Tilaa Oivaltamaan uutiskirje!

Huolla aivojasi – parempaa palautumista

Jaana rentoutuu.

Palautuminen ja stressinhallinta – anna aivoille lepoa

Odotatko tulevaa lomaa tai seuraavaa vapaapäivääsi, jotta voisit palautua työpäivien vauhdista ja kuormasta? Entä jos tämä onkin viesti kuormituksen ja palautumisen epätasapainosta kehossasi? Palautuminen ja stressinhallinta eivät kuitenkaan välttämättä vaadi isoja tekoja. Tiedämme, että päivittäinen tasapaino on mahdollista, mutta miksi toisinaan ajamme itsemme äärirajoille jaksamisen suhteen – enemmän, kovempaa ja paremmin, mutta mikä riittää?

Ehkä olet huomannut, että vastatessasi kiireessä päivän sähköposteihin hengityksesi muuttuu katkonaiseksi. Kun saat sähköpostit lähtemään, kehosi rentoutuu ja hengityksesi muuttuu pitkän huokauksen jälkeen takaisin normaaliksi.

Kehosi puhuu – opi tulkitsemaan sen viestejä

Liiallinen kiire, kuormittava stressi ja tilannekohtainen valppaus voivat saada hengityksesi katkonaiseksi ja pinnalliseksi. Tietokoneella istuessa tämä tulee helposti ilmi, kun kirjoitamme nopeaan tahtiin sähköpostiviestejä tai teemme muita kiireellisiksi kokemia työtehtäviä. Arjen vauhdin keskellä saatamme myös vieraantua omasta kehostamme ja sen tuomista viesteistä, jolloin kuormittava stressi voi pikkuhiljaa hiipiä kehoon: tuntuu kankealta, päätä särkee ja uni muuttuu katkonaiseksi.

Mikrotauot saavat aikaan suuria muutoksia

Aivojen palautumisen unohtuessa keskittymisemme herpaantuu ja päätöksentekomme hidastuu. Väsynyt mieli usein päätyy tekemään tuttuja ja turvallisia valintoja. Hyvät hyvinvoinnin ja palautumisen päätökset unohtuvat väsyneeltä mieleltä, koska se yrittää energiataloudellisesti selvitä päivästä.

Tarvitseeko koko ajan olla työpäivän aikana tavoitettavissa ja vilkuilla sähköpostia nopeasti reagoiden? Mikrotauot ja palautuminen ilman älypuhelinta voivat yllättää positiivisesti.

Stressi voi olla niin hyväksi kuin haitaksi

Stressi ei kuitenkaan ole pelkästään kielteinen ja ahdistava ilmiö, vaan olennainen osa elämäämme, ja monelle meistä lyhytaikainen stressi on hyvää laatua eli eu-stressiä, joka luo innostavaa energiaa. Kenties olet kaltaiseni viime hetken tekijä, joka saa parhaan boostin usein juuri viimeisten hetkien sattuessa päälle. Aivoihimme virtaa tällöin enemmän verta ja happea, mikä parantaa kykyämme ajatella nopeammin. Stressi voi olla hyvää, kunhan se parantaa suoritusta.

Liika on liikaa

Tiedämme kaikki, että stressi käy elimistölle haitalliseksi jatkuessaan pidempään. Pitkään jatkuneena liiallinen fyysinen tai psyykkinen kuormitus vaikuttaa huomattavasti vireyteen ja työkykyyn. Mutta tiesitkö, että tähän vaikuttaa myös se, miten suhtaudumme stressiin ajatusten ja tunteiden tasolla töihin palatessamme. Stressi on tutkitusti haitallisempaa, jos uskomme sen olevan haitallista. Mitä sinä ajattelet stressistä?

Pienet toimintamallien muutokset

Parempi palautuminen ja stressinhallinta eivät vaadi meiltä suuria elämäntapamuutoksia, vaan sen tiedostamista ja arvokkaita päätöksiä. Kokemuksen muuttaminen vaatii taakseen ajattelutavan muuttamista, toistoa ja kärsivällisyyttä. Entä jos kokeilisit kolme viikkoa tarkkailla hengitystä deadlinen lähestyessä tai sähköpostia kirjoittaessasi? Pysähtyisit, tiedostaisit, miten hengität ja ottaisit syvään happea. Muutaman viikon toistojen jälkeen tästä voikin tulla mikrotaukorutiini, joka parantaa keskittymistäsi sillä hetkellä.

Pidä huolta energiasta suunnittelemalla

Kyse on usein päivittäisten toimintamalliemme viisaasta suunnittelusta, jolla saamme käytössä olevan energiamme kasvamaan ja poistamme energiasyöppöjä arjesta, kuten jatkuvaa sähköpostin tai puhelimen vilkuilua sekä muuta multitaskingia. Lisää palautumisrutiineja, jotka ylläpitävät päivän vireystilaasi, ja opettele monotasking eli yhteen tehtävään keskittyminen päätöksentekoa ja luovuutta vaativissa asioissa.

Kuinka paljon sinun ajastasi kuluu energiaa tuovan tai sitä vievän tekemisen parissa?

Ovatko aamusi niin kiireisiä, että lähdet töihin kiire edellä, jolloin kiire voi jäädä päälle koko loppupäiväksi? Vai kärsitkö täyden työpäivän ilman, että mikrotauot ovat täysin unohtuneet? Onko rentoutuminen ehkä jäänyt tärkeän taidon jälkeen oravanpyörässä? Suosittelen tarkastelemaan omia tapoja toimia aamuisin, keskittyä mikrotauoihin ja rentoutua sekä rakentamaan uusia toimintamalleja parempaan palautumiseen ja stressinhallintaan. Voisitko poistaa ”kiire”-sanasta käytöstä ja katsoa, miten se vaikuttaa päivittäiseen energiaasi?

Palautuminen ja virittäytyminen päivään on tärkeä aloittaa heti aamusta

Keskittymiskyky on kykyä suunnata energia tärkeisiin ja tavoitteille oikeisiin asioihin. Rauhoita aamuenergiasi pysähtymällä harkiten aamutoimiesi äärelle ja fokusoitumalla päivän tehtäviin rauhassa heti aamusta alkaen. Mielikuvaharjoittelulla ohjaat onnistumista ja palautumista aamusta alkaen.

Tietoisuustaidot ovat tämän hetken työelämätaitoja

Milloin sinä pysähdyt tarkkailemaan ajatuksiasi ja kuuntelemaan kehoasi? Kun vauhtisi on kovimmillaan, pysähdy hengittämään aistiesi äärelle. Tarkkaile itseäsi, kun seuraavan kerran vastaat sähköposteihisi. Kun olet läsnä itsellesi, on helpompi olla läsnä muille – myös sähköpostin kautta kohdatessasi heitä paremmin.

Miten sinä johdat palautumisen ajattelu- ja tunne-energiaasi?

Se kasvaa missä mielen fokus on. Kun ajattelet kiirettä ja stressiä, ne kasvavat ympärilläsi. Kun keskityt yhteen asiaan kerralla ja minimoit muut häiriötekijät, keskittymisesi lisääntyy ja ajattelustasi tulee joustavampaa sekä näet useampia näkökulmia.

Toivottavasti olet jo löytänyt sinun tapasi palautua ja rentoutua, jottei päiväsi juoksuta sinua. Tauot ja oma aika ovat tärkeää allokoida: Hengittele, ota happihyppy, fokusoi itsesi tähän hetkeen, keskity aisteihisi, ota mikrounet tai kokeile lyhyttä tietoisen läsnäolon harjoitusta. Valinta on sinun ja vain sinä tiedät, miten palaudut ja rentoudut parhaiten.

 

Energia, ei aika, on tärkein valuuttamme.