Uskomusten voima

 Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, miten uskomattomia juttuja uskomukset saavat aikaan?

 Me jokainen luodaan koko ajan omaa maailmaa omilla käsityksillä ja uskomuksilla. Uskomukset määrittelevät aika ison osan ihmisenä olemista. Uskomukset koskevat niin ympäristöämme, käyttäytymistämme, taitojamme kuin meitä itseämme. Toisaalta kaikki elämässä pohjautuu uskomuksille.

“Ovatko uskomukset mielipiteitä, joita emme kyseenalaista, koska olemme alkaneet pitää niitä tosina?” Uskonko kirjasta, psykologi Annemari Heikkilä

Olemme kaikki saaneet identiteettiä vahvistavia kuin myös negatiivisia uskomuksia lapsena. Jokainen meistä on kasvanut erilaisessa ympäristössä, jolloin meihin on luotu erilaisia odotuksia. ”Ehkä musiikinopettaja on sanonut, että laulat nuotin vierestä niin, että vielä tänä päivänäkin jätät laulamatta sukujuhlissa.”  Olemme lapsena ottaneet automaattisesi mallia läheisistä ihmisistä ja tehneet silloin tulkintoja lapsen näkökulmasta. Lapsuus onkin rakentanut vahvimmat uskomusmallimme ja ne silmälasit, joilla katsomme maailmaa aikuisiällä. Näitä silmälaseja suosittelen haastamaan ja ravistamaan.

Uskomuksia ei välttämättä edes huomaa, jos niiden äärelle ei tietoisesti pysähdy. Yksi keino löytää uskomuksia on tietoisesti pysähtyä oman sisäisen puheen äärellä. Minkälaista tarinaa sinä kerrot tänään itsellesi?

Itseluottamus, onnellisuus, terveys, työ, kiire, muutos, raha, seksi, parisuhde ja menestyminen ovat täynnä uskomuksia. Jos sinun elämässä on asioita, joita et saavuta, vaikka olisi tehnyt kaiken sen eteen, niin todennäköisesti sen taustalla vaikuttaa uskomus. Itse olen viime aikoina paljon purkanut asiakkailtani uskomuksia: ”Kiireisenä näytän tehokkaalta”, ”Muutos on vaikeaa” tai ”Apua ei saa pyytää”. Kaikki nämä uskomukset ovat vaikuttaneet asiakkaiden energiaan ja jopa heidän terveyteen.

Koska uskomukset eivät usein ole totta, vaan ikään kuin todentuntuisesti kerrottuja satoja, minkälainen maailma mielestämme on, ehkä kannattaa valita mitä uskomuksia kantaa mukanaan. Muutamia vinkkejä sinulla uskomustyöskentelyyn

  1. Tarkkaile tarinaasi eli sisäistä puhettasi
  2. Tarkkaile onko tarinassasi paljon sanoja pakko, täytyy, ei koskaan, aina, muut jne. Sanojen takana voi olla rajoittavia uskomuksia. Mitä jos kokeilisit viikon ilman pakko tai täytyy sanaa?
  3. Kirjaa ylös negatiivisia uskomuksiasi

– Mikä on uskomuksesi? Onko tämä totta?

– Miten reagoit ja mitä̈ tapahtuu, kun uskot tuohon uskomukseen?

– Kuinka kohtelet itseäsi, kun sinulle on tuo uskomus?

– Mitä tapahtuisi, jos minulla ei olisi tätä uskomusta?

–  Mitä tapahtuisi, jos ottaisit tilalle paremman uskomuksen?

4. Kirjaa ylös positiivisia ja voimaannuttavia uskomuksia

– Mikä on tämä uskomus?

– Mitä hyvää siitä seuraa minulle?

– Miten voisit lisätä tätä elämääni?

Koska arviolta 95 % ihmisten uskomuksista on tiedostamattomalla tasolla, niin meidän itsetuntoon ja minäkuvaan vaikuttavien ydinuskomusten löytäminen ei ole aina helppoa. Uskomustyöskentelystä voikin tulla mielenkiintoinen koko elämän mittainen prosessi. Usein siihen auttaa utelias ja joustava mieli. Minkälaisilla uskomussilmälaseilla sinä katsot ympärillesi? Realistinen optimisti saavuttaa paljon. Meillä kaikilla on uskomuksia, joten ehkä kysymys onkin siitä, miten kehittää ne paremmin omaa elämänlaatua ja toiveita palveleviksi.

NLP eli neuro-lingvistinen-prosessointi on kehittänyt työkaluja uskomustyöskentelyyn yli 45 vuotta. Olen itse valmentanut ja kouluttanut NLP:tä yli 8 vuotta, ja nähnyt huimia onnistumistarinoita niin yksilö, urheilu kuin yritystasolla rajoittavien uskomusten purkamisesta. Seuraava maksutton NLP tutustumisillat ovat Lauttasaaressa:

Ke 18.10 klo 17.30-20.00

Varaa paikkasi ja tule juttelemaan uskomuksista sekä mielen voimasta sekä NLP:stä.

”Unesta herää aina, mutta meillä voi olla jarruttava uskomus, josta emme herää ja se rakentaa meidän koko loppuelämän tarinaa.”