmennuksen tai oheistreenivalmennuksen. Mielestäni Suomessa ei koeta tarpeeksi tärkeäksi henkistä valmennusta.

Valmennus­konsepti

Huipulta Hallittuun Tyhjiöön valmennus oli opettavainen valmennuspilotti ja hieno oppimisenprojekti meille valmentajille upeiden urheilijoiden kanssa. Kerron mielelläni lisää projektin onnistumisesta.

Lisätietoja

Valmennuskonseptin kehittäjä, yritys- ja mentaalivalmentaja, NLP- kouluttaja ja tietokirjailija

Jaana Hautala
Top2Top Akatemia Oy / Oivaltamaan Oy

p. 050 340 6288
jaana.hautala@oivaltamaan.fi