Oman mielen ja uskomusten voima

Jaana seisoo seinään nojaten.

”Tulevaisuuden menestyjä satsaa paukkuja palautumiseen sekä itsensä johtamiseen.”

Tähän virkkeeseen päättyi ylen aamun keskustelu työhyvinnoinnista eilen. Mitä tunteita lause sinussa herättää? Uskotko sinä näin?

Me kaikki luomme omaa maailmaamme käsityksillä ja uskomuksilla. Uskomukset luovat viitekehyksen, jonka kautta reagoimme siihen mitä ympärillä tapahtuu.  Ne ovat kuin silmälasit, joiden läpi näemme itsemme ja maailman. Koska uskomme myös moniin asioihin, jotka eivät välttämättä ole totta, kuten ”kiire on tehokkuuden mittari”, on hyvä myös silloin tällöin tarkastaa omia uskomuksiaan. Millaisia käsityksiä sinä olet luonut itsestä, toisista, vuorovaikutuksesta, työstä ja elämästä yleensä. Tieto- ja aivotyön maailmassa eivät vanhat uskomukset välttämättä enää tuota tulosta. Entä työyhteisön sekä tiimin yhteiset uskomukset? Hyvinvoivissa organisaatioissa on löydettävissä kollektiivisia menestymisen uskomuksia, jotka lisäävät energiaa, luottamusta ja avaavat vuorovaikutusta esim. ”Hyvinvoivat työntekijät tuottavat tulosta”.  Usein kuitenkin törmään valmentaessani myös päinvastaisiin eli energiaa ja luottamusta vähentäviin ja vuorovaikutusta sulkeviin uskomuksiin.  Mitä mieltä olet tiimin yhteisestä uskomuksesta ”Muutos on vaikeaa!”?  Itse voisin kysyä tiimiltä silloin, että onko pysyvyys edes tarkoitus?

 

Me voimme kaikki tarkastella omaa mielen sisältöä joustavasti ja uteliaasti

Voimme kyseenalaistaa uskomuksia, jotka eivät meitä enää palvele. Uskomukset rakentavat meille huomaamatta itseään toteuttavaa ennustetta, koska tarkkailemme maailmaa omien uskomuslinssien läpi. Kysymys voisi olla, miten kehittää uskomuksia palvelemaan enemmän omia tavoitteita ja toiveita. Itse uskon optimistiseen kasvun asenteeseen eli mahdollisuusajatteluun, joka lähtee jokaisen mielestä. Margaret Lynchin sanoin ”Kun alat uskoa, että kaikki on mahdollista, kaikesta tulee mahdollista.” Tämä ei riitä aina muutokseen, vaan tarvitsemme myös kokemista, tekemistä ja tunnetilan muutosta.

 

Miten siitä mielen vankilasta pääsee irti, jotta rajoittavat uskomukset eivät hidasta tai rajoita omaa potentiaalia? Aluksi on hyvä tulla tutuksi omien ajatusten kanssa. Aina kun paljastaa itselleen mielen rajoittavan uskomuksen, niin saa tilaa valita toisin. Hyvää harjoittelua on itsensä sparrailu ratkaisukeskeisillä kysymyksillä. Anthony Robbinsin sanoin: ”Hyvät kysymykset johtavat aina hyviin vastauksiin.” Kolmas ja tehokas itsensä johtamisen väline on optimaaliseen mindsettiin virittäytyminen.  Kun mieli menee jumiin tai huomaat rajoittavan uskomuksen valtaavan energiaasi, niin pysähdy- hengitä muuta kerta syvään –ajattele (visualisoi) mitä tuntuu olla onnistumisen tilassa? Onnistumisen rennossa tilassa  on helpompi myös ratkaista jumi tai päästää rajoittavasta uskomuksesta irti. Neljäs ja usein tarvittava uskomuksen muuttamisen keino on tekeminen ja kokeminen. Jos uskot olevasi huono esiintyjä tai huono rentoutua, niin uskomus ei välttämättä muutu, vaikka kuinka kertoisi onnistumisen tarinaa itselle, että osaat esiintyä hyvin. Tarvitaan myös onnistumisen tekoja ja uusia arjen rutiineja sekä luottamusta. Kyseisessä tilanteessa: Esiintymisen ja rentoutumisen harjoittelua, jolloin jo pienetkin onnistumisen tunteet horjuttavat vanhaa uskomusta.

 

Ehkä uskomustyöskentely on koko elämän mittainen matka niin heikkoine kuin vahvoine hetkineen. Sillä se mihin uskot tänäkin hetkenä vaikuttaa sinun loppuelämään enemmän kuin uskotkaan. Toisaalta jos uskot, että pystyt tekemään jonkun asian, silloin kaikki muut ikään kuin asettuu paikoilleen.

Uskon Dale Carnegien ajajatukseen: ”Meillä kaikilla on mahdollisuuksia, joista emme ole tietoisia. Voimme tehdä asioita, joiden tekemisestä emme osaa edes unelmoida.”

 

”Menestyksen avaimet löytyvät meidän sisältämme – on kyse sitten työstä tai yksityiselämästä. Valmentajana inspiroin, mentoroin ja haastan sinut sekä tiimiäsi löytämään potentiaalia ja voimavaroja itsestäsi. Avaa oma tiesi menestykseen ja tasapainoon!”