Irtipäästäminen ja muutosvoima

Muutamme perheen kanssa uuteen kotiin. Kotiin, josta olemme jo hetken unelmoineet. Paikkaan jossa on meille merkitykselliset, innostavat sekä voimaannuttavat asiat: Vesi, tuli ja multa. Minulle ne tuovat arjen tasapainoa ja rauhaa.

 

Muuttolaatikoita pakatessani mietin ensimmäistä kertaan elämässäni tarkkaan mitä haluan mukaani. Mitkä tavarat ja muistot, mutta myös mitkä ajatukset, uskomukset ja rutiinit vien uuteen kotiini. Ei siksi etten olisi muuttanut usein. Päinvastoin elämä ja valinnat ovat heittäneet minua muuttamaan varsin usein. En kuitenkaan aikaisemmin ole oivaltanut irtipäästön merkitystä ja tässä hetkessä olevan muutosvoiman mahdollisuutta näin.

 

Muutto on eräänlainen pysähtymisen ja uudenluomisen mahdollisuus. Kannamme kaikki mukanamme paljon kaikenlaista turhaa niin fyysistä kuin henkistäkin. Kannamme myös kaikenlaista energiaa vievää. Ajatuksia, jotka jumittavat meitä vanhoihin tapoihin, jarruttaviin uskomuksiin tai energiaa vieviin muistoihin. Mietin voisiko konkreettinen muutto olla eräänlainen muutos myös omissa ajattelu- ja toimintamalleissa? Uudessa kodissa ei ole vanhan kodin ankkureita, jotka muistuttavat meitä vanhoista rutiineista. Uuteen kotiin on mahdollisuus luoda uudenlaisia ankkureita sekä arjen ajatus- ja toimintamalleja.

 

Muutosvoiman energian hyödyntäminen voi tuoda paljon uutta tilaa ja  paljon uudenlaisia näkökulmia omaan elämään. Kunhan vain on valmis päästämään irti ja antautua muutosvirran vietäväksi.

 

Pohdimme välillä koulutuksissani ja valmennuksissani Mahatma Gandhin viisaita sanoja siitä miten me jokainen yksilö rakennamme omaa polkuamme. Muutos voi tarjota mahdollisuuden tarkistaa oman polun tarinaa. Pysähtymällä oman tarinan äärelle, tarkkailemalla omia ajatuksia, toimintamalleja ja uskomuksia sekä irtipäästämällä turhasta, voi kasvaa kokonaisemmaksi.  Löytää tietä siihen omaan sisäiseen kotiin, joka on aina läsnä, mutta jonka me välillä elämän hektisessä sykkeessä hieman hävitämme.

 

Tarkkaile huolellisesti ajatuksiasi, sillä niistä tulee sanojasi.Hallitse ja kuuntele sanojasi, sillä niistä tulee tekojasi.Harkitse ja arvioi tekojasi, sillä niistä tulee tapojasi.Tunnusta ja tarkkaile tapojasi, koska niistä tulee arvosi. Ymmärrä ja omaksu arvosi, sillä niitä tulee kohtalosi.” -Mahatma Gandhi

 

Itse heittäydyn muutosvirran vietäväksi, sillä uskon ettei valtamerta voi löytää, jos ei uskalla kadottaa rantaa näkyvistä.

 

Jaana, muutosvirrasta

 

Jaanan koti ja Oivaltamaan-toimisto löytyy 26.9 alkaen Espoon Lasilaaksosta osoitteesta Peilikuja 7.